Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.09.2020 18:44 | Správy | Domáce správy

Minister Korčok reaguje na kritiku opozičných poslancov: Tvrdý odkaz!

Nikdy nad dezinformáciami nevyhráme, ak budú šírené priamo zo zákonodarného zboru SR.

V diskusii v Národnej rade (NR) SR o materiáli Zahraničná a európska politika SR v roku 2020 to povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS). Reagoval tak na kritiku opozičných poslancov, že slovenská vláda ide posielať bieloruskej opozícii 750.000 eur. Zároveň vyhlásil, že slovenskí občania sú zmätení z dlhodobého politického naratívu na Slovensku, že najlepšie je nepatriť nikam, a teda ani na západ, ani na východ. Musí byť podľa neho jasné, kam patríme.

Korčok upozornil, že 500.000 eur z balíka pôjde na štipendiá pre bieloruských študentov, ktorí sa stali obeťami represálií. Slovensko ich podľa neho prijme, ak budú mať záujem tu doštudovať. Reaguje tak na podnet troch slovenských univerzít, ktoré by chceli týchto študentov prijať. Minister dodal, že 250.000 eur pôjde na podporu bieloruskej občianskej spoločnosti. Kritikov sa spýtal, akej opozícii chcú poslať peniaze, keď tú uväznili alebo vyhnali z Bieloruska. "Nielenže je to nepravda, je to príklad vedomého šírenia dezinformácie. O dezinformáciách ste tu chceli hovoriť, ja vám chcem povedať, že nikdy nad dezinformáciami nevyhráme, ak budú šírené priamo zo zákonodarného zboru SR," vyhlásil.

Šéf slovenskej diplomacie zdôraznil, že SR by nemala patriť "niekde medzi, lebo medzi znamená nepatriť vôbec nikde". Slovensko sa podľa neho výrazne odlišuje vo vnímaní vlastného postavenia vo svete od ostatných štátov Vyšehradskej štvorky. "Na Slovensku si až 60 percent občanov myslí, že je najlepšie nepatriť nikde. A ja vyčítam to, že tento pocit našich občanov neprišiel odnikiaľ, on je výsledkom určitého politického naratívu, ktorý tu je pestovaný, a preto dezorientujeme našich občanov," pripomenul v pléne.

 

Podľa ministra nepoprieme, že svet má štyri svetové strany, ale má byť úplne jasné, kam patrí Slovensko, pretože inak "loď, ktorú navigujeme, sa bude motať a nebudú tomu rozumieť ani naši partneri, a už vôbec nie naši občania".

Korčok tiež reagoval na kritiku, že prítomnosťou našich vojsk na hraniciach s Ruskom údajne provokujeme konflikt s Ruskom. "Spojenecké vojská by neboli na východnom krídle Aliancie, keby Rusko neanektovalo územie nášho suseda," povedal. Táto situácia nám nemôže byť podľa neho ukradnutá. "Ak nám je to jedno, je nám jedno integrita nášho územia," uzavrel.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




vojak
Trest pre bojaschopných Ukrajincov v zahraničí? Na úradoch ostanú zarazení
(ilustračné foto)
Tiché zmeny v Ázii, ktoré nás budú bolieť všetkých: Stalo sa to vôbec prvýkrát v histórii
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?
Na snímke z okna zaplavený park, ktorý sa nachádza pri brehu rieky Pej-ťiang v meste Čching-jüan, v provincii  Kuang-tung na juhu Číny.
Strach a obavy, na krajinu sa rúti apokalypsa: Príde to, čoho sa všetci obávajú?!
Psík preskočil múr, pod ktorým je prázdnota.
Foto
Venčili psa na hrade Špilberk, zviera sa rozbehlo a... Prešiel im mráz po chrbte, už bolo neskoro!
Ilustračné foto
Má Čína svojich špiónov v Nemecku? Veľvyslanectvo posiela drsný odkaz: Prestaňte!
Luxemburčan má rád dobré podniky.
Ďalší škandál problémovej hviezdy: Koniec Gersona v Slovane?
Slávenie pesachu v Izraeli zatienili obavy o rukojemníkov väznených v Pásme Gazy
Foto
V Izraeli vládnu obavy, vystrašené rodiny zakročili: Výzva pre židov po celom svete!
Fun rádio obohatí nová moderátorská posila - Peter Expl0ited Altof.
Foto
Známy influencer sa pri moderátorke Fun rádia poriadne zapotil: Tričko išlo DOLE!
Ilustračné foto
Požiar obydlí na východe: Hasiči bojovali s plameňmi niekoľko hodín! Žilo tam 19 ľudí
Podtatranské múzeum v Poprade.
Váš Tip
Skvelé správy z Podtatranského múzea v Poprade: Podarilo sa im zreštaurovať TIETO dve vzácne diela z 18. storočia!