Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.09.2020 16:55 | Správy | Domáce správy

Prejdú stredné a základné školy na dištančné vzdelávanie? Takto to vidí ministerstvo

Situácia na Slovensku sa zhoršuje.

Vo štvrtok pribudlo 360 pozitívnych prípadov testovaných na koronavírus a aj premiér Igor Matovič tvrdí, že prichádza s novými opatreniami. Už dnes by mala zasadať Pandemická komisia, ktorá rozhodne o tom, či budeme musieť zvládnuť ďalšiu vlnu sprísňovania. Jednou z možností je aj dištančná výučba na stredných školách. Ako to vidí ministerstvo?

Počas jarnej vlny koronakrízy sa po Slovensku uzavreli všetky základné aj stredné školy a deti sa učili v online režime. Minister školstva pred nástupom detí do škôl od septembra opakoval, že by len veľmi nerád opätovne zavádzal podobné opatrenia. Problémom totiž bolo, že desaťtisíce žiakov škôl sa učili nedostatočne, čo ukázala aj analýza. Do dištančnej výučby sa nezapojilo 52-tisíc žiakov, čo je viac ako 7 % zo všetkých študentov. Situácia na Slovensku je však v prípade pozitívnych pacientov horšia ako na jar. Už dnes by sa malo rozhodovať aj o sprísnení režimu na hraniciach a premiér dokonca hovorí o ďalších opatreniach. „Budeme ich postupne zapínať. Musíme chrániť tých zodpovedných pred tými nezodpovednými,“ uviedol Matovič. 

 

Nový Čas sa pýtal na ministerstve školstva, či rátajú aj s tým, že by medzi tieto opatrenia pridali aj obmedzenie výučby na základných či stredných školách. „Ministerstvo školstva, výskumu a športu SR chce svojimi opatreniami prispieť k čo najväčšej bezpečnosti žiakov, študentov, ako aj ďalším subjektom zapojeným do procesu formálneho vzdelávania v súčasných epidemiologických podmienkach počas výchovno-vzdelávacieho procesu, preto všetky nami odporúčané opatrenia sú sledované v aktuálnom čase a mieste, pričom sú priebežne vyhodnocované,“ napísali z rezortu. Podľa nich prechádzajú na dištančnú formu žiaci len v prípade zatvorenia škôl.

Minister školstva Branislav Gröhling v stredu oznámil, že úplne zatvorených je 18 škôl a ďalších 64 má zatvorenú niektorú z tried. „Celkovo je zatvorených 226 tried, doma je 8 693 detí. Stále sa hýbeme niekde v jednom percente detí, ktoré prechádzajú na dištančné vzdelávanie,“ uviedol minister školstva. Ako tvrdí, situácia je pod kontrolou. „Ak ju tak budeme zvládať kontinuálne celý rok, budem spokojný. Musíme sa pripraviť na to, že školský rok bude veľmi dynamický,“ poznamenal s tým, že bude odporúčať, aby žiaci nosili rúška aj po 1. októbri. „Ja si nemyslím, že príde k celoplošným opatreniam. My sme predpripravili celé prostredie na to, aby sme išli iba lokálnym spôsobom, a tak, ako teraz vieme identifikovať školu alebo danú triedu, tak vieme identifikovať aj, aj skupiny v rámci vysokých škôl. Takže nemyslím si, že príde k celoplošnému zatváraniu, ak by ten nárast nebol naozaj, že enormný,“ skonštatoval Grhling v Rádiu Slovensko.

V Česku, kde je situácia okolo koronavírusu horšia, navrhol nový minister zdravotníctva riaditeľské voľno na tento piatok. V pondelok majú sviatok a chce tak štvordňovým prerušením výučby zmierniť šírenie koronavírusu. Zapojí sa do toho však len 15 % základných škôl.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Bojový dron
Irán aktivoval protivzdušnú obranu: Tieto tvrdenia z USA však zaryto odmieta!
Ilustračné foto
Obrovský nesúhlas Číny: Sú rázne proti deštruktívnemu konaniu! A nie sú jediní
Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Rodičom sa okresanie balíčka nepáči.
Vláda sa chystá okresať rodinný balíček, odkaz od rodičov: Neberte peniaze našim deťom!
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!