Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.09.2020 16:26 | Správy | Zahraničné správy

Bieloruská polícia v nedeľu zadržala 442 ľudí: Vo väzbe ich zostáva 330

Bieloruské ministerstvo vnútra v pondelok oznámilo, že počas nedeľných protestných akcií bolo v krajine zadržaných 442 ľudí, z toho 266 v Minsku.

Podľa polície vo väzbe zostáva 330 z nich, pretože čakajú na pojednávanie pred súdom. Informovala o tom agentúra AP. Ministerstvo súčasne uviedlo, že protesty sa v nedeľu konali v 24 mestách Bieloruska a zhromaždilo sa na nich viac ako 20 000 ľudí, pričom v Minsku ich bolo 18 000.

Ľudskoprávni aktivisti a nezávislé médiá však podľa portálu Meduza.io odhadujú, že ulicami Minska prešlo v nedeľu asi 100 000 ľudí. Protesty v Bielorusku sa začali 9. augusta - po tom, čo bol Lukašenko vyhlásený za víťaza prezidentských volieb. Opozícia, jej sympatizanti i mnoho európskych vlád sú presvedčení, že hlasovanie a sčítanie hlasov boli zmanipulované.

Bielorusi odvtedy každý deň organizujú rôzne druhy protestov - napr. vytvárajú ľudské reťaze, zvolávajú pochody, maľujú bielo-červeno-biele pruhy, ktoré sú farbami opozície, či organizujú susedské pikniky. Hlavné zhromaždenia sa konajú vždy v nedeľu v Minsku a na tie najväčšie prišlo až 200 000 ľudí. Lukašenko, ktorý od nástupu do funkcie v roku 1994 vládne autoritársky, pričom potláča opozíciu a nezávislé médiá, odmietol návrhy na dialóg s opozíciou. Počas prvých troch dní protestov čelili demonštranti brutálnym zásahom policajných síl, ktoré na rozohnanie davov používali obušky i streľbu gumovými projektilmi. Došlo j zraneniam mnohých ľudí i obetiam na životoch.

 

Brutalita bieloruských bezpečnostných síl a neochota bieloruského vedenia vyvolali pobúrenie veľkej časti medzinárodného spoločenstva. Následne bieloruské vedenie prešlo k novej taktike - stíhaniu známych aktivistov a hromadnému zadržiavaniu. Mnoho členov Koordinačnej rady, ktorá bola vytvorená opozíciou s cieľom presadiť pokojné odovzdanie moci, bolo uväznených alebo donútených opustiť krajinu. V reakcii na pokračujúce tvrdé zákroky polície zverejnili v sobotu podporovatelia opozície osobné údaje viac ako 1000 policajtov. "Nikto nezostane v anonymite, a to ani pod kuklou," uviedol proopozičný blog Nexta Live v aplikácii na zasielanie správ Telegram a sľuboval zverejnenie ďalších údajov, ak bude zatýkanie pokračovať. Medzičasom, ako poznamenala agentúra AP, polícia začala vyšetrovanie únik týchto osobných dát.

Sviatlana Cichanovská, hlavná Lukašenkova protivníčka v prezidentských voľbách, ktorá je po úteku z Bieloruska v emigrácii v Litve, opakovane odsúdila zásahy bieloruskej polície voči demonštrantom ako protizákonné. Vo vyhlásení, ktoré bolo zverejnené v pondelok, Cichanovská vyzvala políciu, aby sa zdržala "zločinu a nečestného konania voči svojim spoluobčanom, aj keď sú (k tomu) nútení" svojimi nadriadenými.

Apelovala na nich: "Buďte s bieloruským ľudom a ľudia nezabudnú, že ste boli na ich strane". Šéf bieloruskej ľudskoprávnej organizácie Viasna Ales Biaľacki pre agentúru AP uviedol, že lojalita bezpečnostných síl je pre "Lukašenka a jeho schopnosť zostať pri moci" kľúčová. Dodal, že rukami týchto ľudí sa v strede Európy uskutočňuje rozsiahla politická represia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete