Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.09.2020 20:55 | Správy | Zahraničné správy

Navaľného hovorkyňa odhalila detaily: Našli kľúčový dôkaz v prípade jeho otravy?

Jedovatá látka, ktorou bol podľa všetkého otrávený vodca ruskej opozície Alexej Navaľnyj, sa našla iba na fľaši pochádzajúcej z jeho hotelovej izby v Tomsku. V rozhovore pre ruský televízny kanál Dožď o tom informovala Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Spresnila, že na iných predmetoch nachádzajúcich sa v izbe sa stopy jedu nenašli. "Veľa vecí, ktoré boli v Alexejovej izbe, prakticky všetky veci, ktoré bolo možné odniesť a ktoré zrejme používal, zamestnanci nadácie FBK, ktorí boli v Tomsku, zabalili, odniesli a odoslali" do Nemecka, uviedla Jarmyšová.

Spresnila, že Navaľného osobné veci a jeho batožina sa prepravovali spolu s ním na palube lekárskeho lietadla, ktorým ho 22. augusta prepravovali z mesta Omsk do Berlína, "preto je jasné, že na ničom inom sa nenašli ďalšie dôkazy".

Na otázku, prečo o náleze stôp otravnej látky na fľaši neinformovali skôr, Jarmyšová odpovedala, že sa rozhodli koordinovať zverejnenie tejto informácie s Navaľným. Ten bol až do 7. septembra v medicínsky indukovanom umelom spánku.

 

Správa o náleze jedu na plastovej fľaši bola zverejnená vo štvrtok prostredníctvom videa na Navaľného instagramovom profile. K Navaľného otrave teda pravdepodobne prišlo ešte skôr, než sa doteraz domnievali jeho spolupracovníci, keď predpokladali, že jed mu bol podaný v čaji na letisku v sibírskom meste Tomsk, odkiaľ mal 20. augusta odletieť do Moskvy.

Prehliadku hotelovej izby vykonali Navaľného spolupracovníci krátko na to, ako sa dozvedeli, že mu na palube lietadla prišlo nevoľno a následne upadol do kómy. Lietadlo preto muselo núdzovo pristáť v meste Omsk, kde bol okamžite hospitalizovaný.

"Rozhodli sme sa zhromaždiť všetko, čo by len hypoteticky mohlo byť užitočné, a odovzdať to lekárom v Nemecku. Bolo celkom zjavné, že tento prípad by nebol v Rusku prešetrený," znie popis videa zverejneného vo štvrtok 17. septembra.

Video zachytáva členov Navaľného tímu, ako prehľadávajú jeho hotelovú izbu v Tomsku a v ochranných rukaviciach balia viacero predmetov, ktoré podľa ich slov mohli byť neskôr použité v objasňovaní Navaľného zlého zdravotného stavu.

Navaľnyj je v súčasnosti hospitalizovaný v berlínskej súkromnej nemocnici Charité, kam ho previezli letecky 22. augusta.

Nemecko nedávno ohlásilo, že Navaľnyj bol otrávený nervovoparalytickou látkou novičok. Kremeľ možnosť otravy Navaľného odmieta.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
V parlamente nastala minúta ticha: Uctili si tak obrovskú tragédiu spred 109 rokov
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
Alergikom sa začína ťažké obdobie.
Peľová sezóna brezy sa blíži ku koncu: Nahradí ju tento SILNÝ alergén!
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Aktualizované
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby