Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Františkánovi z Oravy diagnostikovali COVID-19, spustilo sa peklo: Hnev a nenávisť veriacich!

V okrese Tvrdošín intenzívne bojujú s koronavírusom. Nákaza neušetrila ani kňazov z rehole františkánov. Jeden z nich sa nakazil na zájazde v Chorvátsku a dvoch zasiahol vírus doma, na Orave. Ako zvládajú ochorenie a hnev mnohých veriacich, ktorí im zazlievajú, že sa medzi nimi pohybovali nakazení?

„Na zájazde v Chorvátsku bol len jeden z nás, dvaja sme sa nakazili na Slovensku. Ja som mal príznaky už v piatok 28. 8., ale myslel som si, že je to únava z pílenia dreva. Keď som sa dal otestovať a zistil som, že únava je z nákazy, pocit, že ste sa nakazil, je veľmi nepríjemný,“ hovorí františkán Matúš, jeden z troch pozitívnych. Na autobusovom zájazde sa zúčastnil ďalší člen ich rehole.

„Do Chorvátska som šiel zdravý, dokonca som sa dal pre istotu otestovať pred zájazdom dvakrát a vždy som bol negatívny. Organizátori ma ubezpečovali, že na miestach, kam ideme, nie je vírus,“ povedal pre Nový Čas. Podľa slov františkánov sa tak len jeden nakazil v zahraničí, v spomínanom autobuse. Bratia sa z dôvodu karantény aktuálne vôbec nestretávajú, jeden z nich už takmer nemá žiadne príznaky, ďalší dvaja bojujú s ľahším priebehom vírusu. Aj keď majú teploty, kašlú a stratili chuť aj čuch, liečbu zvládajú v domácej izolácii.

 

Opovrhovanie a nenávisť

Františkán Matúš opisuje vírus ako zákerný. „Nemáte žiadne príznaky, ja som sedem dní fungoval ako predtým. Stretol som množstvo ľudí, na ôsmy deň som šiel na test a, žiaľ, mal som pozitívny výsledok. Odo mňa sa zrejme nakazil druhý brat,“ vysvetľuje s tým, že práve od tej chvíle sa pre neho začalo najväčšie trápenie.

„Musel som si spomenúť, s kým všetkým som strávil čas viac ako 15 minút v uzavretej miestnosti za posledný týždeň,“ opisuje ťažké chvíle. Po tom, ako sa u duchovných potvrdila nákaza, kostol v Trstenej vydezinfikovali, no hnev na strane veriacich zrejme tak skoro neutíchne.

„My, bratia v duchovnej službe, chceme navštevovať aj chorých a radi im poslúžime. Stretávame sa vo farnosti s mnohými rodinami, ktoré nás prosia o oporu. Mrzí nás, že sme sa pre nákazu stali terčom nenávisti a opovrhovania zo strany ľudí. Boli sme pozitívne diagnostikovaní až dodatočne,“ objasňuje. Duchovných najviac ťaží skutočnosť, že množstvu ľudí sa z minúty na minútu zmenil život. Žiaci nenastúpili do školy, ich rodičia nemôžu ísť do práce do zahraničia, ďalší nemôžu podnikať.

„Je nám to veľmi ľúto, ako COVID-19 mení životy ľudí v práci, v rodinách, vo farnosti. Pre nás je to o to ťažšie, že sme tu pre každého a pomoc a podporu odmietnuť nechceme. Je to naše poslanie, radi mu vyhovieme. Všetkým zdravotníkom, hygienikom a aj politikom patrí v tejto situácii skôr uznanie a podpora,“ uzatvára františkán Matúš.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: roj, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši