Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.09.2020 15:00 | Správy | Servis | Trh práce

Korona zmenila pracovný trh: Majú firmy na Slovensku viac uchádzačov o prácu?

Koronakríza spôsobila zmeny aj na trhu práce. Pribudlo ľudí bez zamestnania a poklesol počet voľných miest.

Zamestnávatelia si tak môžu vyberať z väčšieho počtu uchádzačov, ako to bolo pred pandémiou. Majú v poisťovni, banke, rafinérii či u mobilného operátora veľký nápor záujemcov. Z krízy už štandardne ťažia aj ozbrojené zložky.

Ľudí bez práce na Slovensku pribúda, aj keď tempo rastu nezamestnanosti nie je až také výrazné. Podľa štatistík v júli vzrástla nezamestnanosť o 0,3 percenta a dosiahla 7,7 %. „Od marca pribudlo približne 66,8-tisíca disponibilných uchádzačov o zamestnanie, čo odráža dosah pandémie. O prácu prišli ľudia hlavne v priemysle, službách a obchode,“ zhodnotila Katarína Muchová, analytička Slovenskej sporiteľne.

Ako dodala, september pravdepodobne prinesie nárast v pribúdaní absolventov, čo môže oproti letu zvýšiť mieru nezamestnanosti. Podľa porovnania počet ponúk voľných pozícií bol na portáli Profesia v apríli, keď sa medziročne prepadol o 62 percent. „Situácia sa každým mesiacom zlepšuje. V júli už bol medziročný prepad nižší, predstavoval zhruba 28 percent,“ uviedla Nikola Richterová zo spoločnosti Profesia. Ako dodala, najviac ľudia pozerali na ponuky v administratíve, vrcholovom manažmente, obchode, marketingu, personalistike a žurnalistike.

Otvoriť galériu
Zdroj: ÚPSVaR a Profesia

 

„Výsledkom vyššej nezamestnanosti je, samozrejme, aj to, že firmy a podnikatelia evidujú vyšší počet uchádzačov na voľné pracovné miesta, a to minimálne v určitých oblastiach,“ zhodnotila Jana Glasová, analytička Poštovej banky.

Hlási sa viac záujemcov?

Banky lákajú

Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne

- Bankovníctvo je pre ľudí stále atraktívne odvetvie, kde by chceli pracovať. Po skončení pandémie sme v júni zaznamenali mierne zvýšený záujem ľudí o prácu v našej banke. Už tradične je najväčší záujem v Bratislavskom a Košickom kraji. Pokiaľ ide o pracovné pozície, Slovákov zaujíma práca v pobočkách či v našom call centre.

 

Stúpol záujem o prácu policajta

Silvia Keratová, hovorkyňa ministerstva vnútra

- Zaznamenali sme mierne zvýšený záujem o policajnú službu, najmä ak sa pozrieme na najsilnejšie mesiace máj a jún. Minulý rok v mesiaci máj sme prijali 230 žiadostí a 47 na kadeta, tento rok ich bolo o polovicu viac (347) a záujem o službu kadeta stúpol o 15. Veríme, že záujem o prácu v polícii ešte stúpne, momentálne pripravujeme reformu polície, od ktorej očakávame posilnenie dôvery a v konečnom dôsledku zatraktívnenie policajného povolania.

 

Uchádzačov je viac

Tomáš Bezák, hovorca siete Lidl

- Aj v tomto období sledujeme výrazný nárast záujemcov o prácu v našej sieti. Stále máme vysoký dopyt po nových kolegoch v lokalitách, kde aktuálne expandujeme a otvárame nové predajne. Rovnako je to v súvislosti s rozširovaním nášho centrálneho skladu v Seredi, kde máme otvorené pozície skladník/skladníčka.

 

Nárast je minimálny

Marián Bilík, riaditeľ odboru ľudských zdrojov Allianz – SP

- V prípade Allianz – Slovenskej poisťovne sme od vypuknutia koronakrízy zaznamenali len mierne zvýšený záujem uchádzačov. Počet kandidátov, ktorí spĺňajú výberové kritériá, je závislý od druhu voľnej pozície, avšak celkovo sa ich počet zvýšil len minimálne.

 

Aj skúsení sa hlásia na juniorské miesta

Martina Kováčová, Employee Experience Manager, Orange Slovensko

- Áno, tento trend sme zaznamenali, avšak vzhľadom na vývoj situácie sa to dalo istým spôsobom aj očakávať. V Orangei sme aj počas prvej fázy koronakrízy mali a aj naďalej máme niekoľko otvorených pozícií, na ktoré vyberáme vhodných kandidátov. Vnímame, že je aktuálne na trhu veľa silných, skúsených ľudí, ktorí sú otvorení novým pracovným príležitostiam, a tí sa často hlásia aj na tzv. juniorské pozície.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Ivan Šuplata, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?