Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.09.2020 11:40 | Tip od Vás | Slovensko
Foto

Emotívne reakcie na verdikt v kauze Kuciak: Čaputová v šoku! Nečakané slová Pellegriniho

Špecializovaný trestný súd vo štvrtok vyniesol dlho očakávaný rozsudok v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej († 27).

Fotogaléria
30
fotiek v galérii

V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka Špecializovaný trestný súd v Pezinku obžalovaného Mariana Kočnera ako aj Alenu Zsuzsovú oslobodil! Tomáš Szabó dostal 25 rokov. Verdikt súdu v kauze Kuciak vyvolal negatívne emócie. 

Verdikt súdu ma šokoval a potrebujem porozumieť jeho odôvodneniu. Rešpektujem ho, ale očakávam, že hľadanie spravodlivosti sa nekončí a bude pokračovať na Najvyššom súde. Myslím na rodičov Jána a Martiny a prajem im veľa síl v tejto ťažkej chvíli. Oni, aj my všetci si zaslúžime vidieť vyvodenie zodpovednosti voči tým, ktorí si vraždu ich detí objednali a sprostredkovali,“ znie reakcia prezidentky.

Prezidentka pri zapálení sviečky Jánovi Kuciakovi na Námestí SNP v Bratislave pripomenula, že ide o prvostupňový rozsudok súdu. Verdikt podľa nej treba rešpektovať a ďalej sa uvidí, ako sa bude proces vyvíjať v odvolávacom konaní. Myslí si, že ak v krajine zahynie novinár, tak to vzbudí záujem verejnosti, zahraničných médií a iných inštitúcií. Prípad je podľa hlavy štátu špecifický tým, že mu ľudia venovali pozornosť a boli priebežne informovaní o priebehu procesu, jeho detailoch a dôkazoch. "Očakávania od spravodlivého verdiktu sú úplne na mieste," podotkla Čaputová.

"Rozhodnutím súdu v kauze Mariana K. a jeho spoločníkov v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa na Slovensku otvára ďalšia etapa boja za spravodlivosť," skonštatovala predsedníčka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová.

Reakcie Pellegriniho a Kollára

Odsúdenie troch páchateľov vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej potvrdzuje, že "tento ohavný skutok sa polícii podarilo objasniť". Pre TASR to uviedol podpredseda parlamentu a líder vznikajúcej strany Hlas - sociálna demokracia Peter Pellegrini.

"Ak je prokuratúra presvedčená, že podala dostatočné dôkazy o dvojici obžalovaných, ktorých dnes súd oslobodil, slovenský právny poriadok im dáva možnosti, ako môžu svoj právny názor obhájiť," dodal Pellegrini v reakcii na vyhlásenie rozsudku.

Vzhľadom na stav nášho súdnictva nám nezostáva nič iné, len dúfať, že sudcovia rozhodli na základe dôkazov a faktov a nie na základe niečoho iného. Pre TASR to uviedol predseda Národnej rady (NR) SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár. Reagoval tak na rozsudok v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Kollár na tlačovom brífingu uviedol, že rešpektuje každé rozhodnutie súdov. Myslí si, že tento rozsudok bude polarizovať spoločnosť. Požiadal zároveň dotknuté orgány, prokurátorov i sudcov, aby konali tak, aby sa spoločnosť dozvedela, kto bol skutočným objednávateľom vraždy. "Musí to byť všetko v súlade so zákonom a nesmieme poškodiť nikoho práva. Ale spoločnosť to musí vedieť," vyhlásil. Ľudia na Slovensku aj vzhľadom na zadržaných sudcov v kauze Búrka podľa predsedu NR SR prestali dôverovať v justíciu.

 

"Rozsudok súdu sa ťažko akceptuje. Všetci sme túžili, aby bola Martinina a Jánova smrť náležite potrestaná. Rozsudok súdu je obrovská rana pre dôveru v právny štát, nakoľko objednávatelia nie sú potrestaní. Verejnosť teraz potrebuje podrobné a dôveryhodné vysvetlenie, prečo súdu nestačili predložené dôkazy a vyvrátiť akékoľvek pochybnosti o procesných zlyhaniach,” vyjadril svoje sklamanie z rozhodnutia predseda strany SPOLU Juraj Hipš.

“V právnom štáte má právo na spravodlivý súdny proces aj osoba, ktorá doterajším životom je považovaná za spoločenský závadovú. Tento súdny spor ešte nie je na konci, ale už len jeho priebeh a zverejnené dôkazy prispeli k otvoreniou spoločenskej diskusie o akceptovaní závadových osôb vo verejnom živote,” doplnil expert strany SPOLU na právo a spravodlivoť Pavel Nechala.  

Zaskočený minister vnútra

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) rešpektuje verdikt súdu vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, je ním však zaskočený. Právo má platiť pre každého rovnako a nemožno niekoho odsúdiť len preto, že si to priali ľudia v uliciach, politici alebo novinári, skonštatoval. Mikulec hovorí, že mu neprináleží hodnotiť prácu vyšetrovateľov, prokurátorov a ani sudcov.

"Ako minister vnútra však vyjadrujem absolútne odhodlanie urobiť všetko pre to, aby polícia mala vždy rozviazané ruky pre poctivú prácu, o ktorú sa bude môcť oprieť prokurátor a aj sudca," uviedol. Práca investigatívneho novinára je nenahraditeľná a nebezpečná, podotkol Mikulec. Vražda novinára je podľa neho "obludnosť, ktorá nemá vo vyspelej demokratickej spoločnosti obdobu a vrhla Slovensko naspäť do 90. rokov minulého storočia".

Reaguje aj Šeliga, Sulík či Grendel

Juraj Šeliga (Za ľudí) vo svojom profile na sociálnej sieti uviedol, že rozhodnute ŠTS v Pezinku vo veci vraždy Jána a Martiny ním otriaslo, no nespochybňuje senát ani súd a rešpektuje rozhodnutie prvostupňového súdu.

„Slovenská prokuratúra je zrelá na veľkú reformu. Rodičia Jána a Martiny, myslím na vás,“ napísal vo svojom profile predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík.

Bihariová na sociálnej sieti napísala, že aj keď Slovensko pozná páchateľov, motív vraždy zostal nejasný a objednávatelia nepotrestaní. „Verili sme, že udalosť, ktorá v plnej nahote odhalila systém ‚našich ľudí‘, spletenca oligarchických záujmov a verejnej správy a beztrestnosti mocných, bude dnes objasnená a spravodlivo potrestaná. Nestalo sa tak,“ napísala.

Oslobodenie Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej nie je koniec príbehu, myslí si podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO). Uviedol to na sociálnej sieti v reakcii na rozsudok v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podľa svojich slov vidí nádej v tom, že odvolací súd postihne aj objednávateľov. "Ak obžaloba presvedčila predsedníčku senátu, ktorú však zvyšní dvaja sudcovia prehlasovali, stále vidím nádej v tom, že odvolací súd postihne aj objednávateľov. Tí nesú najväčšiu vinu na smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej," skonštatoval Grendel.

"Ján Kuciak a Martina Kušnírová boli zavraždení, no aj po dnešnom verdikte súdu objednávatelia vraždy unikajú spravodlivosti. Rozhodnutie súdu rešpektujeme. Stále však veríme v spravodlivosť, že všetci páchatelia v prípade tejto kauzy budú potrestaní," reagoval na rozsudok predseda mimoparlamentného KDH Milan Majerský.

Zaskočený Gröhling

Rozhodnutie súdu v kauze novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej "veľmi zaskočilo" ministra školstva, vedy, výskumu a športu Branislava Gröhlinga (SaS). Podľa svojich slov nemá pocit, že sa rodiny Jána a Martiny a s nimi aj celé Slovensko dočkali spravodlivosti.

"Tak, ako mnohí iní, ani ja nevidím do absolútnych detailov prípadu či dôvodov tohto verdiktu. Objednávatelia vraždy ale stále ostávajú nepotrestaní. A preto nemám pocit, že rodiny Jána a Martiny a s nimi aj celé Slovensko, sa dočkali spravodlivosti. Verím preto, že tu sa to ešte nekončí. Rozsudok ešte nie je definitívny a zasiahnuť môže aj Najvyšší súd," napísal minister na sociálnej sieti. Rodinám a pozostalým poprial veľa síl.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: dus, tasr, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky