Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.09.2020 07:35 | Šport | Tenis
FotoVideo

Osaková ovládla US Open: Ďakujem, že ste so mnou vydržali

Japonská tenistka Naomi Osaková sa stala druhýkrát víťazkou ženskej dvojhry na US Open. Vo finále zdolala ako nasadená štvorka Bielorusku Victoriu Azarenkovú 1:6, 6:3, 6:3 a získala tretí grandslamový titul v kariére.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii
Vo Flushing Meadows triumfovala aj v roku 2018, vlani nenašla premožiteľku na Australian Open v Melbourne.

Osaková dlho nevedela nájsť recept na skvelú hru Azarenkovej, po neúspešnom prvom sete prehrávala na začiatku druhého 0:2, no vďaka zlepšenej hre sa jej podarilo otočiť nepriaznivý vývoj. Japonka je historicky prvou trojnásobnou ázijskou grandslamovou šampiónkou. Z New Yorku si odnáša prémiu 3 milióny USD, do rebríčka WTA si pripíše 2000 bodov. V jeho novom vydaní sa posunie na tretie miesto.

Azarenková ťahala za kratší koniec aj v treťom finále na US Open. V rokoch 2012 a 2013 nestačila na Američanku Serenu Williamsovú, ktorú v piatok vyradila v semifinále. Tridsaťjedenročná Bieloruska nevyužila šancu stať sa druhou najstaršou trojnásobnou grandslamovou víťazkou po Britke Virginii Wadeovej. Na konte má dva tituly z Australian Open (2012, 2013).

 

Azarenková hneď v úvodnom geme prelomila podanie Osakovej, po potvrdení brejku sa ujala vedenia 2:0 a dostala sa na koňa. Bieloruska excelentne servovala, 15-krát za sebou išla cez prvé podanie. Svoje kvality potvrdzovala aj na returne, trikrát zobrala Osakovej servis a prvý set získala jasne vo svoj prospech. Osaková sa nevedela dostať do správneho rytmu, robila priveľa nevynútených chýb.

Na začiatku druhého dejstva Azarenková odskočila Osakovej na 2:0. Japonka však bleskovo vyrovnala na 2:2, čo ju výrazne povzbudilo. Zvýšila percentuálna úspešnosť prvého podania a snažila sa hrať loptičky rýchlo po odskoku, čo na Bielorusku platilo. V siedmom i deviatom geme Azarenkovú brejkla a vynútila si tretí set. Osaková pridala na agresivite, v druhom sete zahrala 16 víťazných úderov.

Osaková bola v laufe, v rozhodujúcom dejstve za stavu 2:1 po razantnom obojručnom bekhende na čiaru opäť získala Azarenkovej servis a šancu zakončiť tretie grandslamové finále ziskom tretieho titulu už z rúk nepustila. Za stavu 5:3 premenila v poradí druhý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu s Azarenkovou na 3:1. Obe hráčky mali proti sebe nastúpiť v New Yorku aj vo finále podujatia WTA Western & Southern Open, Osaková však pred rozhodujúcim súbojom odstúpila z turnaja pre problémy so zadným stehenným svalom.

Japonka v úvode slávnostného príhovoru vyzdvihla výkony finálovej súperky. "Gratulujem Vike k výbornému turnaju. Nechcela by som s tebou hrať ďalšie finále, dala si mi zabrať. Bolo to pre mňa veľmi inšpiratívne. V mladosti som ťa sledovala, ako si hrala dvakrát vo finále, bola pre mňa česť nastúpiť proti tebe. Ďakujem celému môjmu tímu na čele s trénerom Wimom Fissettom. Tento rok spočiatku nebol pre mňa veľmi vydarený. Ďakujem, že ste so mnou vydržali. Ďakujem aj Americkej tenisovej asociácii USTA a WTA, že pripravili pre nás bezpečné prostredie. Vďaka patrí aj ľuďom doma, mame a sestre. Bolo by to trápne prehrať tak rýchlo. Po zbabranom prvom sete som k tomu snažila pristúpiť lepšie a som rada, že sa mi podaril obrat."

Japonka čiernej pleti na seba v New Yorku upozornila aj tým, že v rámci protestov proti rasizmu pôvodne odstúpila zo semifinále turnaja WTA Western & Southern Open. Neskôr svoje rozhodnutie prehodnotila a na semifinálový súboj nastúpila. Na US Open svoj postoj deklarovala rúškom, ktorým pripomenula smrť zdravotnej sestry Breonny Taylorovej. Tú zastrelili v marci policajti v jej dome. "Mala som pripravených sedem takýchto masiek a som rada, že ste mohli uvidieť všetky. Chcem, aby ľudia začali o týchto záležitostiach hovoriť. Neviem, do akej miery to zarezonovalo, no videla som reakcie na sociálnych sieťach," dodala 22-ročná Osaková.

Azarenková zobrala finálovú prehru športovo. "Ani do tretice sa mi nepodarilo vyhrať US Open, no verím, že ešte budem mať šancu. Dúfam, že sa s Naomi stretneme ešte v ďalších grandslamových finále.

Chcela by som sa poďakovať USTA a všetkým, čo sa v čase pandémie koronavírusu podieľali na organizácii tohto turnaja. Je to požehnanie, že som tu mohla byť. Ďakujem celému môjmu tímu, teším sa na ďalšiu spoluprácu."

 

ženy - dvojhra - finále:

Naomi Osaková (Jap.-4) - Victoria Azarenková (Biel.) 1:6, 6:3, 6:3

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie