Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.09.2020 21:31 | Správy | Zahraničné správy

Sudkyni Ginsburgovej sa dostalo neskutočnej pocty: V tomto je prvou ženou

Rakvu s pozostatkami zosnulej sudkyne amerického Najvyššieho súdu Ruth Baderovej Ginsburgovej vystavili v piatok v priestoroch washingtonského Kapitolu so štátnymi poctami. Informovala o tom agentúra DPA.

Nedávno zosnulá sudkyňa je prvou ženou a zároveň prvou Američankou židovského pôvodu, ktorej sa dostalo takejto pocty. Na smútočnej ceremónii v sídle amerického Kongresu sa zúčastnili členovia oboch komôr zákonodarného zboru a predstavitelia armády, a tiež príbuzní a priatelia zosnulej. Medzi účastníkmi nechýbal ani demokratický prezidentský kandidát Joe Biden a viceprezidentská kandidátka Kamala Harrisová.

Na ceremóniu prišlo mnoho demokratických kongresmanov, chýbala väčšina popredných predstaviteľov Republikánskej strany. Pozvanie dostal aj líder republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell, avšak neprišiel.

Rozlúčke oficiálne predsedala demokratická šéfka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová. Smútočnú reč predniesla rabínka Lauren Holtzblattová, ktorá zároveň odrecitovala modlitbu v hebrejčine. "Dnes trúchlime - zajtra však musíme pokračovať v šírení odkazu (boja za spravodlivosť) sudkyne Ginsburgovej," povedala.

 

Ceremónia prebehla za dodržania opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. Obrady prebehli v skrátenej podobe a účastníci mali na tvári rúška a dodržiavali odstupy Prezident USA Donald Trump si pamiatku zosnulej sudkyne uctil už vo štvrtok pri vstupe do budovy Najvyššieho súdu.

Ginsburgová, ktorá zomrela minulý piatok (18. septembra) vo veku 87 rokov, sa počas svojej kariéry advokátky a neskôr sudkyne venovala najmä prípadom diskriminácie na základe pohlavia a bola výraznou bojovníčkou za práva žien.

Po jej smrti sa takmer okamžite medzi republikánmi strhla diskusia o tom, kto by ju mal vo funkcii sudkyne nahradiť. Demokrati však chcú s vymenovaním počkať a apelujú, aby tak urobil až nastávajúci prezident, ktorý bude známy po vyhlásení výsledkov volieb z 3. novembra.

Americký prezident Donald Trump však tieto výzvy ingoruje a meno svojho nominanta plánuje oznámiť už túto sobotu. Trvá tiež na tom, že Senát musí o nástupcovi, resp. nástupkyni Ginsburgovej hlasovať ešte pred voľbami. Podľa očakávaní by sa hlasovanie malo konať koncom októbra.

Zosnulú sudkyňu vymenoval do funkcie v roku 1993 prezident Bill Clinton ako vôbec druhú ženu, ktorá získala post na najvyššej súdnej inštancii USA. Pochovaná bude na budúci týždeň na Arlingtonskom národnom cintoríne v americkom štáte Washington.

Vo washingronskom Kapitole doteraz so štátnymi poctami vystavili rakvy približne 30 ľudí - najmä prezidentov, viceprezidentov a členov americkej vlády. Štátne pocty zahŕňajú sprievod pozostávajúci z príslušníkov americkej armády, uvádza na svojej webovej stránke denník The New York Times.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete