Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.09.2020 12:00 | Správy | Domáce správy

Nelichotivé polročné vysvedčenie od odborníkov: Vláda amatérov, na týchto ministerstvách to vrie!

Na viacerých ministerstvách je poriadne horúco. Šéfov rezortov opúšťajú kľučoví ľudia a na vedúce pozície sú často dosadzovaní nominanti bez výberových konaní.

Otvoriť galériu

Tomáš Drucker, exminister zdravotníctva

- Pán minister nie je nováčikom, pôsobil vo výbore pre zdravotníctvo, ale bohužiaľ ako sa zdá, ako minister nemá manažérske zručnosti. To je to, čo mu chýba a trpí tým celý rezort. Vyberá si ľudí na základe vierovyznania, a ostatné parametre sú v úzadí. Odchod ľudí z Inštitútu zdravotnej politiky považujem za nenapraviteľný prešľap, ktorý pravdepodobne ani nespustil on, ale ani mu nezabránil. Čo mi ešte prekáža, je transparentnosť výberových konaní. Tie jeho nominácie na riaditeľov nemocníc sú strašné. To je vidieť napríklad aj teraz v Poprade, aj v ďalších nemocniciach. Nechal odísť ľudí, ktorí tomu rozumeli, aj keby odišiel, tak je tam taký neporiadok, že by bolo ťažké sa s tým vysporiadať.

 

Otvoriť galériu

Zsolt Simon, bývalý minister pôdohospodárstva

- Pán minister Mičovský žehlí korupčné hniezdo, ktoré si tam spravili bývalí ministri Jahnátek a Matečná. Zo začiatku si k sebe zobral šikovných ľudí. To, že odchádzajú, je dôsledok toho, že sa v rezorte nerobia systematické zmeny, všetko tam smeruje ku kolapsu a tí ľudia pri tom nechcú mať svoje meno.

Slovensko tancuje na veľmi tenkom ľade a keď Európska prokuratúra urobí niekde exemplárny prípad, že bude trestať, tak to bude Slovensko. Platobná agentúra nie je dofinancovaná, majú problém, či bude vôbec septembrová výplata. Tí ľudia nechú byť príčinou, že celý tento systém skolabuje a ministerstvo nerieši systémovo ich pžiadavky. Keď nebudeme vedieť Bruselu doložiť, že peniaze dostávajú ľudia, ktorí obhospodarujú tú pôdu, ak nebudeme mať systém kontroly, tak hrozí zastavenie dotácií, čo by znamemalo krach slovenského pôdohospodárstva.

 

Ministerstvo školstva - Nerieši vedu a problém vysokého školstva

Otvoriť galériu

Juraj Draxler, exminister školstva

- Aj iné krajiny mali ministrov plagiátorov (ktorí museli odstúpiť), ale tým, že máme plagiátora priamo ministra školstva, sme európskym unikátom. A, bohužiaľ, už pri prvej skúške úplne zlyhal. Na rozdiel od iných krajín sa na jar ministerstvo vôbec nezaujímalo o to, čo presne kríza v školách spôsobila, ako školy komunikujú so žiakmi a rodičmi.

Až v lete to z vlastnej iniciatívy urobila analytická jednotka ministerstva. Keďže čísla sú katastrofálne, vedenie sa s vlastnými analytikmi, ktorí si dosť vytrpeli už od predošlej ministerky, následne pustilo do boja. Minister okrem toho neprejavil vôbec žiadnu snahu riešiť problémy vedy a vysokého školstva, napríklad o problémy na bratislavskej Fakulte informatiky a informačných technológií STÚ sa nezaujímal vôbec. Za mňa je to prepadák.

 

Otvoriť galériu

Monika Uhlerová, viceprezidentka KOZ

- Hodnotím pôsobenie ministra Krajniaka negatívne, vo vzťahu k zamestnancom, legislatíve a opatreniam, ktoré sa pripravujú. Teraz je momentálne na pripomienkovom konaní zákonník práce, zákon o trojstranných konzultáciách a sú tam opatrenia, ktoré znižujú štandardy smerom k zamestnancom.

Samostatná kapitola je minimálna mzda a zákon o minimálnej mzde, kde sme sa dostali do sporu s ministrom práce, pretože nedodržal zákon o minimálnej mzde. Nevhodným spôsobom sa angažoval vo vyjednávaniach v minimálnej mzde a predložil zákonom sumu nižšiu, ako teraz garantuje zákon. To sa potom odráža napríklad aj na príplatkoch, my keď sme to vyčíslili, tak to bude mať dopad na zamestnancov asi 960 miliónov eur.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kuk, fsz, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!