Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.09.2020 07:59 | Správy | Domáce správy

Európska komisia predostrela kompromis ohľadne utečencov: Analytik vidí v návrhu medzery, Sulík by to riešil nekompromisne

Našli po rokoch rozumný kompromis?! Európska komisia predostrela nový návrh, ktorý by riešil problémy členských štátov s migrantmi.

Povinné kvóty, s ktorými Slovensko od začiatku nesúhlasí, by mali byť minulosťou. Nahradiť by ich mala solidarita vo forme finančnej pomoci alebo zabezpečenie návratu utenčencov do rodných krajín. Nový Čas zisťoval, čo si o takomto riešení myslí odborník aj slovenskí politici.

Zdá sa, že EÚ vyhovela krajinám, ktoré odmietajú povinné kvóty. Po dlhých rokoch hádok, ktoré sa týkali nelegálnej migrácie, prišiel návrh, ktorý hovorí skôr o solidarite ako o povinnom prerozdeľovaní utečencov. Očakáva sa, že krajina, ktorá ich odmietne prichýliť, namiesto toho buď finančne prispeje, alebo zabezpečí ich návrat do rodnej krajiny.

Otvoriť galériu

Postoj Slovenska je v tejto veci jasný - povinné kvóty naďalej striktne odmietame. „Nebudeme hrať na podprízemné pudy, ale úprimne a odvážne našim európskym partnerom oznámime, že s povinnými kvótami zásadne nesúhlasíme, ale zároveň solidárne ponúkneme pomocnú ruku tým krajinám, ktoré kvôli nelegálnej migrácii veľmi trpia,“ povedal premiér Igor Matovič.

Minister hospodárstva Richard Sulík si myslí, že návrh obsahuje pár dobrých riešení, o ktorých chce rokovať, no považuje za nekorektné, že sa EÚ snaží kvóty prepašovať do paktu pre azyl a migráciu. „Strana SaS je zásadne proti akejkoľvek forme prerozdeľovania migrantov. Toto považujem za veľmi dôležité, aby to bolo jasné aj koaličným partnerom, aj voličom,“ vyhlásil Sulík s tým, že členské štáty nejak dobrovoľne prisľúbia, koľko ľudi zoberú, a ak tieto prísľuby budú predstavovať menej ako 70 percent tých ľudí, ktorí prídu do južných krajín, tak sa začne prerozdeľovať.

 

Podľa ministra sa dal problém s migrantmi vyriešiť už dávno, ak by ich vracali členské štáty na člnoch domov. „Nikto by si už viac nekúpil lístok za stovky dolárov na gumenom člne a tým pádom by aj všetci pašeráci prišli o biznis. Toto je správanie EÚ, ktoré nedokážem pochopiť,“ povedal Sulík, podľa ktorého pomôže len stráženie hraníc, a nie nútenie krajín do „akejsi pomýlenej a falošnej solidarity“.

Návrh má medzery

Podľa analytika portálu euractiv.sk Radovana Geista ide o dobrý pokus komisie, ktorý nezíska veľký potlesk členských štátov. Vidí totiž viacero nedostatkov. „Návrh de facto hovorí, že ak si krajina nechce zobrať k sebe časť žiadateľov, pomôže inak. Dva základné spôsoby pomoci sú, že buď dá peniaze, alebo preberie zodpovednosť za tých, ktorým bol azyl odmietnutý.

To znamená, že Slovensko vyšle lietadlo do Grécka, v ktorom sa naložia odmietnutí žiadatelia o azyl a budú odvezení niekde do Líbye alebo Čadu? Ale čo ak sa to nepodarí? Nie je to teda vôbec jednoduché,“ hovorí Geist.

 

Ako by to vyzeralo

- Členské štáty EÚ by neboli viazané povinnými kvótami. Budú si môcť vybrať, ako chcú pomôcť.

- Buď prijmú utečencov (dostanú asi 10-tisíc eur), alebo pomôžu s návratom tých, ktorí nemajú právo na získanie azylu.

- Ak sa však do 8. mesiacov nepodarí zabezpečiť presun migrantov do krajiny ich pôvodu, bude sa riešiť ich možnosť integrácie.

- Ďalšou možnosťou je, že ak krajina odmietne prijať migrantov, aspoň finančne prispeje iným krajinám.

- Zaviesť by sa mali aj prísnejšie kontroly na hraniciach a identifikácia ľudí, ktorí neregulárne prekračujú vonkajšie hranice EÚ, alebo ktorí boli vylodení po záchrannej akcii na mori.

 

Nezíska to veľký aplauz

Radovan Geist, analytik portálu euractiv.sk

- Základným rozdielom medzi tým, čo chcela EÚ v roku 2015 a teraz, je, že teraz nehovorí o povinných kvótach. Nerieši iba otázku tých ľudí, ktorí sú v Európe a žiadajú o azyl, ale zaoberá sa aj spoluprácou s tretími krajinami, ochranou hraníc, návratovou politikou atď. Vzhľadom na politickú situá­ciu v Európe je to dobrý pokus. Nie je to niečo, čo získa veľký aplauz členských krajín, ale minimálne by žiadna krajina nemala mať pocit, že prehráva. Stále si myslím, že pri silnom migračnom tlaku nemôžeme od krajín na hraniciach EÚ žiadať, aby preberali na seba celú zodpovednosť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: len, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




75. výročie Hudby Ministerstva vnútra SR v SND.
Foto
ODMENA za podporu prezidentského kandidáta? Majk Spirit šokuje: Mohol som si PEKNE privyrobiť!
Ramzan Kadyrov
Šokujúce odhalenia z elitnej kliniky v Moskve: Významný politik má byť nevyliečiteľne chorý
Europarlament. (ilustr. foto)
Špión medzi vysokopostavenými politikmi? Už pred 10 rokmi mu priháralo
Ilustračné foto
Počasie na Slovensku sa zblázni: Hrozí príchod SNEHU? Na toto by ste sa mali pripraviť!
vojak
Trest pre bojaschopných Ukrajincov v zahraničí? Na úradoch ostanú zarazení
Ilustračné foto
Aktualizované
Akčné ráno v Bratislave: Vodičov na ceste prekvapila brána! Vyrazili ju zlodeji, ktorí... Tomu nebudete veriť
(ilustračné foto)
Tiché zmeny v Ázii, ktoré nás budú bolieť všetkých: Stalo sa to vôbec prvýkrát v histórii
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?
Na snímke z okna zaplavený park, ktorý sa nachádza pri brehu rieky Pej-ťiang v meste Čching-jüan, v provincii  Kuang-tung na juhu Číny.
Strach a obavy, na krajinu sa rúti apokalypsa: Príde to, čoho sa všetci obávajú?!
Psík preskočil múr, pod ktorým je prázdnota.
Foto
Venčili psa na hrade Špilberk, zviera sa rozbehlo a... Prešiel im mráz po chrbte, už bolo neskoro!
Ilustračné foto
Má Čína svojich špiónov v Nemecku? Veľvyslanectvo posiela drsný odkaz: Prestaňte!