Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.09.2020 11:45 | Správy | Domáce správy

Zmeny pri gastrolístkoch: Asociácia zamestnávateľských zväzov je zásadne proti! Toto sú dôvody

Zmeny v príspevku na stravovanie zvýšia byrokraciu a ohrozia pracovné miesta.

Tvrdí to Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ SR), ktorá nesúhlasí so zavedením finančného príspevku na stravovanie. Rozšírenie foriem príspevku a zavedenie možnosti voľby pre zamestnancov nepovažuje za zjednodušenie podnikania. Riešením by však mohla byť elektronizácia príspevku.

V prípade prijatia novely Zákonníka práce by sa podľa generálneho sekretára AZZZ Ota Nevického firmy museli nastaviť na štyri formy zabezpečenia príspevku na stravovanie pre zamestnancov. Skonštatoval, že v praxi si to vyžiada nielen úpravu účtovných softvérov, ale aj procesov vo firme. "V každej firme totiž môže vzniknúť situácia, keď si časť zamestnancov vyberie hotovosť, časť platenie finančného príspevku na účet, časť papierové stravné lístky, časť elektronickú formu a niektorí zamestnanci dovoz teplého jedla do firmy. Toto je síce extrémny prípad, ale nie nemožný a v mierne obmedzenom rozsahu budú vo firme paralelne fungovať viaceré podoby stravného," podotkol.

To, že ministerstvo navrhuje obmedziť možnosť voľby zamestnancom na maximálne raz za dva roky podľa AZZZ veľmi nepomôže. Firmy totiž prijímajú a prepúšťajú ľudí častejšie. "Reálne to nevyrieši jednorazový obežník raz za dva roky. Zároveň bude musieť zamestnávateľ viesť evidenciu, k akému dátumu si daný zamestnanec naposledy zvolil svoju preferenciu. Aby náhodou zamestnávateľ odmietnutím zmeny preferovanej formy neporušil Zákonník práce a nebol vystavený pokutám," upozornil Nevický.

 

Systém stravného na Slovensku by sa podľa asociácie mal zjednodušovať a odbyrokratizovať. Cestou k tomu môže byť povinná elektronizácia príspevku, teda plošné ukončenie používania papierových stravných lístkov a ich nahradenie kartami či mobilnými aplikáciami. "V Belgicku riešili rovnakú dilemu a hotovosť zamietli. Naopak, išli cestou moderných technológií, ktoré znížili byrokraciu na strane zamestnávateľov, ale aj reštaurácií. Zároveň tým zabezpečili účelnosť využitia stravného, na ktoré prispieva zamestnávateľ viac ako polovicu hodnoty," dodal Nevický.

AZZZ zároveň upozorňuje, že navrhované zavedenie hotovosti bude mať vplyv na podnikateľské prostredie a pracovné miesta. Asociácia podotkla, že už v súčasnosti Slováci z pohraničných regiónov chodia nakupovať potraviny do okolitých krajín, keďže sú tam aj vďaka nižšej DPH lepšie ceny. Ak namiesto účelového nosiča dostanú hotovosť, podľa AZZZ pôjdu minúť stravné na potraviny tam. Varuje tak pred ohrozením pracovných miest v maloobchode a reštauračnom sektore. Zamestnávatelia poukázali na to, že doložka vplyvov k návrhu zákona toto riziko ani nespomína.

Zároveň AZZZ s obavami vníma navrhovanú zmenu ako prvý krok k možnému narušeniu fungujúceho systému stravovania v kantínach. Vyzýva vládu, aby ešte návrh zmien v oblasti stravného prehodnotila. "Očakávali by sme, že na stôl príde návrh, ktorý pomôže zamestnancom, zamestnávateľom a aj štátu, ktorý stravné dotuje oslobodením od daní a odvodov. Z nášho pohľadu je touto cestou belgický model, kde rozhodnutiu pre plnú digitalizáciu predchádzala detailná ekonomická analýza," zdôraznil Nevický.

Ministerstvo práce už predložilo na pripomienkovanie rozsiahlu novelu Zákonníka práce, ktorá rieši gastrolístky, výkon práce z domácnosti i dočasné prideľovanie zamestnancov. Rezort práce po novom navrhuje, aby mal zamestnanec možnosť vybrať si medzi stravovacou poukážkou a finančným príspevkom na stravovanie podľa toho, ako mu to vyhovuje, nie podľa toho, akú formu určil zamestnávateľ.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ján Nezmar v drese Ružomberka.
Bývalý hráč Ružomberka má obrovský problém: Korupčný škandál?!
1994. (Zľava) Samuel L. Jackson, John Travolta, Harvey Keitel, Quentin Tarantino
Foto
Najväčšie hviezdy Pulp Fiction po 30 rokoch! Aha, ako zahviezdili na filmovom festivale
Ilustračné foto
Británia odmietla rokovania s Európskou úniou: Ohrozí to mobilitu mladých ľudí?
Speváčka Jana Kirschner
Foto
Jana Kirschner už do MHD nevkročí: Revízor na mňa KRIČAL a povedal, že som... Uff, silná káva!
Ostrý boj Kralevich a Chrena o nábytok z čiernej stavby!
Foto
Kralevich vs. starosta Ružinova: Ostrý boj o majetok z čiernej stavby! Nadávala mu do ZLODEJOV, čo jej odkázal?
Military surveillance drone flying over rocky deserts.
Ukrajina zasiahla viaceré ciele v Rusku: Medzi nimi aj viaceré elektrické stanice
Na archívnej snímke vľavo Stephane Da Costa (CSKA) a vpravo Tomáš Zigo (Slovan) počas zápasu KHL
Návrat do reprezentácie: Hráč z KHL ide na MS!
Poľský prezident Andrzej Duda podpísal v stredu 16. augusta 2023 zmenu zákona o referende.
Poľsko hovorí o jadrových zbraniach: Hrozby z Ruska silnejú, sme pripravení! Čo sa chystá?
(ilustračná fotografia).
Nečakaný zvrat! Kto môže za výbuchy na základni v Iraku?
Lonely sad woman deep in thoughts sitting daydreaming or waiting for someone  in the living room with a serious expression,  she is pensive and suffering from insomnia sitting on couch
Cítite, že sa s vami niečo deje? 11 príznakov rakoviny, ktoré by ste nemali ignorovať
(ilustračné foto)
Zahynul vojnový spravodajca ruských novín: Za útokom mali byť ukrajinské drony
Empty Courtroom Interior With Wooden Desk And Blurred Background
Neuveriteľné, čo sa stalo počas Trumpovho súdneho procesu! Muž sa v parku...