Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Začal sa proces s 10 členmi drogového gangu zo Serede: Traja sú na úteku

Pred senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, sa v pondelok postavilo sedem členov zločineckého gangu zo Serede, ktorý sa zaoberal distribúciou drog a polícia ich zadržala v rámci rozsiahlej akcie Venal.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal obžalobu na desiatich členov skupiny okolo Slavomíra W., traja z nich sú však na úteku. Súd koná voči nim ako ušlým. Obžaloba ich viní zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a súvisiacej trestnej činnosti zameranej na výrobu a distribúciu pervitínu, ako aj distribúciu kokaínu.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Obžalovaní odmietli uzavrieť dohodu o vine a treste. Tvrdia, že ich usvedčujú iba tzv. kajúcnici, spochybňujú obžalobu a skutky, ktoré sa im kladú za vinu. Lokalita Serede je známa výraznými aktivitami drogových dílerov, voči ktorým počas dvoch rokov zasahovala v rámci viacerých akcií Národná kriminálna agentúra (NAKA). Slavomír W. sa nachádzal od roku 2018 až do podania obžaloby v kolúznej väzbe.

Polícia zasahovala konkrétne voči tejto skupine 13. decembra 2018 počas akcie Venal, keď pôvodne obvinila 19 osôb. Od roku 2015 mali členovia skupiny zabezpečiť väčšie množstvo prekurzorov (tabletky) v hodnote približne 4,8 milióna eur na výrobu asi 480 kilogramov metamfetamínu v hodnote 16,8 milióna eur. V rámci úspešných policajných akcií Venal 1 až 4, zameraných na rozsiahlu protidrogovú činnosť v regióne Serede, Galanty a Trnavy, polícia dovedna za dva roky obvinila 56 osôb. Podľa hovorcu Prezídia Policajného zboru Michala Slivku ide o jednu z najrozsiahlejších akcií v histórii SR zameraných na boj s drogovou trestnou činnosťou páchanou zločineckými skupinami.

 

"Vzhľadom na množstvo zadokumentovaného metamfetamínu v uvedených akciách, ktorý bol vyrobený a predaný na území SR, ako aj jeho hodnotu, taktiež počet obvinených osôb je možné uviesť, že ide o najrozsiahlejšiu akciu zameranú na boj s drogovou trestnou činnosťou páchanou zločineckými skupinami v histórii SR," zdôraznil Slivka.

Posledná akcia Venal 4 sa uskutočnila 17. augusta. Polícia v rámci nej prekazila obchod s metamfetamínom v objeme 166,6 kilogramu. Metamfetamín si vyrobili z liekov s obsahom efedrínu, ktorý si pravidelne zadovažovali vo veľkých objemoch. Metamfetamín, ktorý bol zločineckou skupinou uvedený do obehu, je v celkovej hodnote takmer 5,7 milióna eur. Vyšetrovanie v súvislosti s akciou Venal 2, 3, 4 sa nachádza v štádiu prípravného konania.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú