Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.08.2020 06:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Minister zdravotníctva sa stal zodpovedný za zvládnutie pandémie, Matovič sa stiahol: Obetuje Krajčího v druhej vlne?

Preberá zodpovednosť. Hodinové tlačovky a siahodlhé vysvetľovanie opatrení zo strany premiéra zrejme skončili.

Povedal to sám Igor Matovič (47), ktorý tvrdí, že sa chce venovať najmä pripravovaným reformám za peniaze Európskej únie. Ťarchu za rozhodnutia konzília odborníkov má po novom prebrať minister zdravotníctva Marek Krajčí (46), ktorý už minulý týždeň oznamoval prvé opatrenia. Odborníci tento ťah chvália, zároveň však upozorňujú, že v prípade zlých výsledkov môže Matovič Krajčímu „zoťať hlavu“.

Otvoriť galériu

Bolo krátko po nástupe novej vlády, keď premiér pravidelne a niekedy aj viackrát za deň predstúpil pred novinárov a  obhajoval reštrikcie v súvislosti s koronavírusom. Rýchlo sa meniaca situácia okolo koronavírusu si vyžadovala pravidelné stretnutia konzília či krízového štábu, ktorého výsledky chcel prezentovať práve Matovič.

Vláda spočiatku pravidelne ani nezverejňovala čísla novonakazených koronavírusom, ale verejnosť musela čakať na tlačovku premiéra. Situácia sa neskôr upokojila a v súčasnosti sa aktuálne informácie o počte prípadov COVID-19 objavujú približne v rovnakom čase. Len za sobotu pribudlo na Slovensku 47 ľudí a otestovali viac ako 2 tisícky ľudí.

 

Nové kompetencie

Po novom však prichádza k zmenám v prípade zasadnutí konzília odborníkov, ktoré rieši mapu zelených krajín, ale aj opatrenia v prevádzkach či školách. Na nich sa zrejme aj naďalej bude zúčastňovať aj premiér, no len nedávno oznámil, že už nebude tým, ktorý bude na všetko dozerať. Velenie prenecháva svojmu ministrovi zdravotníctva Krajčímu z OĽaNO.

Otvoriť galériu
Zdroj: Infografika Nového Času

„Máme za sebou päť mesiacov boja s COVID-19, snažil som sa byť lídrom, zastrešovať opatrenia, ktoré prijímal štát. Výsledky máme také, že sme k dnešnému dňu číslo jeden v Európe z pohľadu mŕtvych aj pohľadu pozitívne testovaných na počet obyvateľov. Teraz sa remodeluje systém, kompetencie sa posúvajú smerom viac odo mňa na ministerstvo zdravotníctva, a o tom bola aj debata na zasadaní vlády,“ povedal Matovič. Vysvetľuje, že svoju pozornosť chce namieriť na ekonomickú situáciu v krajine a blížiaci sa termín na predstavenie reforiem za miliardy eur z Európskej únie. Na ich premyslenie má totiž vláda len dva mesiace.

Premiér tak mal urobiť dávnejšie

Vo štvrtok tak nové opatrenia v súvislosti s koronavírusom vysvetľoval už minister Krajčí. Zaujímavé však je, že epidemiológovia súhlasili s nápadom Matoviča na nosenie rúšok počas prvých dvoch týždňov výučby. Premiér si tak zrejme neodpustí ani občasné angažovanie v krízových štáboch. Politický analytik Grigorij Mesežnikov vysvetľuje, že z pohľadu premiéra ide o správne rozhodnutie, keď deleguje kompetencie na Krajčího.

„Mal tak urobiť už dávnejšie a svoju pozornosť mohol sústrediť na ucelenejšie riešenie situácie. Na druhej strane na začiatku bolo potrebné nastaviť jednotlivé procesy, keďže predchádzajúca vláda nemala plán, ako na pandémiu v takomto rozsahu zareagovať,“ myslí si Mesežnikov. Zároveň upozorňuje, že pre Krajčího to môže znamenať zvýšenú pozornosť a za potenciálne chyby môže rýchlo zaplatiť.

„Už minulý týždeň ho premiér rýchlo upratal, keď s pandemickou komisiou navrhol stopku tým študentom, ktorí sa pred začiatkom školského roka vrátili zo zahraničia. V prípade nezvládnutej druhej vlny pandémie tak premiér môže nájsť vinníka práve vo svojom ministrovi a ľahšie sa mu tak bude môcť vyvodzovať zodpovednosť,“ uzavrel.

 

Krajčí sa bude zodpovedať

Tomáš Koziak, politický analytik

- Je rozumnejšie nechať to teraz už na ministrovi zdravotníctva, ktorý má kompetenciu v tejto oblasti. Myslím si, že toto bola pre premiéra práca navyše, keďže chcel byť všade vidieť. Krajčí je politický nominant a ak sa niečo v nasledujúcich mesiacoch v súvislosti s pandémiou nepodarí, tak na neho môžu byť kladené požiadavky, aby odišiel a Matovič sa tak vyhne priamej zodpovednosti.

Bolo krátko po nástupe novej vlády, keď premiér pravidelne a niekedy aj viackrát za deň predstúpil pred novinárov a  obhajoval reštrikcie v súvislosti s koronavírusom. Rýchlo sa meniaca situácia okolo koronavírusu si vyžadovala pravidelné stretnutia konzília či krízového štábu, ktorého výsledky chcel prezentovať práve Matovič. Vláda spočiatku pravidelne ani nezverejňovala čísla novonakazených koronavírusom, ale verejnosť musela istú dobu čakať na tlačovku premiéra.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!