Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.09.2020 14:00 | Správy | Servis | Zdravie

Koronaslovník: Vyznajte sa v pojmoch používaných počas pandémie

Strácate sa v pojmoch používaných počas pandémie koronavírusu?

Raz je to korona, potom COVID-19 a ani neviete, ktoré vlastne čo znamená? Prinášame vám niektoré z najčastejšie používaných slov, aby ste sa vedeli lepšie zorientovať v pandémii, ktorá teraz zúri po celom svete. Test na COVID-19 a protilátkový nie je to isté a rozdiel je aj v dobrovoľnej izolácii a v karanténe.

 

COVID-19 - presný medicínsky názov choroby. Vznikol spojením skratiek „CO“ ako „korona“, „VI“ ako „vírus“ a „D“ označuje chorobu (po anglicky disease). „19“ znamená, že ochorenie bolo identifi kované v roku 2019. Názov oficiálne oznámila Svetová zdravotnícka organizácia 11. februára 2020.

 

Korona - skrátený, zľudovený, no nesprávny pojem pre chorobu COVID-19.

 

Koronavírus - nedostatočné pomenovanie pre vírus, ktorý spôsobuje chorobu. V skutočnosti je koronavírusov nespočetné množstvo a každý je iný. Infi kujú ľudí a rôzne druhy zvierat (vrátane vtákov a cicavcov). Názov tejto skupiny vírusov vznikol podľa typického guľatého vzhľadu s dlhými vláknitými výbežkami podobnými slnečnej koróne.

 

SARS-CoV-2 - konkrétny koronavírus, ktorý vyvoláva ochorenie COVID-19.

 

SARS-CoV - jeden z koronavírusov, bol pôvodcom závažných akútnych ochorení respiračného systému v rokoch 2002 a 2003 v provincii Guangdong v Číne.

 

MERS-CoV - bol tiež koro navírus, tento bol zodpovedný za prepuknutie závažných chorôb dýchacích ciest v roku 2012 na Blízkom východe.

 

RT-PCR test - vzorka sa získava výterom z nosa a z hrdla. Výsledok hovorí o tom, či v konkrétnej chvíli máte alebo nemáte v tele samotný koronavírus, a teda ste alebo nie ste infekční. Samotný test od spracovania odobratej vzorky od pacienta až po výsledok trvá niekoľko hodín. Momentálne je RT-PCR test jednoznačne najdôveryhodnejšou možnosťou z hľadiska spoľahlivosti.

 

Protilátkové testy - robia sa testovaním vzorky krvi, nie výterom. Neurčujú, či v danej chvíli ste alebo nie ste „pozitívni“. Zisťujú prítomnosť protilátok proti vírusu. Protilátky vytvára imunitný systém v rámci obrannej reakcie na prítomnosť vírusu v tele. Ak ich v tele nemáte, znamená to, že koronavírus SARS-CoV-2 v tele nemáte a ani ste nemali. Ak však protilátky máte, znamená to, že telo už proti chorobe bojovalo, alebo tak robí práve teraz. Protilátkové testy nemá zmysel vykonávať na začiatku ochorenia, pretože telu chvíľu trvá, kým protilátky vytvorí. Ak tak urobíte, negatívny výsledok testu nemusí byť dôkazom, že vírus sa v tele nenachádza.

 

(Nariadená) karanténa - situácia, keď sa musíte úplne izolovať od celého okolitého sveta. Ak si necháte aj doniesť nákup, musia vám ho nechať pred dverami, aby ste sa s kuriérom nestretli. Nesmiete ísť ani do poštovej schránky, lebo tým by ste vyšli do spoločných priestorov. Za porušenie hrozí sankcia.

 

(Dobrovoľná) izolácia - dobrovoľné obmedzenie sociálneho kontaktu, bez príznakov či podozrenia na ochorenie. Nikto vám nezakazuje vyjsť si s rúškom na rýchly nákup ani prebrať zásielku. Ale vyhýbate sa návštevám či spoločenským akciám.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jm, ivš, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!
Ilustračné foto
Ukrajina zverejnila počet nezvestných: To číslo trhá srdce! Smutné slová Kyjeva
Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!
Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Úprimná rada astrologičky Marcely Laiferovej: Chcete byť ŠŤASTNÍ? Viem, ako na to
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pristúpil k razantnému kroku: Vyvolal vlnu rozhorčenia! Čaká Ukrajinu ďalšia mobilizácia?
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Aktualizované
Je rozhodnuté: Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Národná rada Slovenskej republiky.
Poslanci zvolili nového člena Súdnej rady SR: Stal sa ním tento muž
Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov zasahovali na zámku.
FotoVáš Tip
Poplach v centre Zvolena: Na zámku zasahovalo osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov!
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdna rada rokuje o odvolaní Mazáka: Ten zo zasadnutia odišiel, čo je za tým?