Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.09.2020 00:00 | PR články
Sponzorované

5 vecí, ktoré RAPÍDNE urýchľujú starnutie. Zakročte včas!

Spôsob nášho života do značnej miery ovplyvňuje to, či budeme starnúť rýchlo alebo pomalšie. Čo dokáže urýchliť proces starnutia človeka?

Na posilnenie imunity a podporu vitality je pritom možné urobiť pár zmien, ktoré vedia nepriaznivé vyhliadky zmeniť. Objavte najväčšie “urýchľovače starnutia” a tipy, ako proti nim zakročiť!

#1 Nedostatok spánku

Častým kameňom úrazu je čas, ktorý trávite v posteli. Niekto môže tvrdiť, že 5 - 6 hodín mu určite stačí, aby sa na druhý deň cítil fit a sviežo. Teoreticky sa môžete cítiť dostatočne oddýchnuto, to však neplatí pre vaše telo. To potrebuje 8 hodín na správnu regeneráciu a produkciu dôležitých hormónov. Kvalita spánku výrazne ovplyvňuje vaše zdravie, súvisí so zdravím, energiou aj stavom pleti.

Tip: Ako na lepší spánok? Starnutiu aj vyčerpaniu počas dňa zabránite ôsmimi nepretržitými hodinami, ktoré venujete tejto príjemnej relaxačnej činnosti. O zlepšenie fyzického výkonu sa vie postarať aj doplnok kotvičníka zemného. Táto rastlinka je známa všetkým vyznávačom zdravého životného štýlu, ale patrí napríklad aj medzi vyhľadávané byliny na potenciu.

#2 Alkohol

Časté alebo nadmerné užívanie alkoholických nápojov nemá vo všeobecnosti žiadny pozitívny vplyv na život, práve naopak. Nadmerné pitie je poznať nielen prostredníctvom fyzických znakov (napr. vysušená pokožka tváre, vrásky), ale alkohol ovplyvňuje aj duševné zdravie a kognitívne schopnosti. Výnimkou nie sú ani problémy s erekciou.

Tip: Menej je viac. V záujme zastavenia rýchlejšieho starnutia obmedzte príjem alkoholu na minimum, a s jeho konzumáciou to nikdy nepreháňajte.

#3 Zle zvolená strava

Jedlom je možné pôsobiť tak na rýchlejšie starnutie, ako aj na zachovanie mladistvého vzhľadu a lepšieho stavu vnútorných orgánov. Ako uvádza healthline, potraviny vyprážané na oleji pri vysokých teplotách uvoľňujú voľné radikály, ktoré môžu spôsobiť bunkové poškodenie kože. Vystavenie pôsobeniu voľných radikálov urýchľuje proces starnutia.

Konzumácia príliš veľkého množstva soli zase spôsobuje dehydratáciu, čím sa urýchli tvorba vrások na suchej pokožke. Pitie sladených nápojov vás kvôli obsahu cukru oberá o kolagén a nadmerné množstvo kávy (viac ako 5 šálok denne) vás zase ukracuje o drahocenný spánok.

Tip: Ako na boj proti voľným radikálom? Chcete spomaliť starnutie? Vyskúšajte zvýšiť príjem vitamínov a antioxidantov - tie majú totižto v povahe zvrátiť pôsobenie voľných radikálov. Vedeli ste, že antioxidačné účinky astaxantínu sú až 6000-krát silnejšie ako vitamín C?

#4 Dlhodobý stres

Vystavovať sa chronickému stresu znamená pre telo obrovskú záťaž. Jeho obrannou taktikou je zmena imunitných reakcií, srdcového rytmu či zmeny krvného tlaku. Celé telo funguje v režime nevyhnutných funkcií na úkor ďalších. Pod vplyvom stresu sa do tela môžu dostať voľné radikály spôsobujúce starnutie, ale aj nevhodne zvolená potrava, ktorá sa zase postará o únavu a nedostatok energie.

Tip: Ako na zvrátenie stresu? Pre viac energie využite bylinky proti únave a na odstránení chronického stresu popracujte lepším organizovaním času. Pomôže aj aktívny oddych, pri ktorom prídete na iné myšlienky.

#5 Žalostne málo pohybu

Vozenie sa do práce a na nákupy autom, využívanie výťahov aj na posun o jedno poschodie - to sú “maličkosti”, vďaka ktorým sa telo vystaví nielen riziku obezity, ktorá vedie tiež k predčasnému starnutiu.

Tip: V zdravom tele zdravý duch. Ak vám záleží na zachovaní vitality a mladistvého vzhľadu, do svojho denného programu by ste mali zaradiť minimálne rýchlu chôdzu v trvaní aspoň 30 minút. V lepšom prípade podporte telo intenzívnejším cvičením. Odvďačí sa vám napríklad aj pevnejšou a sviežo pôsobiacou pokožkou.

Úplné zastavenie starnutia nie je (zatiaľ) možné. Možné sú však neškodné zásahy, vďaka ktorým podporíte posilnenie imunity a zlepšíte tak svoju vitalitu. Kombinujte kvalitný spánok s cvičením a dostatkom antioxidantov, a naučte sa dostať stres pod kontrolu. Zabránite tak nástupu predčasného alebo príliš rýchleho starnutia.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!