Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.09.2020 10:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Otec odsúdeného sprostredkovateľa vraždy Kuciaka († 27) Andruskóa: Chcem sa dožiť jedinej veci!

Najskôr sa rozhodol pomôcť pri vražde, neskôr prezradzoval detaily, ako k nej došlo. Zoltán Andruskó (42) je kľúčovým svedkom v prípade popravy Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27).

V base sedí už takmer dva roky a hneď od svojho zadržania sa rozhodol rozprávať o tom, kto si ohavný čin objednal. Nový Čas sa po šokujúcom rozhodnutí o nevine Kočnera (57) a Zsuzsovej (46) zhováral s Andruskóovým otcom Zoltánom (66), ktorý si myslí, že verdikt súdu je hanbou pre Slovensko. Obrovský biely dom v uličke v Marcelovej (okr. Komárno) skrýva obrovskú bolesť. Práve tu žijú rodičia Zoltána Andruskóa. Na liste vlastníctva má na rodičovskom dome právo doživotného užívania.

Otvoriť galériu

Jeho otec, tiež Zoltán, ktorý je vážne chorý, tvrdí, že syn má u nich stále zariadenú izbu, a že by ho ešte aspoň raz chceli vidieť. Andruskó pritom za spoluprácu s vyšetrovateľmi a za svedectvo proti hlavným objednávateľom, ktorí sú podľa neho Kočner so Zsuzsovou, vyfasoval 15 rokov basy. Jeho rodičia sú zdrvení napriek tomu, že k dohode o vine a treste ich syna došlo už pred niekoľkými mesiacmi.

Starý pán opierajúci sa o paličku už horšie rozpráva, jeho nedobrý zdravotný stav sa na strhanom človeku ťažko podpísal. Do reči o synovi mu veľmi nie je. Na otázku, čo hovorí na výrok súdu o nevine Kočnera a Zsuzsovej, len smutne povie: „To je hanba, čo mám povedať, to je hanby na Slovensko.“ Syna by však ešte chcel vidieť aspoň raz.

 

„Bol som za ním raz, manželka, ktorá je teraz na pohrebe aj s dcérou, bola dva razy. Ja som nemohol druhý raz ísť kvôli zdraviu. Dva infarkty som mal. Prvý v októbri, druhý v máji,“ opisuje, ťažko sa podopierajúc o paličku, lámanou slovenčinou. „Je nám to ľúto, samozrejme, tak sa to stalo, tak to už berieme,“ hovorí o celej záležitosti len veľmi ťažko.

Synovi už odpustil. „Čo mám robiť? Máte deti? Nie je to jedno. Tak vidíte. Tu má byt, len aby som ho ešte niekedy videl, dožil sa,“ smutne dodá. „To sa takto stalo, nemôžem za to. Keď pôjdu, chcem ísť aj ja za synom ešte,“ ťažkopádne hovorí Zoltán Andruskó starší. „Som rád, že ma ešte nejako vyliečili, stále chodím k lekárom. Je mi to ľúto,“ uzavrel.

Otvoriť galériu
Listy z basy

Jeho syn Zoltán zatiaľ sedí za mrežami a zúčastňoval sa aj pojednávaní, kde boli obžalovaní jeho podozriví spolupáchatelia Szabó, Kočner a Zsuzsová. Za svoje svedectvo proti nim žiadal od prokuratúry a súdu nižší trest aj status chráneného svedka. Svoju frustráciu z toho, že nedostal menej ako 15 rokov basy, ventiluje aj písaním listov spoza múrov väznice. Tie niekto zverejňuje na jeho profile na sociálnej sieti.

Andruskó sa v nich siahodlho sťažuje na to, že aj keď pomocou neho objasnili ďalšie zločiny, musí zostať vo väzení oveľa dlhšie, ako čakal. „Voči mojej osobe nie sú dodržané žiadne dohody! Keď som začal vypovedať v prípade príprav vrážd prokurátorov, mal som dohodu s vyšetrovateľom o odložení uznesenia obvinenia,“ písal Andruskó s tým, že očakával aj slobodu.

Na jeho výpovedi stoja aj ďalšie obvinenia voči Zsuzsovej v súvislosti s prípravami vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica. Tie sú ešte stále v štádiu vyšetrovania.
Najnovší verdikt Špecializovaného trestného súdu, ktorý zbavil viny Kočnera a Zsuzsovú, naznačuje aj to, že senát súdu neuveril časti Andruskóovej výpovede. Na druhej strane v prípade Szabóa či Miroslava Marčeka s jeho slovami nemali problém.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mf, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti