Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.09.2020 12:00 | Správy | Domáce správy

Rekordné čísla nákazy koronavírusom pribúdajú každý deň: Matovič a spol., začnite ihneď konať!

Situácia je mimoriadne vážna! Už dnes popoludní bude zasadať Ústredný krízový štáb, ktorý rozhodne o nových sprísnených opatreniach.

Tie majú zamedziť masívnemu rozšíreniu koronavírusu, ktorý by následne nemuseli zvládnuť slovenské nemocnice. Každodenne totiž príbúdajú stovky nakazených, len počas piatka a soboty sa zistil COVID-19 u 1 030 ľudí. Premiér Igor Matovič (47) začal po tom, čo ľuďom nadával za nezvládnutie situácie, občanov prosiť, aby sa nestretávali. Druhá vlna udrela na Slovensku s mimoriadnou razantnosťou.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Po tom, čo sme zaregistrovali masívne sa rozširujúcu nákazu v zahraničí, sa koronavírusu s ťažkosťami bránime už aj na Slovensku. Len za sobotu hygienici zistili 478 nových prípadov. „Prosím každého človeka otvorenej mysle, aby ste vo svojej rodine a priateľom vysvetlili, ako je veľmi dôležité s okamžitou platnosťou nasadiť najprísnejšie možné ochranné opatrenia a nečakať na ,príkazy zvrchu‘,“ napísal Matovič. Odporúča zrušiť akékoľvek rodinné a firemné oslavy, slávnosti, svadby či kary.

„A, áno, aj obyčajné rodinné a kamarátske návštevy. Noste rúško všade vnútri, aj v spoločnosti známych kolegov. Opäť ho noste bez hanby aj vonku, ak sa pohybujete medzi ľuďmi mimo rodiny. Nechoďte na akékoľvek športové či kultúrne podujatie, hoci vás to veľmi láka,“ hovorí premiér. Mimoriadne vážnu situáciu bude dnes riešiť Ústredný krízový štáb. Pandemická komisia mu v piatok odporučila zrušiť hromadné podujatia, kde sa stojí a zaviesť obmedzenia na 100 sediacich ľudí v interiéri a 200 sediacich ľudí v exteriéri. Matovič teraz pripúšťa, že aj toto je príliš benevolentný prístup.

Otvoriť galériu

 

„Obávam sa, že za takého drastického nárastu počtu prípadov budeme musieť prísť s úplným zákazom hromadných podujatí akéhokoľvek druhu (rodinné, firemné, kultúrne, športové, cirkevné...), dokým krivke nárastu spoločnými silami nezlomíme väzy,“ dodal. Matovič tvrdí, že kým sa prejaví efekt brzdiacich opatrení, budeme mať v najbližších týždňoch ešte kopu rekordných dní. Kuriózne je, že ešte pred pár dňami minister zdravotníctva Marek Krajčí odhadoval, že 450 novonakazených ľudí budeme mať až v polovičke októbra. Túto métu sme vysoko prekonali v piatok, keď pribudlo až 552 pozitívnych.

Otvoriť galériu
Zdroj: Infografika Nového Času

Zmena rétoriky

Matovič počas víkendu zmenil rétoriku, keď v piatok nadával občanom za to, že nedodržiavajú opatrenia, ktoré nastavili. „Ak takto pôjdeme ďalej, za dva týždne máme denný priemer 800. Ľudia nedokážu uniesť zodpovednosť? Absolútna väčšina ľudí rešpektuje pravidlá a uvedomuje si, že situácia je vážna. Ale tretina ľudí se.ie na pravidlá a na toto majú doplácať poctiví ľudia, ktorí sú na životoch ohrození?“ rozčuľoval sa.

Upozorňoval najmä na prírastok v rizikovej skupine u ľudí nad 65 rokov. „Títo ľudia majú pravdepodobnosť, že zomrú, stokrát vyššiu ako mladý zasran na ulici, ktorý si povie, že COVID-19 je nejaká chrípočka, nejaký soplík, že to je výmysel nejakých židojašterov. Ak máte ľudia Boha pri sebe, začnime sa správať zodpovedne,“ uzavrel. Za svoje výroky schytal kritiku od vlastných ľudí z koalície, ale aj opozície.

„Je úplne neprijateľné, akým slovníkom sa v tejto chvíli prihovára ľuďom predseda vlády, obviňuje ich za svoje vlastné zlyhania a výrazne prispieva k zlej atmosfére v spoločnosti,“ kontroval Matovičovi expremiér Pellegrini. Podobne ostrý bol aj bratislavský župan Juraj Droba. „Nie je namieste obviňovať občanov, že kašľali na opatrenia a pokazili nám to. Áno, niektorí boli nezodpovední a po uvoľnení opatrení sa správali ako odtrhnutí z reťaze. To však nie je dôvod hádzať všetkých do jedného vreca,“ napísal Droba.

Otvoriť galériu
Zdroj: Infografika Nového Času

Marec - apríl - Požadoval tvrdé opatrenia, hovorilo sa o blackoute, čiže vypnutí Slovenska, k čomu paradoxne došlo, keďže boli zatvorené obchody aj školy a hranice, zrušené hromadné podujatia a stretávanie ľudí bolo na minime.

Máj - Známe sú hádky so Sulíkom, ktorý bol zástancom rýchlejšieho otvárania ekonomiky v čase, keď sme mali len desiatky nakazených denne.

Leto - Premiér Matovič opakoval, že prvú vlnu zvládlo Slovensko na výbornú a sme najlepší spomedzi európskych krajín.

August - Matovič sa pasoval za lídra ekonomických zmien a reforiem, ktoré majú pomôcť do budúcnosti s naštartovaním ekonomiky, a prenechal druhú vlnu na ministra Mareka Krajčího.

Začiatok septembra - Matovič spochybňuje nariadenia epidemiológov, ktorí chceli obmedziť svadby na 30 ľudí, a neskôr sa mení aj počet ľudí na hromadných podujatiach.

Koniec septembra - Premiér avizuje, že preberá vedenie boja proti koronakríze, keď sa dostávame na rekordných 552 prípadov dennej nákazy a chce zavedenie nových opatrení.

PREČO OPATRENIA NEPRIJALI SKÔR?

Pandemická komisia zasadala už v piatok popoludní. Po nej však epidemiológovia oznámili, že navrhujú sprísnenie hromadných podujatí
na maximum 100 sediacich ľudí vnútri a 200 sediacich ľudí vonku. Pellegrini kritizuje, že počas celého víkendu vláda nereagovala na zvyšujúce sa počty nákazy. „Ak sa situácia považuje za alarmujúcu,
opatrenia by sa mali zaviesť skôr ako 1. októbra,“ poukázal s tým, že pandemická komisia zasadla v piatok 25. septembra a Ústredný krízový štáb zasadne až v pondelok 28. septembra. Ďalší podpredseda NR SR Juraj Šeliga reagoval, že dátum 1. októbra bol vybraný operatívne, aby bol čas na prípravu a nasadenie opatrení. Dodal, že ak nezasadá Ústredný krízový štáb, neznamená to, že sa opatrenia nepripravujú.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí