Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.09.2020 10:25 | Správy | Domáce správy

Otec na materskej? Na Slovensku sa ich počet zvyšuje, výhod je hneď niekoľko

Na Slovensku postupne rastie počet mužov, ktorí poberajú materské. Zatiaľ čo v roku 2018 priemerne poberalo túto dávku 12 836 mužov, vlani sa ich počet vyšplhal na 18 002, čo predstavuje nárast o 40,2 %.

V prípade žien poberalo vlani túto dávku 64 058 osôb, čo predstavuje nárast o 724. Vyplýva to zo Súhrnnej správy o rodovej rovnosti za minulý rok, ktorú už schválila vláda.

Rodičovská dovolenka je podľa rezortu práce nástroj rodinnej politiky, ktorý umožňuje obidvom rodičom podieľať sa na starostlivosti o dieťa a na jeho výchove po ukončení materskej dovolenky. Môže prispieť k spravodlivejšiemu rozdeleniu neplatenej práce v domácnosti medzi rodičmi a k odstráneniu prípadných nerovností v miere ich participácie na trhu práce. Vlani zamestnanosť mužov vo veku 20 až 64 rokov dosiahla 80 %, zamestnanosť žien v tej istej vekovej klasifikácii bola však na úrovni 67 %.

 

Materské a rodičovské dovolenky sú spojené aj s dlhodobo nižšími príjmami a môžu viesť tiež k nižším dôchodkom. "Počas materskej a rodičovskej dovolenky ženám nezostáva priestor pre profesionálny rozvoj, zároveň im v dôsledku materských a rodičovských dovoleniek môže pripadnúť väčšia miera zodpovednosti za rodinu a domácnosť aj po nástupe do práce," konštatuje sa v správe.

Platená a neplatená práca pre ženy znamená dvojité bremeno, ktoré je dlhodobou prekážkou pre kariérny rast. "Matky sa môžu rozhodnúť pre prácu, v ktorej dokážu skĺbiť zamestnanie s rodinnými povinnosťami, napríklad vo verejnom sektore. Takáto práca však môže byt spojená s nižšími príjmami," uvádza správa.

Jedným z riešení týchto nerovností sú materské dovolenky pre otcov. Zavádzať ich začali škandinávske krajiny v 90. rokoch s cieľom zlepšiť pozíciu žien na trhu práce. "Zároveň takéto opatrenia umožňuje otcom tráviť čas s deťmi, čo prispieva k rovnosti žien a mužov. Tieto politiky zároveň môžu viesť aj k dlhodobo rovnomernejšej deľbe starostlivosti aj o domácnosť. Skorší nástup matiek do práce zvýši zamestnanosť žien a spolu s rovnomernejšou deľbou neplatenej práce môže prispieť k zmenšeniu priepasti medzi ženami a mužmi v odmeňovaní," konštatuje správa o rodovej rovnosti.

Pozitívnou správou preto je, že počet poberateľov materského v prípade mužov postupne rastie. Podiel mužov na celkovom počte poberateľov tejto dávky vzrástol z približne 16,9 % na 21,9 % v minulom roku.

Priemerná suma materského predstavovala v minulom roku u mužov 891,3 eura, pričom je približne o 32 % vyššia ako priemerná suma u žien a ovplyvnila aj výrazný nárast celkovej priemernej sumy vyplácaného materského. Priemerná výška dávky v roku 2019 bola 722,75 eura.

V roku 2019 bol rodičovský príspevok poskytnutý priemerne 138 706 poberateľom mesačne, čo je oproti roku 2018 pokles v priemernom mesačnom počte o 839 poberateľov. Vlani bol priemerný mesačný počet poberateľov tohto príspevku na dieťa, ktoré má dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav, približne 8864. Muži tvorili v roku 2019 priemerne 2,6 % všetkých poberateľov (3830) a ich podiel sa mierne zvýšil. V roku 2019 bolo na rodičovský príspevok vyplatených spolu 377,3 milióna eura, medziročne suma vzrástla o 2,4 %.

Príspevok pri narodení dieťaťa bol vlani poskytnutý 53.958 ľuďom na 54.645 detí, čo je o 752 poberateľov a 819 detí menej ako v roku 2018. Celkovo na tento príspevok bolo vynaložených 43,4 milióna eur, čo je o 1,40 % menej.

Rezort v správe konštatuje, že v posledných rokoch nastalo na Slovensku niekoľko zmien, ktoré zvyšujú motiváciu otcov stráviť niekoľko týždňov s novonarodeným dieťaťom. Od roku 2019 môžu ísť na materskú obaja rodičia súčasne, ak majú viac než jedno dieťa vo veku do troch rokov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné