Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.09.2020 16:34 | Správy | Domáce správy

Koalícia navrhla nový štátny sviatok, na voľno v práci zabudnite: Drsná reakcia politológa

Koaliční poslanci navrhujú, aby sa 28. október, deň vzniku samostatného česko-slovenského štátu v roku 1918, stal na Slovensku štátnym sviatkom. Zároveň navrhli, aby tento deň nebol dňom pracovného pokoja.

Na Slovensku by sa tak zákonom ustanovil aj iný typ štátneho sviatku, kedy sa chodí do práce, ak nie je práve nedeľa alebo sobota. Podľa politológa Juraja Marušiaka je návrh „postavený na hlavu a účelovým ohýbaním legislatívy“.

Jeden z predkladateľov zákona Ondrej Dostál (SaS) povedal, že sa zvýši váha 28. októbra v hierarchii štátom uznávaných dní a pôjde o posun v porovnaní so súčasnosťou, kedy je to len pamätný deň. Politológ Marušiak považuje za hodné ctiť si vznik prvej Československej republiky. Nevie však, či je nevyhnutné 28. október oslavovať formou osobitného štátneho sviatku.

„Nepoznám žiadny štát, ktorý by oslavoval výročie svojho predchodcu. Prvá republika svojim demokratickým charakterom neskôr umožnila aj vznik samostatného Slovenska. O tom sa nemusíme sporiť, ale dnešné Slovensko je aj popretím československej štátnosti. Neviem, prečo by sme si mali tento deň pripomínať takýmto spôsobom,“ mienil Marušiak. Podľa politológa sa zavedením štátneho sviatku ako pracovného dňa môže do budúcnosti vytvoriť predpoklad, že sa takto budú meniť aj iné sviatky. „Vytvára to neistý precedens, že aj vo sviatok môžu ľudia chodiť do zamestnania. Je to spochybnenie legislatívy ako takej,“ zhodnotil politológ.

 

Marušiak by za vhodnejší štátny sviatok považoval 30. október. V tento deň sa v roku 1918 prihlásila k spoločnému štátu s Čechmi slovenská reprezentácia. „To je možno ešte dôležitejšie ako 28. október,“ myslí si politológ.

Poslanec Dostál povedal, že pri návrhu na 28. október ako štátny sviatok bolo potrebné sa pohybovať v medziach možného, aj keď to podľa neho bude neštandardný štátny sviatok, pretože nebude dňom pracovného pokoja. „Nie je reálne pri súčasnom zložení parlamentu presadiť, aby došlo k nahradeniu 28. októbra za nejaký iný štátny sviatok alebo iný deň pracovného pokoja,“ povedal Dostál pre agentúru SITA. Doplnil, že navrhovatelia nechceli ďalší deň voľna z ekonomických dôvodov.

V roku 2018 Národná rada SR schválila jednorazový štátny sviatok. Bol ním 30. október, kedy bolo 100. výročie prijatia Deklarácie slovenského národa, ktorou sa slovenskí predstavitelia prihlásili k spoločnému štátu s Čechmi.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
Nelegálna migrácia s tragickým koncom: Medzi obeťami je aj dieťa! Úrady zadržali podozrivých
Paľo Habera
Foto
FOTOhádanka: Je vám štrbavý chlapček povedomý? Vďaka nemu sa stal tento kúsok oblečenia legendárnym!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Scholz sa zaviazal podporovať Ukrajinu: Pridal sa k nemu ďalší mocný muž! Kancelár však túto vec odmieta
(ilustračné foto).
V strese sú zamestnanci, potom cestujúci: Odbory štrajk odvolali, stovky letov sa však neuskutočnia
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V škole sa odohral vážny incident: Malo dôjsť k útoku! Podozrivú osobu zadržali
Driver due to being subject to test for alcohol content with use of breathalyzer
Chlapík za volantom nafúkal: Nevypil však ani kvapku alkoholu! Čo ho ZACHRÁNILO pred pokutou?
knife crime
Odporný čin v Čechách: Mladík znásilnil a pobodal iba 15-ročné dievča! Nasledoval ďalší horor