Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.09.2020 15:50 | Správy | Domáce správy

Čaputovej zásah v prípade úmrtia Jozefa († 38) v Belgicku: Blanár víta kroky prezidentky

Predseda Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR Juraj Blanár (Smer-SD) víta kroky prezidentky Zuzany Čaputovej v súvislosti s úmrtím slovenského občana Jozefa Chovanca v Belgicku.

Vyplýva to z jeho reakcie na prezidentkino štvrtkové vyhlásenie, že požiada Belgicko, aby zvážilo účasť slovenského experta na vyšetrovaní udalosti. Blanár zároveň hovorí o neskorom prijatí úlohy pre ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nominant SaS) vládou.

"Dôležité je, že hlava štátu koná v záujme toho, aby sme sa čím skôr dozvedeli odpovede na otázky, ako a prečo musel zomrieť nevinný občan Slovenska a prečo sa to dva a pol roka záhadným spôsobom zahmlieva," uviedol Blanár s tým, že to, či sa prezidentka pri svojom rozhodnutí inšpirovala návrhom vyhlásenia NR SR z dielne Smeru-SD, ktoré parlament nedávno odmietol, v súčasnosti nie je podstatné.

Vláda podľa jeho slov až v stredu (9. 9.) prijala úlohu pre ministra zahraničných vecí, aby intervenoval u belgickej vlády riadne vyšetrenie úmrtia občana SR v Belgicku. "Neskoro, ale predsa, pretože od zverejnenia videí, ktoré ukázali policajnú brutalitu, uplynuli už tri týždne," dodal.

Líder Smeru-SD Robert Fico poznamenal, že nebyť ich strany, prípad by bol zamietnutý pod koberec. "Je veľká škoda, že ešte v auguste, keď predkladala v NR SR rovnaký návrh strana Smer-SD, tak ho vládna koalícia expresne odmietla a nepodporila ho ani prezidentka. Ak by sa to nestalo, už týždeň sme mohli mať v Belgicku svojich vyšetrovateľov, ktorí by boli jednoznačnými prínosom vo vyšetrení," myslí si Fico. Krok prezidentky však vítajú.

 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok informovala, že požiada Belgicko, aby zohľadnilo požiadavku rodiny zosnulého Chovanca o účasti slovenského experta pri vyšetrovaní udalosti. Podľa prezidentky môže jeho prítomnosť pomôcť lepšie objasniť okolnosti prípadu a priniesť viac dôvery v celý vyšetrovací proces. Dodala, že smrť, pri ktorej je podozrenie, že nastala v dôsledku policajného zákroku, je neospravedlniteľná. Odsúdila všetky formy policajnej brutality voči občanovi ktorejkoľvek krajiny.

Slovák Jozef Chovanec zomrel v Belgicku vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi. Podľa pôvodných informácií prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla neoprávnene. Malo dôjsť k potýčke, pričom letisková polícia ho vyviedla a umiestnila do cely predbežného zadržania, kde sa mal Chovanec dopustiť sebapoškodenia.

Zo záznamu priemyselnej kamery však vidno, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi Chovanca a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne. Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca počas 16 minút.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Rozbili česko-ukrajinský gang! Narobil obrovské škody: Neuveriteľné zárobky
Demonštranti pochodujú k prezidentskému palácu počas protestu proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho.
Krajina je na nohách: Masové demonštrácie proti vláde! Čo sa to tam deje?
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Vláda sa bude venovať členstvu Slovenska v EÚ: Premiér objasnil, o čo ide
(ilustračné foto)
Mierite na hokejové MS do Ostravy? Dobre čítajte! Organizátori majú dôležité informácie
Na snímke ekonomický expert za Kresťanskodemokratické hnutie Jozef Hajko.
KDH o RTVS: Zmeny znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí
Speváčka trpela v bolestiach dva týždne.
Foto
Desivé dni Veroniky Nízlovej: Slzy a neutíchajúca bolesť! Twiinske zistili nepríjemné ochorenie
Bývalého mafiánskeho bossa Černáka čaká súd, ktorý rozhodne o jeho prepustení z basy.
Foto
Bývalý kulturista Reichel má pre Černáka drsnú výzvu: Ak bossa mafie prepustia, chce s ním bojovať!
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Dlh v zdravotníctve vyrástol na 817 miliónov eur: Mohol byť ešte vyšší
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Toto Amerika nemala robiť! Čína zúri: Hrozí ďalší konflikt? Ich slová hovoria za všetko
 Nitrianski colníci zadržali falzifikáty riflí za 1,69 milióna eur
Foto
Nitriansky colníci zhabali fejky za 1,69 MILIÓNA! Odhalil ich tento DETAIL
Sydney Sweeney
Foto
Filmová producentka totálne NALOŽILA známej herečke: Nevie hrať a nie je ani PEKNÁ!
Minister označil udalosť za zbytočnú tragédiu.
Boj proti medveďom: Z envirorezortu sa presunie 200.000 eur zásahovým tímom