Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.09.2020 07:43 | Správy | Zahraničné správy

Budú nás liečiť africkou medicínou? WHO podporila testovanie bylinných liekov na koronavírus

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) schválila v sobotu protokol o testovaní afrických bylinných liekov ako potenciálnej liečby koronavírusu a iných epidémií, informuje agentúra AFP.

Koronavírus nastolil otázku používania tradičnej medicíny v boji proti súčasným chorobám a toto schválenie jednoznačne podporilo testovanie pomocou kritérií podobných kritériám používaným pre molekuly vyvinuté laboratóriami v Ázii, Európe alebo v Amerike.

Stalo sa tak niekoľko mesiacov po tom, čo sa s veľkým opovrhnutím stretol návrh prezidenta Madagaskaru na propagáciu nápoja založeného na paline - rastline s preukázanou účinnosťou pri liečbe malárie.

V sobotu experti WHO a ich kolegovia z ďalších dvoch organizácií "schválili protokol pre tretiu fázu klinických skúšok bylinného lieku na COVID-19, ako aj povolenie a referenčné podmienky pre zriadenie rady na monitorovanie údajov a bezpečnosti klinického testovania bylinných liekov," uvádza sa vo vyhlásení WHO.

 

"Tretia fáza klinických skúšok je kľúčová pre celkové hodnotenie bezpečnosti a účinnosti nového liečiva," poznamenala WHO. "Ak sa produkt tradičnej medicíny ukáže ako bezpečný, účinný a zaručenej kvality, WHO ho v zrýchlenom konaní odporučí na miestnu veľkovýrobu," uviedol regionálny riaditeľ WHO Prosper Tumusiime.

Partnermi WHO sú Africké stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb a Výbor Africkej únie pre sociálne záležitosti.

"Prepuknutie COVIDu-19, podobne ako aj eboly v západnej Afrike, zdôraznilo potrebu posilnenia zdravotných systémov a urýchlenia výskumných a vývojových programov vrátane tradičných liekov," skonštatoval Tumusiime.

Nezmienil sa však konkrétne o madagaskarskom nápoji Covid-Organics, nazývanom tiež CVO, ktorý prezident Andry Rajoelina uviedol ako liek na koronavírus. Je široko distribuovaný po celom Madagaskare a predávaný aj do niekoľkých ďalších krajín, najmä afrických.

Regionálny riaditeľ WHO pre Afriku Matshidiso Moeti pre médiá v máji uviedol, že africké vlády sa v roku 2000 zaviazali k "tradičnej liečbe" prostredníctvom rovnakých klinických skúšok ako pri iných liekoch.

"Chápem potrebu a snahu nájsť niečo, čo môže pomôcť. Veľmi by sme chceli podporiť tento vedecký proces, ku ktorému sa zaviazali samotné vlády," povedal Moeti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!