Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.09.2020 09:26 | Šport | Cyklistika
Foto

Šéf Bory schladil fanúšikov Petra Sagana: Šance na zelený dres sú nulové

Ak si v tíme Bora-Hansgrohe mysleli, že horšia galiba ako trest pre Petra Sagana (30) za nebezpečný špurt sa im na Tour de France už nestane, mýlili sa.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii
V trinástej etape s cieľom pod vyhasnutým vulkánom Puy Mary v Centrálnom masíve museli stráviť ďalší trpký moment. K víťazstvu boli zatiaľ najbližšie z celej Tour, ale svoje čakanie na etapový triumf opäť iba predĺžili.

V samom závere mali vpredu najprv jedného pretekára v úniku, neskôr dvoch v trojčlennej skupinke, aj tak sa z víťazstva netešili. Nemci Max Schachmann a Lennard Kämna sa museli skloniť pred vrchárskymi kvalitami Kolumbijčana Daniela Felipeho Martíneza z tímu Educations First Pro Cycling. Približne 500 m pred koncom náročného stúpania ušiel Schachmannovi a v poslednej zákrute pred cieľom nechal za sebou aj odolného Kämnu.

"Neurobili sme nič zle, z našej strany žiadna taktická chyba. Napriek tomu sa netešíme z víťazstva. Je to len preto, že jeden súper bol lepší. To všetci športovo uznávame," uviedol šéf tímu Bora-Hansgrohe Ralph Denk v hodnotení 13. etapy Tour de France. V pravidelnom podcaste na webe https://soundcloud.com/bora-hansgrohe-tour-2020 sa vrátil aj k stredajšiemu incidentu, po ktorom Peter Sagan prišiel nielen o druhé miesto v 11. etape, ale aj o všetky body, ktoré v nej vybojoval.

"Nemáme problém akceptovať tento trest, je oprávnený. Sagan šiel v posledných 200 m plecom proti Van Aertovi a to nie je prípustné. Aspoň tak nám to vysvetlil traťový komisár. Zasadla súťažná komisia, ktorá rozhodla o treste. Uzniesla sa, že to bol nebezpečný manéver od Petra," povedal Denk k často omieľanej téme posledných dní na TdF.

 

Po tomto rozhodnutí zostal Sagan v súťaži o zelený dres o 68 bodov za Samom Bennettom. V ďalšej etape stiahol náskok írskeho súpera iba o 2 body a v tej ďalšej nebodoval na šprintérskej prémii ani jeden z nich. Takže Bennett má pred záverečnými ôsmimi etapami stále k dobru luxusný náskok. "Tour de France je ešte dlhá, ale Ben vyzerá dobre. Ak by mal Peter opäť prevziať zelený dres, Bennett by musel odstúpiť alebo neprísť do cieľa etapy v časovom limite v niektorej z kopcovitých etáp. Osobne si však myslím, že šance sú nulové, aby Peter doviezol zelený dres do Paríža," skonštatoval Denk.

Po Saganovom potrestaní a vycúvaní Emanuela Buchmanna z boja o pódium v celkovom poradí (aktuálne je 27. s mankom 45:12 min na lídra Primoža Rogliča) zostáva tímu Bora-Hansgrohe sústrediť sa na tretí z proklamovaných cieľov - etapové víťazstvo. Podľa Denka piatkovú tesnú prehru Kämnu a Schachmanna na Puy Mary treba vytesniť z hlavy a sústrediť sa na ďalšie etapy.

Sobotňajších 194 km z Clermont Ferrand do Lyonu láka svojim klasikárskym profilom aj Petra Sagana. Na trase bude síce až päť kategorizovaných stúpaní, ale ani jedno prvej, resp. špeciálnej HC kategórie. "Etapa je stavaná na Schachmanna, ale viem si predstaviť, že ak sa Sagan udrží vpredu v stúpaní druhej kategórie, ktoré nasleduje hneď po šprintérskej prémii, môže sa v závere v Lyone stať účastníkom záverečného šprintu o víťazstvo. A je predpoklad, že viacerí šprintéri v ňom nebudú," nádejá sa Denk.

Víťaz v cieli sobotňajšej etapy sa očakáva po 17.45 h.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá