Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.09.2020 20:01 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Škôlka v Bratislave ostáva zatvorená: Od dieťaťa s koronavírusom sa nakazili aj spolužiaci

V bratislavskej mestskej časti Ružinov zostane Materská škola Haburská 4 zatvorená až do 13. septembra.

Dôvodom je pozitívne testované dieťaťa na COVID-19, ktoré do škôlky chodilo počas posledného prázdninového týždňa. Pozitívne testovaní boli aj jeho dvaja spolužiaci. Na výsledky ďalších detí a zamestnancov škôlky sa ešte čaká. Na sociálnej sieti o tom informoval starosta Ružinova Martin Chren s tým, že do rizikovej zóny sa pre nový koronavírus v pondelok dostali aj ďalšie školy v Ružinove.

"V Základnej škole (ZŠ) Borodáčova a v ZŠ Ostredková máme po jednom prípade pozitívne testovaného rodiča detí. V ZŠ Borodáčova bolo potrebné z dôvodu menšej skupiny žiakov v triede upraviť vzdelávanie danej triedy na dištančnú formu. V ZŠ Ostredková fungujú bez obmedzení, zvyšujú však pozornosť," spresnil starosta.

V ZŠ Nevädzová eviduje mestská časť prípad pozitívne testovaného pedagogického zamestnanca. Niekoľko jeho kolegov zostáva v domácej karanténe a čaká na testy. Opatrenia, ktoré boli škole uložené, sa zatiaľ podľa Chrena nijako netýkajú detí z tejto školy. "V ZŠ Mierová máme jedného pozitívne testovaného žiaka. Ide práve o spolužiaka dieťaťa z Materskej školy Haburská 4, boli spolu posledný prázdninový týždeň v tejto škôlke. V súlade s pravidlami, jeden prípad nákazy neznamená, že by sa škola či trieda mali zatvárať, sprísňujú sa však prevádzkové opatrenia," vysvetlil starosta.

 

V jednej ďalšej ružinovskej základnej škole je podľa jeho slov prípad pozitívne testovaného dieťaťa, ktoré zatiaľ v septembri do školy nenastúpilo. Koncom leta však mohlo mať kontakt s niektorými spolužiakmi. "Keďže sa však dodnes žiadne šírenie vírusu z tohto zdroja neprejavuje, nie je ani dôležité túto školu menovať," tvrdí starosta.

Vo všetkých týchto prípadoch podľa neho školy pokračujú v prevádzke a ich riaditelia komunikujú s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva Bratislava a prijímajú opatrenia podľa manuálu z ministerstva. Chren priznal, že podozrenia na COVID-19 z dôvodu príznakov či kontaktu boli aj v dvoch ďalších škôlkach. V jednom prípade je však už známy negatívny výsledok pedagogického zamestnanca. V druhom prípade išlo o kontakt učiteľa s človekom, ktorý mal kontakt s pozitívne testovanou osobou. Učiteľ zostáva bez príznakov v domácej karanténe a čaká na otestovanie.

"Viem, že tieto informácie môžu vyznievať hrozne, ale prosím, ide skôr o to, že veci fungujú ako majú, že máme dobrý prehľad o situácii a okamžite prijímame náležité opatrenia. Pri 7000 deťoch a 1000 zamestnancoch našich škôl a škôlok je predstava, že nás korona obíde, len zbožným prianím. Oveľa nervóznejší by som bol, ak by sme nemali žiadne informácie a riaditelia by nerobili nič," skonštatoval Chren. Vyzval na dodržiavanie pravidiel ako umývanie si rúk, dodržiavanie odstupu od ľudí a nosenie rúška.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!