Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.04.2008 07:30 | Prominenti

Wesley Snipes pôjde na tri roky za mreže

LOS ANGELES - Americký akčný hrdina Wesley Snipes (45) pôjde na tri roky za mreže. Rozhodol o tom v noci nadnes súd v štáte Florida, informovala CNN.

Súd udelil hercovi známemu z filmu Blade najvyšší možný trest na jeho daňové podvody presne podľa návrhu prokurátora. Súdna porota Snipesa vo februári oslobodila spod obvinenia za daňový podvod a komplot. Dvanásť členov poroty ho však uznalo vinným z toho, že neplatil tri roky dane. V prípade, že by bol obžalovaný vo všetkých navrhovaných bodoch, hrozilo by mu až 16 rokov väzenia.

Prokuratúra Snipesa obvinila, že v rokoch 1999 až 2004 zaplatil príliš nízku daň z príjmov. Okrem toho sa mal v rokoch 1996 a 1997 na základe falošných údajov obohatiť na vrátených daniach v prepočte o 12 miliónov dolárov (247 miliónov korún).

Snipes popiera svoju vinu tým, že mu dali nesprávne rady. Jeho obhajoba už vo februári zaznamenala čiastočný úspech, keď porota rozhodla o jeho nevine v trestných bodoch a jeho konanie charakterizovala len ako prečin. Snipes sa v prípade odvoláva na osobitný paragraf daňového zákona, ktorý je v právnej a účtovníckej praxi USA známy ako pozícia 861. Jeho podstatou je striktná interpretácia zákona, podľa ktorého dani podliehajú "kompenzácie za služby", a teda nie mzdy. Takéto konanie mu odporúčali jeho účtovníci, ktorých však porota uznala vo februári vinnými za komplot a predloženie falošných pohľadávok voči daňovému úradu.

Podľa januárovej analýzy denníka New York Times Wesley Snipes nezdanil príjmy v celkovej výške 38 mil. dolárov (777,79 mil. Sk). Prokuratúra disponuje informáciami, že honorár za film Blade III si Snipes nechal poslať na švajčiarsky účet s jasným cieľom ochrániť ho pred americkými daňami. Herec zároveň daňový úrad požiadal o vrátenie 11 mil. dolárov (225,15 mil. Sk), ktoré zaplatil na daniach v rokoch 1996 a 1997. V histórii amerického súdnictva sa podľa analýzy denníka New York Times vyskytlo niekoľko prípadov, kedy sa obžalovaným, argumentujúcim podobne ako Snipes, podarilo vyviaznuť z kriminálnych obvinení, daňové úniky však napokon museli uhradiť. Správu priniesla agentúra DPA.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pristúpil k razantnému kroku: Vyvolal vlnu rozhorčenia! Čaká Ukrajinu ďalšia mobilizácia?
Aktualizované
Je rozhodnuté: Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Národná rada Slovenskej republiky.
Poslanci zvolili nového člena Súdnej rady SR: Stal sa ním tento muž
Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov zasahovali na zámku.
FotoVáš Tip
Poplach v centre Zvolena: Na zámku zasahovalo osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov!
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdna rada rokuje o odvolaní Mazáka: Ten zo zasadnutia odišiel, čo je za tým?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
Michal Šimečka a Robert Fico
Progresívne Slovensko kritizuje Fica: Premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet
(ilustračné foto)
Úplný zákaz fajčenia? Krajina plánuje zaviesť prelomovú vec! Pozrite sa, o čo ide
Obyvatelia Karlovej Vsi budú mať k dispozícii participatívny rozpočet
Nenormálne, čo sa deje v hlavnom meste! Výzva pre obyvateľov
ilustračné foto
Vážne varovanie Iránu: Odpoveď bude tvrdá, rozsiahla a BOLESTIVÁ! To sa Izraelu páčiť nebude