Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.09.2020 07:00 | Správy | Domáce správy

Štefánia zúfalo zháňa peniaze na liečbu pre chorú Lívinku (1): Pomôcť sa rozhodol aj umelec

Mama bojuje za dcérku ako levica! Lívinku (1) z Pichného (okr. Snina) od narodenia trápi zákerná génová Canavanova choroba, ktorá má degeneratívne dopady na mozog.

Bez liečby hrozí, že sa nedožje viac ako 10 rokov. Existuje však nádej v podobe experimentálnej, ale poriadne nákladnej liečby v USA. Za Atlantikom ju chce liečiť lekárka Paula Leone. Rodina musí zohnať vyše milión eur, keďže slovenské poisťovne takúto liečbu nehradia. Pomôcť sa rozhodol umelec Milan Krajňák. Ponúka do dražby dielo Madona.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Lívinka sa po narodení usmievala ako každé dieťatko. Lenže idyla sa zmenila na zlý sen, keď mala štyri mesiace. „Spozorovali sme, že nechcela dvíhať hlavičku, ani nechytala hračky. Keď dovŕšila 5 mesiacov, podstúpila sonografiu mozgu. Lekárka vtedy skonštatovala, že taký veľký mozog ešte nevidela, s tým, že buď sa nájde príčina, alebo...“ spomínala mama Štefánia (22) na hroznú diagnózu, ktorú si musela vypočuť. Po vyšetreniach sa zistilo, že trpí Canavanovou chorobou. Detí s takouto chorobou je len 300 na svete, z toho dve sú na Slovensku.

Zúfalá mama preto hľadala možnosti, ako vysnívanému dievčatku pomôcť. Napokon našla kontakt na lekárku Paulu Leone v USA, ktorá toto degeneratívne ochorenie lieči inovatívnou metódou vektorov. Odborníčka Štefánii prisľúbila pomoc, ale na výrobu vektorov, ktoré sa vkladajú do mozgu, potrebuje 800-tisíc eur, a celkové náklady presahujú milión. Rodina však zatiaľ nevyzbierala ani polovicu. „Doteraz sa nám podarilo vyzbierať 180-tisíc eur. Je to málo. Oslovujeme politikov aj známe osobnosti, ale reakcia je zatiaľ vlažná.

 

Pomáhajú známi. Kamarátka vyrába vecičky, ktoré predávame na internete,“ prezradila mama. Pomoc však ponúkol umelec. „Aktuálne prebieha na internete dražba Madony, ktorú poskytol umelec Milan Krajňák. Sme vďační každému, kto pomôže,“ doplnila. Dielo, ktoré poskytol do dražby, pritom nie je obyčajný kus z ateliéru. „Obraz, ktorý som dal do dražby, pochádza z roku 2008. Tvoril som ho osem mesiacov a vravel som si, že sa ho nikdy nevzdám. Lívinka si ale zaslúži, aby jej pomohol,” uzavrel Krajňák.

 

Otvoriť galériu
Paola Leone
Zdroj: Peter Novotný

- Canavanovu chorobu študujem už viac ako 20 rokov a pripravujem sa na začatie klinického experimentu použitím cielenej génovej terapie. Canavanova choroba je jedinečnou detskou mozgovou poruchou. Je spôsobená mutáciou génu potrebného pre tvorbu enzýmu zodpovedného za formáciu bielej hmoty. Deti s touto chorobou už od začiatku prejavujú spomalený vývoj nervov. Neskôr sa prejavia záchvaty, strata zraku a dožívajú sa krátkeho veku. Vďaka zbierkam a darcom budeme môcť začať s klinickým experimentom a s produkciou prvej várky produktov génovej terapie. Chcem poďakovať všetkým darcom a podporovateľom Lívie za ich pomoc.

Canavanova choroba

- zriedkavé dedičné ochorenie, ktoré poškodzuje schopnosť nervových buniek v mozgu odosielať a prijímať vzruchy

- deti sa javia normálne počas prvých mesiacov života, ale od 3 do 5 mesiacov sa problémy stávajú viditeľnými: nevyvíjajú sa motorické - zručnosti, prítomný je aj slabý svalový tonus (hypotónia), nezvyčajne veľká veľkosť hlavy

- s pribúdajúcim vekom sa skracujú svaly, zhoršuje sa prehĺtanie a niekedy je potrebné kŕmenie žalúdočnou sondou

- patrí medzi vrodené ochorenia vedúce k rapídnemu neurologickému poškodeniu a k predčasnej smrti - väčšina detí sa dožije 10 rokov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Novotný, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!