Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.09.2020 11:41 | Správy | Peniaze

Iniciatíva za gastrolístky odovzdala na ministerstve práce petíciu: Obavy a kritika vlády

Iniciatíva za zachovanie stravovacích poukážok vo štvrtok odovzdala na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR petíciu za zachovanie legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov v takej podobe, v akej je dnes.

Petíciu podpísalo 12 553 ľudí. Informoval o tom zakladateľ iniciatívy Ľubomír Sečkár. "Petíciu sme sa rozhodli podať, keďže ja osobne aj moji priatelia sa venujeme sociálnym veciam a slabšie situovaným občanom už takmer 20 rokov. Prišlo nám prirodzené zamyslieť sa nad tým, či to, čo sa pripravuje, nemôže ľudí obrať, alebo či to nie je len medzikrok k zrušeniu tohto benefitu na stravu," vyjadril sa Sečkár.

Ako ilustroval zakladateľ petície, k podobnému kroku sa uchýlilo napríklad Maďarsko. "Tiež sa pohrávalo s touto legislatívou a nakoniec to dospelo až k zániku tohto benefitu vo forme stravovacieho poukazu a vôbec ako nejakého finančného príspevku," dodal Sečkár.

Zároveň sa domnieva, že myšlienka možnosti voľby zamestnanca medzi príspevkom na stravu a finančnou hotovosťou by zamestnávateľom spôsobila zvýšenú byrokraciu a administratívnu záťaž. "Keď dostanú zamestnanci, napríklad v pohraničných oblastiach, hotovosť, tak peniaze môžu minúť kdekoľvek, dajme tomu v Poľsku, Maďarsku, Česku - za hranicami. Pokiaľ je to vo forme stravovacej karty alebo stravovacieho lístka, tak tie sú viazané a dajú sa použiť iba u nás na Slovensku," argumentuje Sečkár.

 

Téma stravovania zamestnancov je podľa neho omnoho širšia ako len "hotovosť verzus lístky", preto by iniciatíva chcela osloviť aj odborníkov rezortu práce či zákonodarcov. Tí by sa podľa iniciatívy mali ešte predtým, ako pristúpia k samotnému rozhodnutiu, zamyslieť a dať si čas na pouvažovanie nad problematikou z viacerých hľadísk.

Ako uzavrel Sečkár, iniciatíva chce predísť tomu, aby v ťažkých časoch krízy trpeli reštaurácie a iné zariadenia ešte viac. "Už teraz boli obmedzení a bolo to pre niektorých likvidačné, viacero reštaurácií zaniklo. Myslím si, že toto by bol ďalší krok k tomu, aby veľké percento opäť zaniklo," podotkol Sečkár.

Iniciatíva zároveň kritizuje, že nie je jasné, s akou zmenou legislatívy vláda príde. "Všetci o tom riešení rozprávajú, ale nikto ho nevidel," poznamenal Sečkár s tým, že aj počas zbierania podpisov sa stretli s viacerými príbehmi. "Jeden človek sa bojí exekúcií, lebo je nízkopríjmovou osobou a akurát o tie lístky, ktoré by mu boli premietnuté do hotovosti, by mohol prísť," ilustroval. Ako dodal, ďalším zase stravovacie lístky pomáhajú prekonať čas medzi dvomi výplatami, keďže lístky zamestnávatelia väčšinou poskytujú na začiatku mesiaca.

Ako v reakcii uviedlo MPSVR SR, rezort aktuálne pracuje na návrhu novely Zákonníka práce, ktorej súčasťou budú aj zmeny pri zabezpečení stravovania pre zamestnancov. "V súlade s programovým vyhlásením vlády chceme umožniť zamestnancom za presne špecifikovaných podmienok vybrať si medzi stravnými lístkami a finančným príspevkom na stravu," uviedol rezort. Ako však ubezpečil, v žiadnom prípade nejde o medzikrok k zrušeniu tohto benefitu, ide iba o úpravu podmienok poskytovania stravného.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!