Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.09.2020 05:00 | Správy | Domáce správy

Rozčarovaní záchranári na východe Slovenska: Ako im môžu nakazení pacienti toto zatajovať?!

COVID-19 trápi aj záchranárov na východe Slovenska. V súvislosti s pandémiou koronavírusu je časté zatajovanie kontaktov s nakazenými osobami.

Minulý týždeň ich privolali do Trebišova k skolabovanému pacientovi (32), ktorý mal teplotu 38,1 °C. O cestovateľskej anamnéze sa nikto nezmienil. Až pred transportom do nemocnice pacient priznal nedávny návrat z Anglicka. „Podobnú teplotu mala uplynulú sobotu aj pacientka, ku ktorej vyslali posádku do chatovej oblasti pri Kysaku. Žena kontakt s osobou pozitívnou na COVID-19 popierala, ale tesne pred príchodom do nemocnice uviedla, že sa stretla s rodinným známym z Brna, ktorý je hospitalizovaný s obojstranným zápalom pľúc,“ uviedol hovorca Záchrannej služby Košice Viktor Wurm.

„Zatajovanie dôležitých skutočností, medzi ktoré v čase globálnej pandémie patrí aj možný kontakt pacienta s osobou pozitívnou na COVID-19, alebo pobyt v rizikových regiónoch záchranárom výrazne komplikuje prácu, ohrozuje zdravie ich aj rodinných príslušníkov. V neposlednom rade zasahuje do prevádzky záchranných služieb. Záchranári sa potom musia prestrojiť priamo na mieste, čo predlžuje čas celého výjazdu a aj čas, keď mohla daná posádka pomáhať ďalšiemu človeku,“ povedal hlavný lekár Záchrannej služby Košice Ladislav Neubert.

 

Internát v karanténe

Martinský Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) uzavrel v utorok do karantény vysokoškolský internát a jedáleň Jesseniovej lekárskej fakulty (JLF) Univerzity Komenského (UK) v Martine. Informovala o tom hovorkyňa UK v Bratislave Lenka Miller. Doplnila, že minulý týždeň sa na fakulte objavili 4 prípady pozitívne testovaných študentovov:

„Pozitívne testovaní študenti zostali v izolácii a ďalších 150 kontaktov z fakulty otestovali na ochorenie. Pozitívne testy na COVID-19 malo v utorok ďalších päť študentov,“ uviedla s tým, že títo sú oddelení do samostatných izieb a ostatní majú povinnosť neopúšťať internát. Uzatvorenie internátov a karanténa ubytovaných je preventívne opatrenie. Od utorka je prerušená praktická výučba študentov JLF v martinskej nemocnici.

Korona u operátorov tiesňovej linky

Činnosť Krajského operačného strediska (KOS) Záchrannej zdravotnej služby (ZZS) v Trnave je od pondelka až do odvolania prerušená. „Dôvodom je pozitívny test na ochorenie COVID-19 u viacerých operátorov tiesňovej linky 155,“ potvrdila hovorkyňa Operačného strediska ZZS SR Alena Krčová.

Zamestnancom boli nariadené opatrenia podľa usmernenia hlavného hygienika SR v súvislosti s ochorením COVID-19 a v súlade s opatreniami RÚVZ. Príjem tiesňového volania na linke 155 je zabezpečený primárne prostredníctvom KOS ZZS Bratislava a sekundárne ďalšími šiestimi KOS na území SR.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kz, roj, SITA, tasr, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!