Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.09.2020 13:05 | Správy | Domáce správy

Následky smrti Slováka v Belgicku: Toto budú musieť policajti podstúpiť

Kauza spojená so smrťou slovenského občana Jozefa Chovanca, ktorý zomrel koncom februára 2018 po zásahu polície na letisku v Charleroi, bude mať ako jeden z následkov lepšiu odbornú prípravu belgických policajtov, ktorí sú členmi zásahových jednotiek.

Tí už budú po novom vyškolení aj na to, ako reagovať na syndrómom vzrušeného delíria (EDS), uviedla v utorok televízna stanica RTBF. Federálny minister vnútra Pieter De Crem koncom augusta na vypočúvaní pred poslancami parlamentu z výborov pre vnútorné záležitosti a spravodlivosť uviedol, že Chovanec počas zadržania na letisku zjavne trpel syndrómom vzrušeného delíria. Ide o patologický stav, ktorý sa vyznačuje extrémne agresívnym správaním, nedodržiavaním príkazov, veľkou silou, absenciou únavy a necitlivosťou na bolesť. Príčina často súvisí s dlhodobým užívaním drog alebo duševnými chorobami. Manželka Jozefa Chovanca vo vyšetrovacom spise priznala, že jej muž sa v roku 2016 liečil na psychické ochorenie.

Viacerí belgickí poslanci počas "vypočúvania" ministra vnútra upozornili, že polícia nie je vyškolená na to, aby dokázala reagovať na takéto situácie, a jedna z policajných odborových centrál následne spresnila, že odbory od roku 2013 márne žiadajú vedenie federálnej polície o školenie tohto typu. Situácia sa však zmenila. V pondelok (21.9) členovia federálnej a miestnej polície, ktorí sú v "prvej línii" pri riešení sporných situácií, dostali list popisujúci možnosti, ako riešiť problémy s osobami vykazujúcimi znaky vzrušeného delíria. List s pokynmi je iba medzistupňom k príručke, ktorú pripravuje vedenie polície.

List popisuje vlastnosti, podľa ktorých možno tento syndróm rozpoznať: necitlivosť na bolesť, extrémne zmätočné správanie, ignorovanie pokynov polície, silné potenie a prejavy nadľudskej sily. "Skutočnosť, že nejaká osoba je mimoriadne agresívna alebo vyvoláva dojem, že požila omamné látky, často naznačuje, že ide o zločinca, môže to však byť EDS," uvádza sa liste zaslanom z Výboru pre prevenciu a ochranu pri policajnej práci.

 

Belgickí policajti boli poučení, že v prípade podozrenia na EDS musia okamžite kontaktovať pohotovostnú lekársku službu. Bol tiež vypracovaný zoznam osvedčených postupov, ktorý odporúča dostať zadržanú rozrušenú osobu pod kontrolu bez použitia násilia a donucovania, nezamykať ju do cely a zabezpečiť prevoz sanitkou. A pokyny obsahujú aj odporúčanie, aby policajti osoby s podozrením na EDS neimobilizovali v polohe ležmo na bruchu, pričom by mali neprestajne sledovať, či zadržaná osoba dokáže dýchať.

RTBF pripomenula, že videozábery zo zásahu letiskovej polície voči J. Chovancovi v cele predbežného zadržania dokazujú, že policajti sa neriadili "osvedčenými postupmi", ktoré odporúča najnovší list z vedenia polície, a to zrejme z nedostatku vedomostí a školenia o EDS a nesprávne určenej diagnózy ešte pred príchodom lekárskeho tímu a tiež počas lekárskeho vyšetrenia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo