Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.09.2020 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Čo to má znamenať: Kralevich môže šoférovať aj po tragickej nehode! Prečo jej nevzali vodičák?

Vodičák má stále pri sebe! V pondelok na priechode pre chodcov na Tomášikovej ulici v Bratislave vyhasol život usmievavej mladej dievčiny Linh († 18).

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

Luxusné auto, ktoré zrazilo nadanú študentku, mala šoférovať misska a podnikateľka Daniela Kralevich (35). Ak niekto očakával, že jej bol po nehode odobratý vodičák, veľmi sa mýlil! Polícia nás v piatok popoludní informovala, že vodičský preukaz jej do tej chvíle nebol zadržaný. Zatiaľ čo rodina už takmer týždeň žiali nad stratou milovanej dcéry Linh († 18), ktorá skončila pod kolesami luxusného Range Rovera, majiteľka vozidla Daniela Kralevich (35) môže naďalej šoférovať. Nový Čas zisťoval, prečo jej policajná hliadka priamo na mieste tragédie nezadržala vodičské oprávnenie.

„V súčasnej dobe je uvedená dopravná nehoda v štádiu vyšetrovania. Vzhľadom na to, že na mieste skutku nebolo možné spoľahlivo zistiť mieru zavinenia vodičky, na zadržanie jej vodičského preukazu nebol zákonný dôvod,“ vysvetlila v piatok popoludní bratislavská krajská policajná hovorkyňa Veronika Slamková. „Zadržať vodičské oprávnenie nie je bežná prax, aj keď ide o smrteľný úraz. Je potrebné najskôr vykonať procesné úkony,“ potvrdil hovorca Ministerstva vnútra SR Petar Lazarov. 


Zisťuje sa miera zavinenia

S postupom polície súhlasí aj odborník na dopravu a bezpečnosť Ján Bazovský. „Povinnosť majú vodiči aj chodci. Ak na mieste nemali svedka, nebol kamerový záznam či z poškodenia auta nebolo jasné, či je na vine jednoznačne vodič, je bežnou praxou, že sa vodičák nezadrží,“ povedal s tým, že k tomuto kroku sa pristúpi až po zistení miery zavinenia oboch účastníkov kolízie: „Častejšie sú obvinení vodiči, súdy často využívajú klauzulu, že šoféri majú predvídať.“

Otvoriť galériu

Bezpečnostný analytik Albín Geršič ale tvrdí, že ak je príčina jasná, tak vodičák vezmú. „Ale ak nie je, najprv sa musí potvrdiť to, že osoba viedla motorové vozidlo. Zisťuje sa miera zavinenia,“ uviedol. „Ja si myslím, že by sa mal zadržať, pretože v tomto prípade všetko k tomu smeruje,“ doplnil s tým, že k tomuto prípadu sa pristupuje trošku citlivejšie vzhľadom na to, že tam došlo k úmrtiu. Isté však podľa neho je, že vodičku čaká vypočúvanie na polícii. K tomu, či sa tak už stalo, sa však muži zákona nevyjadrujú.

„V uvedenom prípade je vedené trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia. Obvinenie konkrétnej osoby doposiaľ vznesené nebolo,“ uviedla hovorkyňa Slamková. Dodala, že vo vyšetrovaní tohto prípadu aj naďalej pokračujú, v danej veci sú vykonávané všetky nevyhnutné procesné úkony za účelom jej náležitého objasnenia a do konania boli pribratí znalci z viacerých odvetví. „Až po vyhodnotení jednotlivých dôkazov bude možné rozhodnúť o vznesení obvinenia voči konkrétnej osobe,“ uzavrela.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Denisa Borkovičová, Andrea Galajdová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Ilustračné foto
Na západe zúri nebezpečné ochorenie: Slovensko tento rok láme rekordy, na zozname pacientov sú len tínedžeri
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Aktualizované
Fico odhalil plány: Koho navrhnú na post eurokomisára za Slovensko? Má to byť tento muž