Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.09.2020 09:15 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Video

Vynovený Prior je unikátom strednej Európy: V inom obchodnom dome by ste to hľadali márne

Nový štart Prioru v hlavnom meste! Minulý týždeň na strechu obchodného domu umiestnili logo, vo štvrtok staronový Prior už slávnostne otvorili.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Nebolo to síce takou veľkou senzáciou ako v roku 1968, keď sem prišlo toľko ľudí, že organizátori museli zalarmovať armádu, ale mnohí Bratislavčania sa potešili.

Na prvom poschodí, kde sa v minulosti predávalo oblečenie a obuv, sa teraz nachádza food court, kde až 14 prevádzok ponúka širokú paletu chutí. Okrem toho sú v priestore, z ktorého dýcha umenie.

Nový interiér gastrozóny v obchodnom dome na Kamennom námestí sa nenásilne spája s unikátnou interiérovou časťou Street Art Gallery, ktorá osloví hneď pri vstupe z terasy. Priestor totiž zdobia veľkoformátové diela domácich i zahraničných street art umelcov.

Otvoriť galériu

„Obchodný dom Prior Bratislava sa stane prvým obchodným domom v strednej Európe, ktorý bude súčasne aj galériou street artu, čím bude unikátny,“ prezradil majiteľ George Trabelssie s tým, že myšlienka vrátiť sa k pôvodnému názvu prišla po tom, čo si uvedomil, že pôvodný Prior nebol ničím, čo by prekážalo obyvateľom.

 

„Chceli sme oživiť to, čo bolo v tej dobe výnimočné a dúfame, že rovnaký úspech bude mať Prior aj v budúcnosti,“ doplnil. Keď návštevníci vojdú do obchodného domu z terasy, uvidia výstavu s artefaktami z pôvodného Prioru. Ako podotkol Trabelssie, ich snahou je vytvoriť priestor hodný histórie i budúcnosti moderného európskeho mesta. „Nešli sme do toho tak, aby to bolo pre horných desaťtisíc, ale pre bežných Bratislavčanov a návštevníkov mesta presne tak, ako kedysi,“ dodal podnikateľ.

Otvoriť galériu

Zároveň vysvetlil, že aj jednotlivé prevádzky budú zodpovedať tomu, aby si návštevníci našli všetky tovary a služby každodennej potreby. A to všetko je spojené s umením. „V interiéri sa nachádza veľa stĺpov, ktoré využívame ako základné médium pre umelcov. Vzniká tak pestrá galéria street artu, ktorá potiahne naše aktivity z námestia aj do interiéru. Pozvali sme domácich aj zahraničných umelcov, bude to pestré, nechajte sa prekvapiť,“ uviedol umelecký riaditeľ Street Art festivalu Renaud Devaliere.

Obrovský záujem

Bratislavský Prior, ktorý bol prvý zo siete týchto obchodov v bývalom Československu, otvorili 20. novembra 1968 o šiestej ráno. Nápor ľudí bol obrovský, vtedy ho navštívilo vyše 40-tisíc ľudí. Vchod musela dokonca strážiť armáda. „Ja dúfam, že nový Prior navštívi denne ešte viac ľudí, veď je v hlavnom meste,“ dúfa Trabelssie.

Otvoriť galériu

Rodení Bratislavčania i tí, čo v Bratislave pobudli počas študentských rokov, si svoje schôdzky dohovárali v centre mesta „pod hodinami“ so zvonkohrou. „Bol senzáciou, bol veľký, predával sa v ňom takmer všetok tovar. Ľudia po prvýkrát videli a vyskúšali eskalátory,“ uzatvára Trabelssie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Denisa Borkovičová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!