Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.09.2020 12:00 | Správy | Domáce správy

Matovičov vlastný nápad na riešenie veselíc mladomanželov: Na svadbu vám vtrhne kontrola od polície!

Reálne komplikácie alebo nafúknutý problém?

Starí rodičia povedali, že radšej neprídu

Otvoriť galériu

Alžbetka a Aleš sú spolu už takmer tri roky a svadbu plánujú od júla 2019. „Svadba má byť 3. októbra v Brezne, mali sme mať asi 80 hostí, ale po tom, čo sme svadbu museli presunúť zo 6. júna na október, sa nám pár hostí odhlásilo z rôznych dôvodov. Teraz, keď sa situácia okolo covid-19 zase zhoršila, účasť nám odriekli ďalší ľudia, či už preventívne zo zdravotných dôvodov ako rodičia s malými deťmi, alebo sesternica či bratranec, ktorí budú teraz v zahraničí. Ostalo nám asi 60 hostí,“ opisuje situáciu Alžbetka.

„Mali sme už všetko zariadené, dokonca sme museli zháňať nového DJ pretože pôvodný už mal tento nový termín obsadený. Keď už sme si mysleli, že všetko ide hladko, svadba bude v novom termíne bez problémov, začali sme riešiť posledné veci ako alkohol a podobne. Stálo nás to už takmer 500 eur, a to len tvrdý alkohol. Nehovorím o ďalších veciach, ako sú zálohy za miestnosť, svadobné šaty, oblek, do ktorých sme už tiež investovali čas a peniaze,“ vyratúva zúfala Alžbeta.

„Ale o peniaze až tak nejde, skôr ide o to, že máme zbytočne nervy, ktoré by sme inak možno ani nemali, keďže svadbu plánujeme dlhšie a všetko sme postupne v kľude zariaďovali.“ Ak by sa podmienky nezmenili, boli by nútení pozvať len dovolený počet ľudí. „Bolo by mi veľmi ľúto, keby tam polovica z nich nemohla byť... Starí rodičia povedali, že radšej neprídu, čo plne chápem a akceptujem, veď zdravie je prvoradé,“ zakončí budúca nevesta.

 

Zmenili sme termín, stratoví sme len v drobnostiach

Otvoriť galériu

Neskutočné tortúry okolo svadby, zrušenia a náhradného termínu prežívajú aj Ľubka a Juraj. „Sme spolu 9 rokov, z toho 6 spolu žijeme. Svadbu sme plánovali dlho, no keď sme sa rozhýbali, bolo to necelý rok príprav a plánovania. Svadba sa mala konať v Chtelnici v reštaurácii Hviezda, mali sme mať asi 80 hostí, aj s hudbou, plus kameraman, šoféri atď. Na prvý termín sme mali skoro všetko zajednané a vybavené,“ opisuje Ľubka.

„Keď sme museli svadbu zrušiť, dodávatelia boli našťastie ohľaduplní a chápali situáciu, všetko sa dalo presunúť. Naša prvá svadba mala byť 2. mája. Oznámenia sme mali už rozdané, takže sme ľuďom len oznámili druhý termín 10. októbra 2020,“ hovorí o zmierení sa s presunom budúca nevesta.

„Keďže nám na prvý termín zálohy neprepadli, stratoví sme boli len v drobnostiach, ako napríklad etikety, svadobné poháre... Horšie by bolo teraz, keďže máme necelé 3 týždne do svadby, a keďže nie sú zrušené, len obmedzené zálohy, nám pravdepodobne prepadnú. Čakám na tohtotýždňové rozhodnutie, sama neviem, či mám všetko znovu rušiť alebo svadba bude. Nech sa vyjadria akokoľvek, len nech to už je, toto čakanie je strašné,“ tvrdí Ľubka.

„Smútok som si prežila dvakrát, teraz už len čakať. Ak sa podmienky nezmenia a malo by nás byť na svadbe len 30 ľudí museli by sme to zrušiť. Keďže mám štyroch súrodencov, snúbenec sestru, všetci už majú svoje rodiny, svojich partnerov a deti, nemali by sme šancu sa zmestiť do počtu ani len najbližšia rodina. Srdce by mi nedovolilo si medzi nimi vyberať,“ zakončí zronená nevesta, ktorá túži po svadbe podľa svojich predstáv.

 

Premiér ustupuje, lebo sa bojí, že upadne do nemilosti

Silvia Porubänová, sociologička

- Viem si predstaviť, že ustupuje preto, lebo sa bojí, že upadne do nemilosti. Tí, čo sa idú brať, sú obyčajne mladí aktívni ľudia, to znamená, že by si mohol pohnevať práve potenciálnych voličov voči sebe. Zrejme keby to boli dôchodcovia, ktorí nie sú takí aktívni, tak by nerobil takéto ústupky. Každý priorizuje to, čo sa ho bezprostredne týka, takže tak ako ľudia nedodržiavali rozostupy a masovo sa zúčastnili púte v Šaštíne, tak od ľudí, pred ktorými je sobáš, sa dá očakávať, že budú všetkými možnými silami priorizovať túto svoju aktivitu, ale verejné zdravie má prednosť pred osobným rozhodnutím. Žiadala by sa tu istá solidarita voči ostatným ľuďom, že či naozaj sú tie mnohopočetné svadby na mieste v tejto situácii. Nehovoriac o tom, že tými ohniskami nákazy sú tieto typy osláv, kde je ťažko ustrážiť rúška a fyzický kontakt. Je to vysoko riziková záležitosť.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mf, pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?