Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.09.2020 12:30 | Správy | Domáce správy

Minister Gröhling o vysokých školách a univerzitách: Sú na začiatok roka pripravené?

Vysoké školy a univerzity sú na začiatok nového akademického roka 2020/2021 pripravené, uviedol to minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS).

Zároveň si nemyslí, že dôjde k celoplošnému zatváraniu škôl. "Čo sa týka univerzít a vysokých škôl, myslím, že to bude pozitívne, lebo to ukazuje aj regionálne školstvo. Bol som na stretnutí so Slovenskou rektorskou konferenciou a bol som ubezpečený, že vysoké školy budú reálne zvládať túto situáciu a sú predpripravené na to, ak by sa niečo stalo, aby prešli na dištančné vzdelávanie," poznamenal minister. Zároveň si nemyslí, že príde k celoplošným opatreniam. "Predpripravili sme celé prostredie na to, aby sme šli lokálnym spôsobom. Tak ako teraz vieme identifikovať danú školu alebo triedu, tak vieme identifikovať aj skupiny v rámci vysokých škôl," povedal šéf rezortu školstva.

Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave sa pripravila na začiatok zimného semestra podľa opatrení, ktoré nariadili regionálni hygienici, ktoré následne ďalej rozpracovali. "Viaceré fakulty začínajú v dištančnom režime. Niektoré fakulty začínajú tak, že majú v prvej časti laboratórne cvičenia," uviedol Fikar.

Univerzita Komenského (UK) v Bratislave očakáva nástup takmer 23.000 študentov všetkých stupňov štúdia, z ktorých viac ako 2500 je zo zahraničia. "Počty ešte nie sú konečné, zápisy sa uzavrú v priebehu troch týždňov. Najväčší počet prvákov nastupuje na Právnickú a Lekársku fakultu UK," uviedla hovorkyňa UK Lenka Miller. Výučba na sa UK bude v zimnom semestri na každej fakulte realizovať inak. Niektoré predmety bude možné realizovať online a iné sa uskutočnia prezenčne. Právnická fakulta UK bude vyučovať výlučne dištančne. Rektor UK Marek Števček odporúčal dekanom fakúlt realizovať vzdelávacie činnosti prezenčne aspoň pre študentov prvých ročníkov.

 

Minister poznamenal, že v Bratislave sa už vyskytli študenti, ktorí boli pozitívne testovaní a liečili sa priamo na internáte. "Vysoké školy to zvládli, lebo to bolo nízke číslo. Ak by to bolo vysoké číslo, budeme nápomocní a budeme sa snažiť to riešiť. Máme aj karanténne zariadenia, ktoré vieme poskytnúť," povedal minister. Pripomenul, že sa môže prejsť aj na dištančnú formu vzdelávania. Rektor STU v súvislosti so zahraničnými študentmi univerzity uviedol, že najskôr idú do Gabčíkova, kde sa im urobia testy. "Máme už aj prvých päť pozitívnych študentov z Ukrajiny," poznamenal Fikar.

UK nezaznamenala pokles počtu zahraničných študentov. "Znížil sa však počet gréckych študentov, ktorí k nám tradične chodia študovať medicínu a farmáciu. Na druhej strane sa zvýšil počet ukrajinských študentov, ktorí tvoria tretiu najväčšiu skupinu študentov zo zahraničia," uviedla Miller s tým, že najväčší záujem pretrváva z Nemecka, Nórska, Iránu, Rakúska či Islandu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Napravo: Toto je posledná fotografia, na ktorej je miliardár zachytený pred zmiznutím.
Foto
Nemeckého miliardára vyhlásili za mŕtveho: Je všetko inak?! Vyšetrovanie vedie k prekvapivému odhaleniu
Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Knight Rider: Kitt (1982 Pontiac Trans-Am)
Foto
Vždy ste túžili po tátošovi z Knight Ridera či Batmana? Reálne trhanie asfaltu by vás vyšlo pekne draho!
O pohodlie havkáčov sa postará vyškolený personál.
Cestovanie so psom môže byť problémom: Spoločnosť našla riešenie! Havkáči sa budú mať ako v bavlnke
(ilustračné foto)
Muž, ktorý útočil mačetou v knižnici na Ekonomickej fakulte bol zneškodnený: Polícii bol páchateľ známy
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi