Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.09.2020 14:20 | Správy | Peniaze

Pandémia sa dotkla aj chudoby na Slovensku: Toto navrhuje ministerstvo práce

Pandémia nového koronavírusu ovplyvnila priority štátu aj v oblasti boja proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu na Slovensku.

Ministerstvo práce predložilo do medzirezortného pripomienkového konania aktualizovanú národnú rámcovú stratégiu v tejto oblasti. Pripomienkovanie je možné do 15. októbra tohto roka.

V návrhu je ako jedno z kľúčových opatrení zameraných na podporu sociálneho začlenenia a boja proti chudobe doplnená aj oblasť podpory riešenia potravinovej a materiálnej deprivácie. Pomoc by mala smerovať najodkázanejším občanom, ktorí sú vo veľkom riziku absolútneho sociálneho vylúčenia a chudoby.

Prioritou zostáva aj boj s vysokou mierou dlhodobej nezamestnanosti. "Skorá intervencia voči najmladším generáciám, vzdelávanie a formálna starostlivosť o deti v predškolskom veku prinášajú silné pozitívne efekty na ďalšie vzdelávanie a budovanie ľudského kapitálu s pozitívnym presahom smerom k dospelosti. To predstavuje cestu, ako sa vyhnúť medzigeneračnej reprodukcii znevýhodnení," konštatuje ministerstvo práce.

 

Vláda chce podporovať najmä zamestnanosť ohrozených skupín, rozvoj sociálnej ekonomiky a tvorbu sociálnych podnikov, zamestnania dlhodobo nezamestnaných prostredníctvom odmeňovania agentúr podporovaného zamestnávania. Okrem toho chce zvážiť vytvorenie systému medzitrhu práce, rôznorodosť pracovných miest v aktivačných prácach, motiváciu v pomoci v hmotnej núdzi, ale aj zlepšenie možností zamestnávania osôb s ťažkým zdravotným postihnutím.

Štát sa chce zamerať aj na zmierňovanie regionálnych rozdielov. Zlepšiť by sa mala i efektívnosť aktívnych opatrení na trhu práce. "Dôležitými nástrojmi na podporu rastu zamestnanosti sú naďalej už spomínané nástroje sociálnej ekonomiky, ako aj motivačné opatrenia na prijatie a udržanie nízko plateného zamestnania v rámci poskytovanej pomoci v hmotnej núdzi. Dôležité je pravidelne posudzovať nastavenie tejto pomoci tak, aby jej jednotlivé nástroje boli nastavené dostatočne diferencovane a motivačne, garantujúc pritom primeraný ochranný princíp tejto pomoci," uvádza sa v návrhu.

Prioritou sú aj marginalizované rómske komunity, materiál hovorí aj o matkách-samoživiteľkách a starších ženách či o pomoci ľuďom bez domova.

Na Slovensku má byť tiež zrealizovaná zásadná zmena v oblasti financovania služieb podmienených odkázanosťou. Zaviesť sa má tzv. dávka v odkázanosti. Tá bude patriť osobe, ktorá je odkázaná na pomoc iného človeka.

Na zvyšovanie rizika chudoby a sociálneho vylúčenia má vplyv aj nízka miera finančnej gramotnosti a zadlženosť domácností. V tejto oblasti je podľa materiálu veľmi dôležité využívanie súčasných nástrojov a opatrení ako aj vytvorenie nových nástrojov a možnosť poskytovania bezplatného poradenstva, ktoré by ľuďom garantovalo profesionálny, odborný a nezávislý prístup k riešeniu zadlženosti a k možnostiam oddlžovania.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí