Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.09.2020 08:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi
FotoVideo

Expert o desivej nehode záchranárov v Malej Fatre: Nešťastné rozhodnutie vodiča?!

Stáli pri nich všetci svätí! Bez zásahu zhora by nemali piati záchranári šancu prežiť hrôzostrašnú nehodu. K tej došlo v sobotu v popoludňajších hodinách počas záchrannej akcie na zjazdovke nad Chatou na Grúni. Terénne auto, v ktorom išli na pomoc zranenej turistke, sa z ničoho nič začalo prevracať.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Pri páde strmým svahom sa niekoľkokrát pretočilo a jeden zo záchranárov z vozidla vypadol. Všetci piati mali zranenia a ratovať ich museli viaceré záchranné zložky i záchranársky vrtuľník. Čo sa vlastne stalo?

Išli na pomoc turistke a sami sa ocitli v život ohrozujúcej situácii. „Žena pociťovala bolesť v kolenách. V sprievode manžela a s obmedzením pri pohybe postupovala veľmi pomaly. Na pomoc jej išli záchranári HZS,“ informovala Horská záchranná služba s tým, že v terénnom vozidle sedeli traja profesionálni a dvaja dobrovoľní záchranári HZS. Ich auto sa však z nezistených príčin prevrátilo. „Na miesto nehody boli okamžite vyslané záchranné zložky ako VZZS, RZP, RLP aj HaZZ. Všetci záchranári utrpeli poranenia, jeden je vo vážnom stave,“ informovali o nehode svojich kolegov horskí záchranári. Zachytiť sa ju podarilo aj jednému z turistov.

Pretočili sa osemkrát

Hrôzostrašné video ukazuje, ako sa auto v strmom svahu začalo šmýkať, vzápätí sa naklonilo a až osemkrát prevrátilo. Pri treťom prevrátení dokonca z auta vypadol cez otvorené okno jeden zo záchranárov. Ten sa ešte s vypätím všetkých síl snažil rozbehnúť za kotúľajúcim sa autom a pomôcť svojim kolegom uväzneným vo vozidle. Desivú atmosféru umocňuje srdcervúci vzlyk ženy, ktorá neustále opakuje: „Preboha, preboha...“

 

Na okamih sa pristaví pri záchranárovi, ktorý vypadol z auta, ten aj napriek evidentným zraneniam si zachoval duchaprítomnosť a ženu požiadal, aby volala záchranársky vrtuľník. „Ako prvému poskytol lekár neodkladnú zdravotnú starostlivosť mužovi, ktorý utrpel poranenie hrudníka, hlavy, s podozrením aj na poranenie brucha,“ uviedla hovorkyňa vrtuľníkovej záchrannej služby Zuzana Hopjaková s tým, že následne sa vrtuľník s lekárom vrátil po ďalšieho zraneného.

Ten mal podozrenie na poranenie v oblasti obličiek, jeho tretí kolega skončil s vážnym poranením tváre a úrazom ramena. Ďalší dvaja mali ľahšie zranenia. „Dvoch dobrovoľných záchranárov po ošetrení prepustili domov. Ťažko zraneného záchranára operovali, je mimo ohrozenia života. Ďalší dvaja ostávajú v nemocnici, lekári monitorujú ich zdravotný stav,“ informovalo ministerstvo vnútra.

Ako nehodu vidí expert

Podľa experta na jazdu v teréne, ktorý má za sebou aj niekoľko zahraničných expedícií a usporadúva aj školenia a kurzy, záchranári mali veľké šťastie, že táto nehoda neskončila tragédiou. „Z videa nie je jasné, čo bolo príčinou, že sa vozidlo dostalo do takejto pozície. Je zrejmé, že vodič sa snažil celú situáciu, podľa natočenia kolies a revu motora, vyriešiť nasmerovaním vozidla smerom do kopca. V spojitosti s podkladom a trávou, ktorá mohla byť aj mokrá, to však nebolo najšťastnejšie riešenie,“ prezradil Roman.

Podľa neho, ak by vodič nasmeroval auto dolu kopcom, k takejto situácii nemuselo dôjsť. „Každé auto aj terénny špeciál má limity pri bočných náklonoch. Špeciálne terénne pneumatiky „drapáky“ mohli celú situáciu pri bočnom šmyku už len zhoršiť. Je obrovským šťastím, že sa chlapom podarilo z hrozivo vyzerajúcej nehody vyviaznuť živým, podľa toho videa by som povedal, že je to až zázrak,“ uzavrel Roman.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mim, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver