Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.09.2020 18:21 | Správy | Domáce správy

Remišová sa vyjadrila k pandémii nového koronavírusu: Všetci sme na jednej lodi

Na zvládnutie výzvy, ktorú predstavuje pandémia nového koronavírusu, je potrebná nielen dobrá identifikácia ohnísk nákazy, masívne testovanie a dodržiavanie nariadení, ale aj ďalšie dôležité kritérium, ktoré spája úspešné krajiny - dôvera medzi občanom a štátom.

Na sociálnej sieti to zdôraznila vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

"Dôvera, že vláda používa moc, ktorú má, s rozvahou, dôvera v predstaviteľov štátu, ktorí idú občanom príkladom," rozviedla vicepremiérka. Dôvera sa podľa nej odvíja aj od snahy o súdržnosť v spoločnosti. "Nie rozdeľovaním a hľadaním nepriateľov, všetci sme na jednej lodi a táto kríza sa dá zvládnuť len spoločným úsilím," dodala.

Pripomenula, že strana Za ľudí už dlhšie presadzuje postupné zvyšovanie kapacity testovania tak, aby na začiatku chrípkovej sezóny, koncom októbra, bolo Slovensko schopné otestovať 20 000 ľudí denne a zabezpečiť pravidelné testovanie pracovníkov v oblasti sociálnych služieb a škôl. "Armáda by mala obnoviť mobilné testovanie a pomôcť oblastiam, kde krátkodobo treba zvýšiť kapacitu testovania, ako napríklad teraz na Orave. Je potrebná osveta medzi staršími, ale aj medzi mladšími ročníkmi, ktorí síce chorobu zvládajú dobre, ale porušovaním karantény občas prispejú k šíreniu choroby," dodala Remišová, ktorá zdôrazňuje, že je potrebné urobiť všetko preto, aby základné školy a podniky mohli ďalej fungovať. Verejnosť žiada o obozretnosť, zodpovednosť i spoluprácu pri krokoch, ktoré majú zabrániť šíreniu pandémie. "A držme v týchto časoch spolu," dodáva Remišová.

 

K súdržnosti a vyhýbaniu sa vyjadreniam, ktoré môžu naštrbovať ochotu rešpektovať nevyhnutné nariadenia, vyzval aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba. Na sociálnej sieti priamo reagoval na sobotňajší status predsedu vlády SR Igora Matoviča (OĽANO) a jeho vyjadrenia, v ktorých časť verejnosti, nerešpektujúcu nariadenia hygienikov a epidemiológov, nazval bláznami. Zároveň vyhlásil, že preberá vedenie boja proti COVID-19 do vlastných rúk s cieľom vyhrať ho s čo najmenším dosahom na zdravie a životy nevinných ľudí. "Idem do boja s tým, že ma budú nenávidieť ďalšie davy bláznov," poznamenal Matovič. Takéto vyjadrenia podľa Drobu len podnecujú nenávisť. A každé nové opatrenie môže mať, paradoxne, opačný efekt," mieni člen strany SaS.

Aj podľa expremiéra a lídra novzniknutej strany Hlas - sociálna demokracia Petra Pellegriniho môže byť dôsledkom Matovičovej rétoriky neistota a odpor časti verejnosti k tomu, čo je prikazované. Podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí) priznáva, že by Matovičov slovník nepoužil, poukazuje však na to, že ak aj je jazyk premiéra niekedy tvrdší, ešte to neznamená, že za tým nie je starosť o Slovensko.

Na Slovensku pribudlo za piatok (25. 9.) 552 infikovaných novým koronavírusom. Prvýkrát počet pozitívnych testov za jeden deň prekročil hranicu 500. O kritickej situácii a exponenciálnom raste nových prípadov hovorí aj minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO).

Oponenti vlády poukazujú na to, že súčasný stav je nielen dôsledkom nezodpovednosti časti obyvateľstva, ale aj nepripravenosti kabinetu na druhú vlnu pandémie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo