Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.10.2020 16:15 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Tínedžerka prišla kvôli nádoru na mozgu o zrak: Osud jej teraz uštedril ďalšia tvrdú ranu

Rosie Rickards (18) z britského Hampshire diagnostikovali v roku 2013 vzácnu formu mozgového tumoru, kvôli ktorému takmer úplne oslepla.

Už ako jedenásťročná musela absolvovať desaťhodinovú operáciu na jeho odstránenie. Nasledovala náročná liečba chemoterapiou a ožarovaním, aby sa rakoviny úplne zbavila. Ako informuje portál Daily Mail, zákerná choroba sa u nej v roku 2018 prejavila opäť.

Najskôr to vyzeralo, že liečba zaberala, no v máji 2020 začal tumor znova rásť. Rosie podstúpila ďalšiu sériu ožarovania a čaká, či to prinieslo želaný výsledok.  Tínedžerka si však zachováva optimizmus. „Nemá zmysel byť z toho smutná, to by som iba celé dni plakala. Radšej môžem byť šťastná, než si hovoriť, aký mám hrozný život,“ vysvetlila Rosie.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Keď Rosie prvýkrát zistili rakovinu, prejavovalo sa u nej množstvo symptómov. Trpela bolesťami hlavy, nevoľnosťami a únavou. Jej rodina si všimla, že keď rozpráva, pozerá sa nesprávnym smerom, hovorí nezmysly alebo si nepamätá, čo povedala. Obvodný lekár pripisoval jej príznaky migrénam a hormonálnym zmenám. Skôr, ako mohla svoj stav konzultovať s odborníkom, skončila na urgentom príjme, lebo jej stav sa zhoršil. Nemohla ani chodiť a neustále omdlievala.

Život sa jej od toho momentu od základov zmenil. Miesto trávenia času s kamarátmi uviazla v nemocnici a čakala ju náročná operácia. Pre jej rodičov to nebolo ľahké. Keď ju odprevádzali na operáciu, nevedeli, či sa ešte niekedy preberie. Ani úspešná operácia jej nezachránila zrak. Rosie na ľavé oko vôbec nevidí a na pravé vidí len trochu. Na čítanie či šoférovanie to však nestačí, hoci po absolvovaní liečby sa mohla vrátiť do školy a pokračovať v živote.

 

Rakovina sa vrátila nečakane. Rosie zrazu nemohla pohnúť prstami na ľavej ruke a pri chôdzi vždy to niečoho vrážala. Niekedy sa jej nohy pohli bez toho, aby o tom vedela. „Stále som telefonovala do nemocnice a hovorila som im, že niečo je zle, ale oni hovorili, že to je v poriadku, lebo nedávno jej robili vyšetrenie mozgu a výsledky boli čisté,“ hovorí jej mama. Obavy sa nakoniec potvrdili.

Miesto vysokej školy teda podstúpila ďalšie vyšetrenia, ktoré nový nádor stabilizovali až do mája tohto roku. Počuť zlé správy bolo pre Rosie, jej mamu Claire (50) a sestru Ruby (15) veľmi ťažké. Kvôli aktuálnej situácii sa nemohli spoliehať ani na oporu širšej rodiny. Rosie podstúpila ďalšie ožarovanie a teraz napäto čaká na výsledky. Ak bude tumor ďalej rásť, tínedžerka by mohla skončiť ochrnutá.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nif

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia