Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.08.2020 16:57 | Správy | Domáce správy

Strašná smrť Jozefa († 38) na belgickom letisku: Kollár a spol. sa rozhodli pre radikálny krok

Vedenie Národnej rady (NR) SR predloží návrh uznesenia k úmrtiu slovenského občana v Belgicku a udalostiam okolo zásahu na letisku Charleroi vo februári 2018. Informoval o tom šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) po pondelkovom stretnutí s ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom (nominant SaS).

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Uznesením má parlament vyjadriť znepokojenie a ľútosť nad udalosťou, odsúdiť neprimeraný a hrubý postup belgickej polície. Rovnako má požiadať vládu SR, aby vyžadovala od belgickej strany riadne vyšetrenie s cieľom vyvodenia disciplinárnej i trestnoprávnej zodpovednosti. Zároveň má vláda požadovať informácie z vyšetrovania, zákroku a postupu belgických zložiek voči Jozefovi Chovancovi.

"Prípad musí byť vyšetrený a musí byť spravodlivosti učinené zadosť," uviedol Kollár. Zdôraznil závažnosť udalosti. Priblížil, že uznesenie predloží spoločne so všetkými podpredsedami parlamentu - Jurajom Šeligom (Za ľudí), Milanom Laurenčíkom (SaS), Gáborom Grendelom (OĽANO) a Petrom Pellegrinim (nezaradený). Eviduje aj opozičný návrh k tejto veci, v pléne zrejme podľa jeho slov zlúčia diskusiu k bodom. "Je rozdiel, či niekto chce niečo úprimne, alebo len vytĺka politický kapitál a snaží sa úplne každého pošpiniť," poznamenal a poďakoval sa "príčetnej časti opozície", ktorá sa pridala k spoločnému návrhu s koalíciou.

Korčok zdôraznil, že slovenská diplomacia koná od začiatku kauzy. "Tlačíme, intervenujeme, ale konať musia belgické orgány," podčiarkol. Veľa podľa neho povedalo už samotné zverejnené video. "Počkajme, aký bude priebeh a dynamika vyšetrovania a potom sa môžeme pozrieť, aké ďalšie prostriedky sú na našej strane," doplnil s tým, že už v súčasnosti je na belgickú politiku vyvíjaný veľký tlak. Myslí si, že i samotné vyšetrovanie naberie úplne inú razanciu. Ohradil sa voči tvrdeniam a postupu časti slovenskej opozície. Tá podľa neho nemá zábrany zbierať lacné politické body ani pri tragickom čine. Vysvetlil, že hoci koná v tejto veci, nezvoláva denne tlačové konferencie aj preto, aby ešte viac netraumatizoval rodinu zosnulého. "Nebudem z každého jedného parciálneho kroku robiť mediálnu šou. Tá rodina si to nezaslúži. Budem sa snažiť celé svoje úsilie vložiť do toho, aby sme vytvárali tlak na belgickú stranu. Primeraný, kultivovaný," povedal.

 

Podľa predkladateľa opozičného návrhu Juraja Blanára (Smer-SD) je evidentné, že Korčok a Kollár konajú až pod tlakom opozície a verejnosti. "Uznesenie, ktoré predkladá vládna koalícia s Pellegrinim na rokovanie parlamentu v stredu, je reakciou až na naše uznesenie, ktoré som predložil do parlamentu už minulý štvrtok," zdôraznil s tým, že v strane sú pripravení rokovať aj o koaličnom uznesení. Považuje ho však za mierne a málo razantné oproti jeho návhru. "Okrem iného chýba mu totiž, aby vláda požadovala belgickú vládu o účasť aj našich vyšetrovacích pozorovateľov pri vyšetrovaní, aby sme zistili, ako je možné, že belgický systém dokázal zahmlievať a zamlčiavať tento ohavný čin viac ako dva a pol roka," skonštatoval. Smer-SD v stanovisku, ktoré TASR poskytol jeho hovorca Ján Mažgút, označil uznesenie koalície za dôkaz servilnosti vládneho zoskupenia. Napriek tomu víta, že parlament bude rokovať o oboch návrhoch. Pýtať sa chce, prečo vláda prípad ignorovala a ako je možné, že belgický systém dva roky úspešne zatajoval pravdepodobne vraždu Slováka Jozefa Chovanca belgickými policajtmi.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) počas dňa informoval, že aj slovenská strana je v tomto prípade súčinná a že sledujú prípad. "Pokiaľ by sme boli požiadaní o súčinnosť našich vyšetrovateľov v medzinárodnom tíme, boli by sme ochotní. Myslím, že by bolo dobre, keby sa toho naši vyšetrovatelia zúčastnili," zdôraznil s tým, že sa skutok stal na území Belgicka a podlieha teda tamojším orgánom činným v trestnom konaní.

Slovák Jozef Chovanec zomrel vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi. Podľa pôvodných informácií prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla neoprávnene. Malo dôjsť k potýčke, pričom letisková polícia ho vyviedla a umiestnila do cely predbežného zadržania, kde sa mal Chovanec dopustiť sebapoškodenia. Zo záznamu priemyselnej kamery však vidno, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi Chovanca a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne. Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca po dobu 16 minút.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť