Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.09.2020 08:01 | Správy | Domáce správy

Smutná štatistika: O samovraždu sa vlani pokúsilo 743 osôb vrátane detí, kritické slová psychológa

O samovraždu sa vlani na Slovensku pokúsilo 743 osôb. Dobrovoľne ukončiť svoj život sa rozhodli prevažne muži, pri samovražedných pokusoch bol podiel mužov a žien vyrovnaný.

Odborníci pri príležitosti Svetového dňa prevencie samovrážd, ktorý si spoločnosť pripomína vo štvrtok, poukázali na to, že ľuďom v kritickej situácii môže pomôcť napríklad krízová linka.

"Svetová zdravotnícka organizácia varuje, že jedným zo sekundárnych následkov pandémie ochorenia COVID-19 bude nárast počtu samovrážd. Mimoriadna situácia poukázala na zvýšenú potrebu liniek pomoci, dištančných služieb a na nutnosť systematickej podpory liniek pomoci na Slovensku," uviedol zakladateľ internetovej linky pomoci IPčko.sk a psychológ Marek Madro.

Podľa jeho slov v Českej republike je financovanie a zvýšenie finančných prostriedkov pre dištančné formy pomoci súčasťou ich národného akčného plánu, ktorý na Slovensku neexistuje v žiadnej podobe a poskytovanie dištančných služieb na linkách pomoci je záležitosťou mimovládnych organizácií, občianskeho aktivizmu a suplovaním činnosti štátu.

 

Ako vyplýva zo štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), siahnuť si na život sa pokúsili muži aj ženy najčastejšie vo veku od 30 do 39 rokov, z toho 95 mužov a 60 žien. U detí do 14 rokov bolo zaznamenaných 41 pokusov o samovraždu, z toho 34 dievčat a sedem chlapcov, a 89 pokusov vo veku od 15 do 19 rokov, z toho 59 dievčat a 30 chlapcov.

Motívom činu samovražedných pokusov boli podľa štatistík NCZI predovšetkým rodinné problémy, (42,8 percenta), ďalej osobné konflikty (15,5 percenta) a existenčné problémy (12,1 percenta). Vlani na Slovensku spáchalo samovraždu 498 osôb, z toho 416 mužov a 82 žien. Len za posledný polrok 2020 zaznamenali v občianskom združení IPčko 20 000 kontaktov. Viac ako 3051 ľudí s myšlienkami na samovraždu a 1417 ľudí v situácii, keď išlo o život a zdravie, a z toho 114 na koľajniciach.

Na Slovensku podľa Madra aktuálne chýba akýkoľvek strategický plán, ktorý by sa systematicky venoval napĺňaniu cieľov pre znižovanie počtu samovrážd.

Reformu starostlivosti o duševné zdravie ohlásilo Ministerstvo zdravotníctva SR ako jednu zo svojich priorít. V pláne má vytvorenie centier duševného zdravia založených na fungovaní multidisciplinárnych tímov, podporu denných psychiatrických stacionárov a zvýšenie dostupnosti odborných vyšetrení v ambulanciách.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné