Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.09.2020 10:10 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

V popradskej nemocnici to vrie: Hrozivé slová zamestnancov! Pacienti s COVID-19 izolovaní len igelitom

Dramatická situácia v popradskej nemocnici vyústila do odchodu riaditeľa! Odstúpenie Antona Hanušína (52) žiadali zamestnanci v petícii, ktorú podpísalo vyše 500 osôb.

Napokon sa tohto kroku po stretnutí ministra zdravotníctva Mareka Krajčího so zamestnancami dočkali. Riaditeľovi okrem iného vyčítali aj čoraz väčšie problémy zdravotníckeho zariadenia v súvislosti so šíriacou sa pandémiou. Majú totiž niekoľko pozitívnych pacientov, sestričiek ba aj doktorov, pričom časť personálu čaká v domácej karanténe na výsledky testov.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Nedávno vymenovaný riaditeľ popradskej nemocnice Anton Hanušín (52), ktorý predtým pracoval na Ministerstve zdravotníctva SR a robil aj riaditeľa v niekoľkých nemocniciach, vydržal vo funkcii len tri mesiace. Zamestnancom sa jeho pôsobenie nepozdávalo, preto spísali petíciu za jeho odvolanie a situáciu prišiel na miesto riešiť aj minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Otvoriť galériu
Ten vedel o petícii, ktorú nám dodal personál nemocnice, a ktorú podpísalo vyše 500 ľudí, pričom zamestnancom prekážalo aj to, že za mesiace jeho riadenia odišli štyria primári, ku ktorým sa pripojili mnohí atestovaní lekári. Aj preto žiadali personálnu zmenu a k nej napokon došlo...

 

Priznal slabú podporu

Personál nemocnice podporila aj Slovenská komora lekárov, no ministerstvo zdravotníctva za riaditeľom stálo až do pondelňajšej schôdze ministra Krajčího so zamestnancami. To sa však zmenilo po dlhých rozhovoroch. Riaditeľ Hanušín sa napokon svojej funkcie na výzvu ministra vzdal. Exriaditeľ napokon zhodnotil svoje pôsobenie stručne. „Na to, aby ste mohli robiť zmeny, si musíte získať ľudí. To sa mne, bohužiaľ, nepodarilo, čo ma mrzí. Je jasné, že v tejto situácii sa nedá pokračovať, lebo zamestnancov musíte mať na svojej strane, a to ja nemám,“ uviedol Hanušín. K jeho pôsobeniu sa vyjadril aj minister.

Otvoriť galériu
„Mne je to ľúto, lebo zámery mal veľmi dobré a prišiel na množstvo problémov, ktoré táto nemocnica má, a začal ich aj veľmi dobre riešiť. Prišiel aj na množstvo nekalých biznisov. Škoda, že sme nemohli dotiahnuť mnohé veci ďalej. Rozumiem však, že tlak je veľký, únosnosť situácie by sa už veľmi ťažko dala udržať, preto budem žiadosť o odvolanie akceptovať,“ vysvetlil Krajčí. Vo štvrtok prebehne zasadnutie predstavenstva, kde bude poverený vedením nemocnice niekto iný až do ukončenia výberového konania, čo bude najneskôr do pol roka. V nemocnici však riešia aj ďalšie pálčivé problémy.

Nakazení za igelitom

Podľa pracovníkov nemocnice nie sú dobre pripravení na druhú vlnu pandémie COVID-19. „Nie je kam umiestniť pozitívnych pacientov s COVID-19 a kým sa nevylúči ich pozitivita, majú byť umiestnení na jiske a v izbe majú byť oddelení akýmsi igelitom. Takto umiestnení pozitívni pacienti, ktorých nemali kam umiestniť, už nakazili negatívnych, s ktorými boli v izbe, lebo proste nie je pre týchto ľudí vyhradený nielen personál, ale ani lôžka,“ napísali zamestnanci Novému Času, ktorí chceli zostať v anonymite.

Vedenie nemocnice však tvrdí niečo iné: „Nemocnica nemá Regionálnym úradom verejného zdravotníctva nariadené vyčlenenie lôžok na infektologický profil, ale je pripravená tak urobiť v prípade, že také nariadenie dostane. Celkovo vie vyčleniť 56 lôžok a disponuje 10 ventilátormi.“ Napriek vnútorným problémom sa podľa personálu situácia nevyvíja najlepšie ani z pohľadu službukonajúcich lekárov. „Ťažko chorí polymorbidní pacienti ležia vedľa pozitívnych na COVID-19. Personál je v karanténe, alebo sa s príznakmi lieči doma. S horúčkami ležia 3 lekári a 4 sestry. Nemá kto slúžiť. Na oddelení pracujú absolventi 2 mesiace po škole,“ píše sa v správe zamestnancov.

Otvoriť galériu
V karanténe navyše skončili aj praktikantky zo Strednej zdravotníckej školy v Poprade, ktoré pomáhali v boji s pandémiou. „Môžem potvrdiť, že sedem žiačok a jeden pedagóg sú doma. S pacientkou neprišli do priameho kontaktu a celý čas mali rúška. Dúfam, že sa nenakazili,“ povedal riaditeľ školy Milan Bednár. Hovorkyňa popradskej nemocnice Sylvia Galajda situáciu nevidí až tak zle, no avizovala, aké oddelenia plánujú zatvárať ako prvé. „Zmenou pandemického plánu nemocnice, ktorý presunul starostlivosť o COVID-19 pacientov do samostatného pavilónu. V očakávaní zhoršenia situácie sa ako prvá obmedzuje plánovaná ortopedická operatíva,“ uzavrela Galajda.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Igor Ľudma, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!