Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.09.2020 08:00 | Správy | Domáce správy

Kotlebu nechali v RTVS šíriť bludy bez rúška: Uštipačná poznámka Borisa Kollára

Toto azda nemyslia vážne. Pravidelná diskusia RTVS O 5 minút 12 rozpútala túto nedeľu vlnu pohoršenia, keď si jeden z diskutujúcich, šéf ĽSNS Marian Kotleba (43), odmietol nasadiť rúško.

Porušenie interných smerníc RTVS odôvodňoval niekoľkokrát vyvrátenými mýtmi o škodlivosti ochrany tváre. Proti jeho počínaniu sa ozvalo viacero politikov aj divákov. Ako to vysvetľuje verejnoprávna televízia, ktorá by mala ísť v zhoršujúcom sa stave koronakrízy príkladom? Kotlebovci sú známymi odporcami rúšok. V parlamente ich predseda musel vyhodiť z rokovacej sály, pretože si odmietli nasadiť rúško.

Doteraz svoje „zaručené informácie o ich škodlivosti“ prezentovali najmä na sociálnych sieťach. V nedeľu však na obrazovkách RTVS mohol Kotleba rozprávať o akomsi rúškovom sprisahaní státisícom divákov. Jeho vystúpenie nasadila verejnoprávna televízia v čase, keď každodenne zachytávame stovky nových pozitívnych pacientov. Kotleba tvrdil, že rúška podľa neho oslabujú imunitu z dôvodu vdychovania toxínov a ich nosenie je podľa neho podobne škodlivé ako ľudský moč.

Svoj „protest“ proti nariadeniam o nosení rúšok vysvetľoval aj tým, že jeho protidiskutujúci Jana Cigániková a Michal Šipoš nemali rúška na svojich svadbách. Cigániková apelovala na to, že Kotleba netuší, či v diskusii nemôže šíriť koronavírus aj medzi zamestnancov RTVS. „Rúško môže pomôcť a neublíži,“ skonštatovala. Richard Raši z Hlasu, ktorý je pôvodne lekár, tiež apeloval na Kotlebu s tým, že „v tejto fáze ochorenia je rúško úplne opodstatnené“. Hádka, týkajúca sa ich nosenia, pokračovala aj tým, že Kotleba tvrdil, že rúška nenosia ani poslanci v parlamente, pokiaľ nie sú pred kamerami.

 

„To vôbec nie je pravda,“ kontroval mu Šipoš z OĽaNO. Šéf ĽSNS sa oháňal aj názorom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), podľa ktorej nie je význam rúšok potvrdený. WHO pritom nosenie rúšok odporúča, na čo ho upozornila aj Cigániková: „To je staré a vy to dobre viete, pán Kotleba.“ Jeho správanie označila za chrapúnske. Moderátor Marek Makara Kotlebu na nasadenie rúška opakovane vyzýval aj s tým, že porušuje interné predpisy RTVS, nie však nariadenia hygienikov, keďže účinkujúci v televízii rúška mať nemusia.

Peter Pellegrini aj Boris Kollár sa však zhodli v tom, že „tam Kotleba nemal vôbec sedieť, mali ho vykázať zo štúdia“. „Keď si raz niekto myslí, že zem je plochá, s tým sa nedá nič urobiť,“ dodal Kollár. Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga povedal, že sa čuduje Cigánikovej aj Šipošovi, že sa nezdvihli a neodišli z relácie, keď si Kotleba odmietol rúško nasadiť. Makara pre Denník N skonštatoval, že sa obáva, že vykázaním Kotlebu by z neho „urobil obeť a smerovalo by to naopak k jeho vyššej popularite“.

RTVS sa po vysielaní ospravedlnila divákom, že Kotleba nemal na tvári rúško. „Zároveň sa RTVS dištancuje od konania poslanca Mariana Kotlebu. Pred reláciou zamestnanci RTVS viackrát upozorňovali pána poslanca, aby dodržal interný predpis RTVS vo veci nosenia rúšok,“ povedala hovorkyňa Andrea Pivarčiová. „Odteraz bude v pozvánke uvedené, že odmietnutie rešpektovania interných predpisov RTVS v súvislosti s COVID -19 bude mať za následok neumožnenie vystúpenia v relácii,“ dodala.

 

Otvoriť galériu

Marian Kotleba - Neprestajné nosenie rúšok môže byť zdraviu škodlivé, pretože podobne ako moč alebo stolica aj z pľúc sa výdychom vylučujú rôzne toxíny. Problémom sú len tí ľudia, ktorí ochorejú, nemôžete vyčleňovať ľudí zo spoločnosti len preto, že podľa vás to je smrteľná nákaza.

Jana Cigániková - Rúško nijako nemôže uškodiť, môže to len pomôcť ľuďom. Drvivá väčšina našich aj svetových odborníkov rúška odporúča. My sme si vymysleli ten milión mŕtvych ľudí, aby sme mohli buzerovať ľudí. To vážne?

Michal Šipoš - Vy sa presne správate ako Trump alebo Johnson, ktorí sa smiali a zľahčovali situáciu, boli vzorom pre občanov takým, akým boli a potom tam zomierali tisícky ľudí. Keď im zomierali ľudia na ulici, tak začali odporúčať rúška. Poďme nenosiť v aute pásy. Čo vy na to? Zľahčujete situáciu a znevažujete odborníkov.

Čo hovoria fakty: Prečo je dôležité nosiť rúško

- ochorenie COVID-19 patrí medzi kvapôčkovú infekciu a šíri sa primárne vzdušnou cestou pri kašľaní, kýchaní alebo rozprávaní

- prekrytie horných dýchacích ciest je jedným z dôležitých nástrojov na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19

- Svetová zdravotnícka organizácia hovorí, že dlhodobé používanie rúšok môže byť nepríjemné, no nevedie k intoxikácii ani k nedostatku kyslíka podľa úradu verejného zdravotníctva rúško nespôsobuje vdychovanie vysokej koncentrácie oxidu uhličitého a nemá vplyv na zdravé osoby

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!