Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.08.2020 08:15 | Správy | Domáce správy

Tehotenskú dávku začnú pracujúcim ženám vyplácať od budúceho roka: Pozor, bez podpory neobídu ani študentky

Od začiatku budúceho roka by mala Sociálna poisťovňa takmer 21-tisíc pracujúcim tehotným ženám vyplácať tehotenskú dávku.

Nárok na túto dávku má žene vzniknúť od 13. týždňa tehotenstva, ak žena bola nemocensky poistená najmenej 270 dní v posledných dvoch rokoch. Výška tehotenskej dávky má tvoriť 15 percent z hrubej mzdy zamestnankyne, resp. z vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby. Žena stratí nárok na vyplácanie tehotenskej dávky odo dňa, kedy jej Sociálna poisťovňa začne vyplácať materskú dávku, čo je spravidla od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu. Zavedenie tehotenskej dávky by malo v budúcom roku zvýšiť výdavky Sociálnej poisťovne o 54,2 milióna eur, v roku 2022 o 61,8 milióna eur a v roku 2023 o 64,3 milióna eur. Vyplýva to z návrhu zákona o finančnej podpore detí a rodín, ktorý ministerstvo práce a sociálnych vecí predložilo do pripomienkového konania.

Živnostníčky, ktoré v tomto roku platia minimálne sociálne odvody zo sumy 506,50 eura, by podľa návrhu zákona dostávali tehotenskú dávku vo výške približne 75 eur mesačne. Maximálna suma tehotenskej dávky pre ženy, ktoré v hrubom zarábajú 2 184 eur a viac, by mala budúci rok dosahovať vyše 320 eur mesačne. Priemerná mesačná suma vyplatenej tehotenskej dávky by mala podľa odhadu rezortu práce a sociálnych vecí v budúcom roku predstavovať 236 eur.

Pre nepracujúce tehotné študentky vysokých škôl a plnoleté tehotné študentky stredných škôl, ktorým nevznikne nárok na priznanie tehotenského ako nemocenskej dávky, sa má od 13. týždňa tehotenstva zaviesť tehotenské štipendium v sume 200 eur. Na takéto štipendium má mať nárok približne 750 študentiek mesačne. "Pri stanovení tohto počtu sme vychádzali z počtu poberateľov rodičovského príspevku, na ktorých je súčasne vyplácaný príspevok na dieťa – nezaopatrené dieťa pripravujúce sa na budúce povolanie," uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí. Zavedenie tehotenského štipendia by si malo z rozpočtu ministerstva školstva vyžiadať ročne 1,8 milióna eur.

 

Tehotenské štipendium pre študentky v sume 200 eur zodpovedá 200-eurovej tehotenskej dávke, ak by pracujúca žena mala hrubú mzdu, resp. vymeriavací základ približne 1 340 eur. Študentka stratí nárok na tehotenské štipendium, ak sa jej začne vyplácať materská dávka, tehotenská dávka alebo rodičovský príspevok po narodení dieťaťa, po spontánnom potrate alebo umelom prerušení tehotenstva alebo po skončení štúdia. O priznaní tehotenského štipendia pre študentku vysokej školy rozhodne rektor vysokej školy alebo dekan fakulty, plnoletej tehotnej študentke strednej školy tehotenské štipendium prizná riaditeľ školy. Na tehotenské štipendium má mať študentka právny nárok.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Stovky sôch majú zmiznúť! Vláda sa zaviazala k drastickému kroku: Čo je za tým?
(ilustračná foto)
Muž († 72) mal COVID 613 dní! Desivé, čo sa v jeho tele udialo: Vedci varujú
Ak nemôže otec, robí Sebastianovi navigátorku kamarátka Karin.
FotoVáš Tip
Z 11-ročného Sebastiana vyrastá hviezda rely: Toto sú najväčšie úspechy malého pretekára za volantom!
(ilustračné foto).
Nočný požiar vystrašil ľudí vo Výbornej pod Tatrami: Čo sa stalo na dvore domu?!
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenila loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Riaditeľ RTVS Ľ. Machaj by po rozdelení prišiel o svoju stoličku.
Vláda rozhoduje o osude RTVS: Zásadná vec zostala, príde Machaj o stoličku riaditeľa?
Vlkolínec
Obyvatelia Vlkolínca už sú ZÚFALÍ: Sme ako opice v zoo, bodaj by sa na nás zabudlo!
Bojový dron
Poplach v Rusku: Smolenská oblasť pod paľbou! Na TOTO sa nepriatelia mali zamerať
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael ďakuje USA: Silný odkaz pre všetkých našich nepriateľov!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte
Manželia svoje ratolesti nadovšetko milovali. Žiaľ, po krutej rane osudu zostal Vlado na deti sám.
Foto
Po tragickej smrti Evy († 34) ostal Vlado sám s troma deťmi: Prišli o mamu, stratia aj bývanie?