Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.09.2020 09:00 | Správy | Domáce správy

Šokujúca smrť Jozefa († 38) v Belgicku: Prehovorila jeho manželka! Nečakané priznanie

Smrť Slováka Jozefa Chovanca († 38) stále otriasa verejnosťou doma aj v zahraničí. Smútiaca vdova Henrieta Chovancová najnovšie priznala, že jej manžel bol v decembri 2016 veľmi vystresovaný a mal tzv. afektívne poruchy typické pre schizofréniu.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Uviedla tiež, že jej manžel po konzultácii s psychiatrom po celé mesiace užíval lieky vzťahujúce sa na široké spektrum duševných chorôb. Henrieta sa najnovšie snaží o presunutie vyšetrovania do jurisdikcie iného súdu.

K celému incidentu došlo vo februári 2018. Jozef Chovanec je v cele na letisku v Bruseli, kam ho umiestnila tamojšia polícia po údajne neslušnom správaní sa v lietadle. Na videu, ktoré uniklo na verejnosť, vidieť, že Chovanec si v cele udiera hlavu a neskôr ho spacifikuje niekoľko mužov zákona, pričom jeden mu kľačí 16 minút na hrudi. Jedna z policajtiek pritom dokonca hajlovala. Chovancova manželka je presvedčená, že jej muž zomrel už v cele na letisku, úrady oficiálne uvádzajú, že zomrel po prevoze do nemocnice na infarkt.

Škandál stále vyšetruje belgická polícia. Slovenské orgány už niekoľkokrát apelovali na riadne prešetrenie prípadu. Belgický denník De Morgen počas víkendu priniesol vyjadrenie Henriety Chovancovej, ktoré odznelo pred Stálym výborom na monitorovanie činnosti polície. Podľa jej výpovede bol jej muž v decembri 2016 veľmi vystresovaný a mal afektívne poruchy typické pre schizofréniu. Uviedla, že jej manžel po konzultácii s psychiatrom po celé mesiace užíval lieky vzťahujúce sa na dosť široké spektrum duševných chorôb.

 

Tie vysadil v marci alebo apríli 2017, lebo bol po nich otupený, nič ho nezaujímalo, len veľa spal, po fyzickej stránke bol v poriadku, nie však po psychickej. Priznala tiež, že si nie je istá, či išiel na kontrolu, ktorú mal mať v septembri 2017. De Morgen upozornil aj na jej výpoveď pred výborom, podľa ktorej keď videla manžela ležať v nemocnici, kam ho previezli po incidente s políciou na letisku v Charleroi v noci z 23. na 24. februára, mal napuchnutú jednu ruku, zlomený prst na ľavej ruke a zlomenú pätu.

Presunú vyšetrovanie?

Advokátka Henriety Chovancovej Ann Van de Steenová pre flámsky denník Het Laatste Nieuws opisuje, že sa snažia dosiahnuť, aby sa súdny prípad presunul mimo Charleroi, a že by mal byť odňatý doterajšej vyšetrovacej sudkyni. Advokátka považuje za šokujúce stredajšie oznámenie generálnej prokuratúry v Monse, podľa ktorého neexistuje žiaden dôkaz, že by zákrok letiskovej polície v Charleroi zapríčinil smrť Chovanca.

„Mám z toho zlý pocit. Zábery z cely šokovali všetkých. Všetkých okrem generálnej prokuratúry,“ uviedla advokátka. Priznala, že má veľkú dôveru v belgickú justíciu, no po vyjadrení prokuratúry z mesta Mons jej Belgicko pripadá ako „krajina na úrovni opíc“. Právna zástupkyňa Chovancovej rodiny priznala, že má pocit, ako keby sa prokuratúra snažila chrániť políciu, ktorej príslušníci sa dopustili hrubého správania. Upozornila, že netvrdí, že za smrť slovenského občana sú vinní policajti, zároveň však zdôraznila, že ich vinu naznačuje veľa vecí.

Aj to, že celou svojou váhou sedeli na Chovancovi okolo štvrťhodiny, zatiaľ čo on so spútanými nohami a rukami ležal na bruchu s hlavou zamotanou v deke. „Len hlupák nepochopí, že by to mohlo prispieť k jeho úmrtiu,“ odkázala. V rozhovore pre Belga povedala, že súd nariadil vykonať niekoľko znaleckých posudkov, ktoré však nevyvrátili podozrenie, že príčinou smrti bolo stlačenie hrudníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, tasr, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
(ilustračné foto).
Rusko varuje Európu pred ODVETOU: Ak sa to stane, príde veľmi tvrdá reakcia!
(ilustračné foto).
25 rokov od vstupu Česka do NATO: Ministri zahraničných vecí zasadnú v Prahe
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu
Ľadové slová ruského ministra! Silný odkaz pre Západ: Takýto máme PLÁN
Pestovatelia zo sadu Dobrý ježko zachraňovali úrodu.
Abnormálne teploty zamávali s prírodou: Spozorované úkazy spravia farmárom vrásky na čele
Vo vozidle museli vysať zeminu, zvyšky jedla aj iné nečistoty
Foto
Veľký test vysávačov do auta! Ktorý sa najviac oplatí? Tu sú výsledky
Kréta je obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov.
Na gréckom ostrove prebieha najväčšie cvičenie: Desivý scenár!
Aerial drone view of Ruoholahti area, summer, sunset in Helsinki city
Tento jav v Helsinkách už neočakávali: Hovoria tomu takatalvi
(ilustr. foto)
Aktualizované
Debatu o konci hazardu sprevádzali emócie: Poslanci schválil úplný zákaz pôsobenia herní a kasín
Americký prezident Joe Biden.
Američania to spravili a nik si to ani nevšimol: Skladujú to v Poľsku a v Nemecku