Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.09.2020 09:59 | Správy | Domáce správy

Vláda predstavila nový reformný plán: 7 bodov pre lepší život na Slovensku!

Blýska sa na lepšie časy?! Premiér Igor Matovič (47) bol koncom júla rokovať v Bruseli, odkiaľ sa vrátil s „geniálnou správou pre Slovensko“.

Európska únia nám prispeje 7,5 miliardy. Najprv však musíme ukázať, na čo by sme objem peňazí použili. Analytici a experti preto spojili sily a vytvorili 97-stranový dokument, v ktorom hovoria o tom, čo by bolo dobré zlepšiť. Koaličná rada následne vyberie najväčšie priority. Dokument predkladá rezort financií pod záštitou ministra Eduarda Hegera. Bol vytvorený analytikmi z Inštitútu finančnej politiky, Útvaru hodnoty za peniaze a ďalšími expertmi, ktorí do neho zahrnuli všetko, v čom zaostávame za ostatnými štátmi EÚ.

Ide zhruba o 200 reforiem. Heger tvrdí, že pri ich vytváraní sa vychádzalo aj z predvolebných programov koaličných strán. „Z toho musíme vybrať päť až šesť kľúčových, lebo iné nestihneme,“ informoval Matovič. Pár vybraných reforiem bude následne zahrnutých do menšieho dokumentu zvaného Plán obnovy, ktorý by sa mal do 15. októbra poslať na schválenie do Bruselu. Z čoho sa bude vyberať?

 

1. digitalizácia výučby

- Zvýšenie kvality vysokých škôl, menej fakúlt či povinné predškolské vzdelávanie detí od 5 rokov. Tieto zmeny by mali najbližšie roky čakať oblasť vzdelávania. Myslí sa aj na učiteľov, ktorým by sa mali rapídne zvýšiť platy - v roku 2022 na 85 % platu vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Posilniť by sa mala ich variabilná zložka a tabuľkové vyplácanie mzdy by sa malo stať minulosťou. Zabezpečiť by sa malo aj ich kontinuálne vzdelávanie, mentoring a metodická podpora. Prioritou by mala byť aj digitálna výučba.

 

2. zmeny dôchodkov

- Odborníci navrhujú, aby sa naviazali opätovne na očakávanú dĺžku života. Výška minimálneho dôchodku rastie rýchlejšie než starobné dôchodky, po novom by preto mali byť naviazané na rast životného minima, ako to bolo v minulosti. Vyriešiť by sa mal aj problém s tými, čo idú do predčasného alebo neskoršieho dôchodku. Kým prvej skupine sa dôchodok výrazne znižuje, tej druhej zas zvyšuje. Tento rozdiel by sa mal vyrovnať. Takisto by malo dôjsť k povinnému vstupu do druhého piliera. Mladí ľudia, ktorí začnú prvýkrát odvádzať odvody, však budú môcť v obmedzenom čase vystúpiť.

 

3. koniec odlevu do zahraničia

- Dlhodobým problémom je aj odlev „mozgov“ do zahraničia, čo odzrkadľuje nízku kvalitu vysokých škôl, ale aj horšie uplatnenie absolventov. Po novom by malo Slovensko kvalifikovaných ľudí lákať na tzv. „stabilizačné pôžičky“, ktoré budú určené pre 10 % najlepších maturantov. Ak si odpracujú istý čas na Slovensku, peniaze vrátiť nemusia, v opačnom prípade sa však zmenia na návratné pôžičky.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!