Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.09.2020 08:15 | Správy | Domáce správy

Nechcú, aby sa zopakovali komplikácie z prvej vlny: Žiakov budú doučovať študenti pedagogických fakúlt

Katastrofické čísla ideme riešiť spätne. Ministerstvo školstva pod vedením Branislava Gröhlinga (46) priznáva, že počas prvej vlny pandémie koronavírusu mali niektoré školy problém s výučbou.

Zasiahlo to práve tých najzraniteľnejších žiakov zo sociálne slabších pomerov. Najnovšie však rezort plánuje dobehnúť zameškané a spolu s pedagogickými fakultami idú priamo za deťmi, ktoré majú s výučbou problémy. Prvá vlna pandémie spôsobila okrem uzatvorenia obchodov a hraníc aj predčasný koniec školského roka. Státisíce žiakov a študentov tak zostali odkázané na dištančnú výučbu cez internet.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Mnohí z nich však majú obmedzený prístup k počítačom, a tak zostali takmer bez vyučovania. Podľa prieskumu, ktorý si robilo samo ministerstvo, tak skončilo vyše 52 000 žiakov, čo je 7,5 % študentskej populácie. Zároveň uvádza, že tretina učiteľov, ak učila aj online spôsobom, povedala, že žiaci mali problémy pri práci s technológiou. Ak sa znova zatvoria školy, štyria z piatich učiteľov hovoria, že by potrebovali školenia a vzdelávanie.

Ministerstvo sa počas druhej vlny koronakrízy rozhodlo spustiť nový projekt, ktorý pomôže najviac zasiahnutým žiakom. Tí sa nachádzajú v chudobnejších rodinách a sociálne vylúčených komunitách. Spojili sa tak s viacerými pedagogickými fakultami. Podľa riaditeľky Štátneho pedagogického ústavu Miroslavy Hapalovej medzi žiakmi vznikli rozdiely vo vedomostiach, preto je potrebné vyrovnať ich. Hapalová priblížila, že študenti pedagogických a príbuzných odborov budú pomáhať vzdelávať žiakov základných škôl buď individuálne, alebo skupinovo.

 

„Doučovať budú tých žiakov, ktorých samotní učitelia identifikujú, že majú ťažkosti so vzdelávaním,“ spresnila Hapalová. Štátnu tajomníčku rezortu školstva Moniku Filipovú teší, že sa spečatila táto spolupráca. „Verím, že táto spolupráca bude prospešná a nápomocná nielen pre deti základných škôl, ale prinesie aj praktické skúsenosti pre študentov vysokých škôl,“ uviedla Filipová. Základné školy sa môžu do programu od pondelka prihlasovať cez formulár na webe Učíme na diaľku. V prípade, že základná škola prejaví záujem, ŠPÚ prepojí základnú školu s najbližšou vysokou školou.

Študentky, boli by ste ochotné pomôcť žiakom dobehnúť učivo?

Otvoriť galériu
Michaela
Zdroj: fab

- Nám zrušili prax, ale toto by som privítala, pretože rodičia to majú v dnešnej dobe ťažké. Bolo by to pre nich určite prospešné.Vladimíra (23), Stožok, piatačka, odbor učiteľstvo pre primárne vzdelávanie

 

Otvoriť galériu
Vladimíra
Zdroj: fab

- Mohlo by to byť fajn, keďže my už máme prax povinnú. Na magisterskom štúdiu už učíme v škole podľa predmetov. Je iste dobré učiť deti, aj keď možno len online.Emma (23), Podkonice, piatačka, odbor učiteľstvo pre primárne vzdelávanie

 

Otvoriť galériu
Emma
Zdroj: fab

- Nebolo by to zlé, keby to bolo iba online. Inak nie som za to, aby sme počas koronavírusu behali niekde po rodinách alebo školách. Ohrozujeme tak nielen seba, ale aj deti.

 

Otvoriť galériu
Tatiana
Zdroj: fab

- Bolo by to dobré. Je dôležité učiť hlavne tie menšie deti. Ja by som do toho aj išla.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: den, pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!