Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.09.2020 12:00 | Tip od Vás | Slovensko
FotoVáš Tip

V Košiciach odštartovali boj proti nepriateľovi včiel zaujímavou metódou: Ako pomôže rotačný úľ?

Včelári z metropoly východu prišli s revolučným spôsobom, ako bojovať s úhlavným nepriateľovom včely medonosnej, tzv. klieštikovi.

Boj s najznámejším parazitom zamestnáva všetkých súčasných včelárov, ktorí chcú chrániť medonosný hmyz bez použitia chemikálií. Odborníci v Košiciach teraz testujú prelomovú metódu, ktorou zbavia včely obávaného parazita najekologickejšou cestou. Vďaka vylepšenému rotačnému úľu uzdravujú celé kráľovstvá. V boji proti parazitovi spojili sily Robert Gregorek z košickej Botanickej záhrady UPJŠ, profesionálny včelár, odborník Rastislav z Univerzity veterinárnej medicíny a študentka veteriny Zuzana Králiková, ktorý vytvorili tento úľ.

„Má byť pomôckou na obmedzenie výskytu najrozšírenejšieho parazita včelstiev, ktorým je klieštik spôsobujúci oslabovanie včiel a tiež prispieva k šíreniu chorôb,” uviedol Gregorek. Hlavný význam otáčajúceho sa úľa má byť teda ozdravovanie včelstiev, ktoré potom dokážu v ďalšej sezóne priniesť viac medu. Na projekte pracujú už štvrtý rok. Výsledkom je včelín, ktorý dezorientuje tohto parazita.

Otvoriť galériu

Tajomstvo rotačného úľa spočíva vo fyzikálnom princípe, keď pravidelná zmena orientácie plástov spôsobuje parazitovi problém pri orientácii v tmavom prostredí úľa. „Tento spôsob nezabije klieštika, ale zamedzí jeho rozmnožovaniu na istý čas, čo by nám v kombinácii s inými už overenými opatreniami vedelo napomôcť v boji proti tomuto nepriateľovi. Ak by sa touto metódou podarilo ak nie úplne zastaviť, ale aspoň obmedziť reprodukciu parazita na určitý čas, tak jeho reprodukčná krivka nedosiahne kritický bod nebezpečný pre včelstvo samotné,” vysvetlil Rastislav Sabo z Univerzity veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach.

 

Kvalitnejší med

Aj keď včelári s pomocou rotačného úľa nezaplnia desiatky fliaš medu, obmedzené množstvo sladkého pokladu dokáže v danom prostredí získať nadštandardné vlastnosti. „Rotácia zároveň provokuje neustále presuny smerom nahor a včely teda vynúteným spôsobom enzymaticky obohacujú med pri jeho transporte. Takýto med sa nedá porovnať s bežným, komerčne dostupným produktom,” zdôraznil Gregorek s tým, že produkcia kvalitného medu je stále náročnejšia a vyžaduje si veľa skúseností a obetavosti včelára. „Narušenie krajiny a klímy zaťažuje včelársku prax a aj podporné prostriedky chemickej povahy dosiahli už svoje využiteľné limity. Preto je celkom opodstatnené venovať sa hľadaniu novej cesty,” zakončil Gregorek.

Ako funguje včelín

- včelársky úľ sa umiestni a upevní do rotačnej konštrukcie

- raz týždenne sa otočí o 180 stupňov

- otočením dochádza k dezorientovaniu klieštika, čo mu spôsobuje problémy pri rozmnožovaní

 

Parazit Klieštik včelí

Otvoriť galériu
Zdroj: Infografika Nového Času

- Klieštik včelí bol objavený v roku 1904 na ostrove Jáva. Pôvodne parazitoval len na včele indickej, neskôr sa preniesol aj na včelu medonosnú, ktorú začali dovážať do východnej a juhovýchodnej Ázie. V roku 1978 sa jeho prítomnosť na území Slovenska zistila v okrese Michalovce pri vyšetrovaní meliva (prašné výtrusy na spodku úľa). Postupne sa rozšíril do ostatných oblastí Slovenska.

- Telo klieštika má oválny tvar. Na ôsmich nohách má háčiky, ktoré mu umožňujú pevne sa prichytiť na telo včely. Pomocou hryzadiel dýkovitého tvaru prepichne jej mäkké časti tela, aby sa dostal k hemolymfe (krvná tekutina v tele bezstavovcov). Samičky klieštika sú väčšie ako samčeky. Ich telo je 1,5 až 1,9 mm široké a 1,1 až 1,5 mm dlhé a sú viditeľné aj voľným okom. Lesklý povrch tela s červenohnedým až hnedým sfarbením splýva s povrchom tela včiel, dokonca aj zloženie kutikuly (ochranná vrstva na povrchu tela niektorých bezstavovcov) klieštika a včely je veľmi podobné.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Patrik Struk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje
Princ William a jeho manželka Kate.
Foto
William a Kate zverejnili nečakanú FOTO: To musíte vidieť! Je na nej...
Marián si na obale svojho obloženého rožku všimol istú kuriozitu.
FotoVáš Tip
Marián si kúpil obložený rožok, po odbalení ho čakal šok: To myslia vážne?! Slovenský internet rozdelil na dva tábory
Politik z krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Björn Höcke.
Pravicový politik má vážny problém: Použil nacistický slogan?! Toto mu hrozí
Najjednoduchšia prevencia voči chorobám: Začnite od rúk! Nemocnice poskytnú užitočné rady