Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.08.2020 17:33 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Koronavírus v Bratislave: Mesto sa naďalej nachádza v zelenej fáze epidémie, tvrdí magistrát

Aj napriek zhoršujúcej sa epidemiologickej situácii v súvislosti s novým koronavírusom na Slovensku je mesto Bratislava naďalej v takzvanej zelenej fáze epidémie, keď reprodukčné číslo vykazuje hodnotu pod jedna. Pre TASR to uviedol bratislavský magistrát a poukazuje pritom na svoj COVID-19 semafor.

V rámci tejto zelenej fázy je podľa mesta epidémia v Bratislave dobre kontrolovaná. V rámci opatrení mesta sa napríklad dôkladne a pravidelne monitoruje situácia, nakupujú sa ochranné pomôcky do zásoby pre potreby samosprávy a zvyšuje sa frekvencia i skvalitňuje sa každodenné čistenie vozidiel MHD. Podrobnejšie informácie o opatreniach mesta pre jednotlivé epidemické fázy plánuje magistrát zverejniť čoskoro.

Mesto Bratislava zároveň aktuálne na sociálnej sieti apeluje na dodržiavanie preventívnych opatrení pri návšteve seniorov v domovoch sociálnych služieb. Návšteve by sa podľa magistrátu ľudia mali vyhnúť, ak boli v zahraničí, boli v skupine neznámych ľudí, majú príznaky ochorenia, necítia sa dobre, či boli v kontakte s osobou, u ktorej je podozrenie, že mohla byť vystavená nákaze.

Reprodukčne číslo, ktoré aktuálne vykazuje v hlavnom meste hodnotu pod jedna, vyjadruje priemernú hodnotu, ktorá vyjadruje, koľko ľudí nakazí jeden pozitívny prípad. Bratislava upozorňuje, že toto číslo sa môže meniť zo dňa na deň a ovplyvňuje ho aktuálne správanie sa obyvateľov a dodržiavanie hygienických opatrení.

 

Bratislava si vytvorila aj vlastný semafor COVID-19. Ide o monitorovací a signalizačný systém založený na epidemiologických dátach, ktorý mestu poskytuje varovanie pred nekontrolovaným šírením nákazy tak, aby mohlo včas podniknúť potrebné preventívne kroky. Opatrenia v kompetencii mesta nadväzujú na jednotlivé fázy epidémie. Zmena fázy semafora nastáva vtedy, keď sú splnené aspoň dva ukazovatele definované pre jednotlivé fázy. O zmene fázy epidémie, v ktorej sa Bratislava aktuálne nachádza, bude samospráva informovať.

V Bratislave pribudlo vo štvrtok (13. 8.) desať, v stredu (12. 8.) osem , v utorok (11. 8.) 16 a v pondelok (10. 8.) dva nové prípady nákazy novým koronavírusom. Bratislava doteraz eviduje podľa svojho webu celkovo 436 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Počet vyliečených prípadov v hlavnom meste je 219. Bratislava eviduje doteraz jedno úmrtie na ochorenie COVID-19.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Čo robiť, keď vás uštipne hmyz?
Nebezpečný komár je na Slovensku: V tomto meste ho potvrdili PRVÝKRÁT!
Český spevák Tomáš Hajíček havaroval na motorke.
Spevák známej českej kapely HAVAROVAL na motorke: Je vo vážnom stave
Na snímke slovenský hokejový reprezentant Michal Krištof počas tréningu.
Agent Krištofa páli do Slovákov: Plaťte im ako v KHL a budú hrať doma!
Ilustračné foto
Krádež na železničnej stanici v Humennom: Skupina mužov podliezla plot a začali rabovať!
Voda siahala do takej výšky, že takmer úplne zaplavila vozidlá, ktoré boli na cestách.
Foto
Katastrofálne záplavy v Dubaji: Sú za tým lietadlá rozprašujúce chemikálie?! Šokujúce zistenia
Šutaj Eštok reaguje na zadržanie Beňa.
Aktualizované
Šutaj Eštok reaguje na zadržanie bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňa: Čoho sa mal dopustiť?
ÚVZ SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov, nachádzajú sa medzi nimi aj známe značky.
Foto
ÚVZ varuje pred nebezpečnou kozmetikou: Ide aj o obľúbené značky! Ak ich máte doma, vyhoďte ich
Poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo).
Poľský prezident sa stretol s Trumpom: Zvláštne, čo povedal!
Manželia Csémiovci mali spolu pekný vzťah.
FotoVáš Tip
Poradca Šutaja Eštoka sa ukázal na verejnosti: Prvá fotka od záhadnej smrti manželky!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Čo všetko čaká dnes poslancov? Schôdzu začali návrhom na zmeny v zložení parlamentných výborov
(ilustračné foto)
Kus žltého papiera vydražili za obrovskú sumu! Neuhádnete, čo je za tým