Pikantné hruškové čatní
Potrebujeme:
- 10 kusov pevných hrušiek
- 200 g prírodného cukru
- 200 ml jablkového octu
- 100 g hruškového cideru
- 1 hviezdičku badiánu
- mleté rímske korenie
- 2 červené cibule
- 1 lyžičku čerstvého strúhaného zázvoru
- čerstvé červené čili papričky
- 50 g hrozienok
Cukor, ocot cider, badián, rímske korenie, cibuľu a zázvor uvedieme vo veľkom kastróle do varu. Pridáme hrušky a čili papričky (podľa chuti) a na miernom ohni varíme 40 minút, kým tekutina nemá hustotu sirupu a hrušky zmäknú, ale nerozpadnú sa. Pridáme hrozienka, kastról zložíme z ohňa a necháme vychladnúť. Potom čatní plníme do pohárov.
Náš tip: Čatní sa hodí k indickým jedlám, ku grilovanému mäsu, k syrom alebo aj do burgerov a k obložených chlebíčkov.
Jablkový lekvár s kivi ablkový lekvár s kivi
Potrebujeme:
- 500 g jabĺk
- 4 kivi
- 5 klinčekov
- kúsok celej škorice
- 300 g želírovacieho cukru
- 50 ml rumu
- citrónovú šťavu
Jablká ošúpeme, rozkrojíme a odstránime jadrovníky. Potom ich nakrájame na malé kúsky. Kivi ošúpeme a nakrájame na kolieska. Jablká, klinčeky a kúsok škorice dáme do širokého kastrólika, podlejme asi 50 ml vody a počas stáleho miešania na miernom ohni varíme takmer domäkka. Po častiach prisypeme želírovací cukor. Nakoniec do kastrólika pridáme nakrájané kivi, rum, podľa chuti citrónovú šťavu a zmes necháme prejsť varom. Horúcim lekvárom naplníme poháre, dobre uzatvoríme a sterilizujeme asi 7 minút pri 85°C.
Jablkový lekvár ablkový lekvár so škoricou a s karamelom
Potrebujeme:
- 1 kg jabĺk
- 250 g cukru
- 1 citrón
- 2 celé paličky škorice
- 3 hviezdičky badiánu
- 8 klinčekov
- 1 pohárik rumu
1. Jablká ošúpeme, vyberieme jadrovníky a pokrájame na menšie kúsky. Do hrnca s hrubým dnom dáme cukor a zalejeme ho asi 1 dl vody (karamel sa síce varí o čosi dlhšie, ale aj rovnomernejšie). Cukor zahrievame, kým nevznikne zlatý karamel.
2. Opatrne pridáme citrónovú šťavu, korenie (ak máte mleté, dajte malú lyžičku škorice, trocha klinčekov a trochu väčšiu štipku badiánu) a jablká. Karamel sa zrazí, ale po chvíli sa zasa rozpustí. Lekvár varíme počas stáleho miešania asi 30 minút, kým jablká nie sú celkom mäkké. Na záver vmiešame malý pohárik rumu a lekvár rozdelíme do pohárov, uzatvoríme a obrátime hore dnom. Pre dlhšiu trvanlivosť môžeme fľašky s lekvárom aj sterilizovať.
Jablkové čatní
Potrebujeme:
- 1 kg jabĺk
- 3 väčšie cibule
- 1 kávovú šálku octu
- 1 kávovú šálku cukru
- 1 lyžicu karí
- 1,5 lyžičky soli čili (podľa chuti)
- 6 strúčikov cesnaku
Jablká rozkrájame aj so šupkou a mierne podlejeme vodou, pridáme cibuľu nakrájanú na kolieska aj všetko ostatné okrem cesnaku, varíme za občasného miešania, kým sa jablká nerozvaria. Cesnak nakrájaný na plátky pridáme až nakoniec. Čatní naplníme do pohárov a zavárame 20 minút pri 80°C.
Náš tip: Čatní je vynikajúce ku grilovanému alebo k pečenému mäsu.