Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.08.2020 09:30 | Správy | Domáce správy

Na účet im chodia dva platy: Mikulec a Kyselica si mesačne polepšia o tisíce eur

Zarábajú tisíce, no okrem pravidelného platu si prilepšujú aj výsluhovými dôchodkami. Minister vnútra Roman Mikulec (48) a poslanec a exvyšetrovateľ Lukáš Kyselica (43) patria medzi tých šťastných politikov, ktorým chodia na účet mesačne dva platy. Koľko zarábajú a neplánujú sa jedného príjmu vzdať?

Nárok na výsluhový dôchodok vznikol súčasnému ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi počas vyše dvoch dekád, ktoré strávil prácou v armáde a v rezorte obrany. Počas Radičovej vlády šéfoval aj Vojenskej spravodajskej službe, ktorú neskôr nahradilo Vojenské spravodajstvo. Prvý muž ministerstva vnútra zarába aj spolu s paušálnymi náhradami 5 800 eur v hrubom a popritom mu na účet každý mesiac cinknú aj peniaze za výsluhový dôchodok.

„Roman Mikulec má odpracovaných 21 rokov v ozbrojených zložkách, po celý čas služby odvádzal zo svojho platu poistné na výsluhové zabezpečenie. Po skončení služobného pomeru v rámci ozbrojených zložiek splnil podmienky nároku na dávky výsluhového zabezpečenia v súlade so zákonom o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov,“ informovala nás hovorkyňa vnútra Barbara Túrosová, no výšku výsluhové dôchodku ministra nechcela prezradiť.

„Výška výsluhového dôchodku je u každého policajta individuálna, závisí od doby trvania služobného pomeru a od výšky služobného platu, z ktorého sa výsluhový dôchodok vypočítava,“ vysvetlila Túrosová systém prepočtu.

Dôchodku sa nemôžu vzdať

Policajt s vyše 25-ročnou praxou by mal dostať približne 2 000 eur v hrubom ako výsluhový dôchodok. Vo vojenskom spravodajstve by však malo ísť o vyššiu cifru. „Je pravda, že oni majú najvyššie príjmy, lebo na Vojenskom spravodajstve malý dôchodok nebude,“ uviedol bývalý šéf vnútra Robert Kaliňák.

Okrem Mikulca má podobný systém zárobku aj jeho kolega z OĽaNO Lukáš Kyselica, ktorý po odchode z pozície tajomníka ministertsva vnútra do parlamentu bude, paradoxne, zarábať ešte viac. Ako poslanec mimo Bratislavského kraja si za poslaneckú prácu mesačne prilepší o 5 600 eur a popritom bude tiež dostávať výsluhový dôchodok za prácu v Policajnom zbore a pármesačnú službu pre Vojenské spravodajstvo. Či sa niektorého príjmu vzdá, ešte nevie.

 

„Bola tu korona a fakt sme mali toľko toho, že som nevedel, kde mi hlava stojí, takže som sa nestaral o takéto veci. Ale keď, tak je tu fond vzájomnej pomoci, nejaké tie prispievania tam určite budú,“ zamyslel sa Kyselica. O takom niečom neuvažuje jeho bývalý šéf na ministerstve Mikulec, ktorý argumentuje tým, že zo zákona nie je možné vzdať sa výsluhového dôchodku, ani požiadať o jeho pozastavenie.

Platy na ministerstve vnútra sa začali riešiť aj v súvislosti so spisovateľom Dominikom Dánom. Toho Mikulec vyhodil, lebo si vraj chodil len po výplatnú pásku. Kaliňák Dána obhajoval s tým, že bol zamestnaný na ministerstve a nedostával tak výsluhový dôchodok, ktorý by mu na základe jeho služby v polícii prináležal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: fsz, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




2009. Dvojicu hercov milovali všetky deti.
Spomínate si na reláciu Elá hop? Takto vyzerá legendárne duo dnes! Čo po rokoch s hrdosťou priznali
Foto
Odišiel priskoro: V mladom veku zomrel majster Slovenska († 39)
Od tragédie prešlo už 10 rokov.
Na lodi zomreli STOVKY detí, kapitán zdrhol medzi prvými: Zobrali im jedinú šancu na prežitie
Schindlerová zapózovala v posilňovni. Na cvičenie zvolila pomerne netradičný spodný diel.
Foto
Schindlerová dráždi vo fitku: BUJNÝ dekolt natlačený v podprsenke a... Uff, pozrite sa DOLE!
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Stiahnu sa americkí vojaci z Iraku? Po 10 rokoch má dôjsť k dôležitej dohode
Peter Pellegrini, Zuzana Čaputová, Robert Fico.
Najdôveryhodnejší politik: Prieskum ukázal, komu Slováci veria najviac! Kto naopak, skončil na chvoste?
driving a car
Bratislavskí vodiči sa nepotešia: Početné zdržanie! S kolónami rátajte na týchto miestach
Ilustračné foto
Rekordná policajná razia: To, čo ich čakalo v dodávke, sa ešte nikdy nepodarilo nájsť
close-up of man holding knife smeared with blood and still dripping.
Útočník v Púchove dopichal muža takmer po celom tele! Napadnutý chlap prežíval nočný horor
(ilustračné foto)
Dovolenkári v TEJTO krajine zúria: Musia dokázať, že majú dosť PEŇAZÍ! Koľko eur musia mať?
Na ceste I/65 za obcou Kremnické Bane došlo k nehode kamióna.
Foto
Závažná nehoda za slovenskou obcou: Prevrátil sa kamión, cesta je už prejazdná
Close up happy woman hugging man, holding keys from new first house, young family celebrating moving day, satisfied customers couple purchase real estate, mortgage and relocation concept
Chystáte sa kupovať nehnuteľnosť? Odborníčka radí: Pred veľkým rozhodnutím nezabudnite na TIETO otázky!