Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.08.2020 12:09 | Správy | Domáce správy

Varovanie epidemiológov: Slováci, tento krok si dobre rozmyslite!

Epidemiológovia v súvislosti so štvrtkovými (13. 8.) 62 potvrdenými prípadmi nákazy novým koronavírusom ľuďom odporúčajú zvážiť organizovanie veľkých rodinných osláv a návštev, na ktorých sa zíde väčší počet ľudí aj z rôznych oblastí Slovenska alebo zo zahraničia.

"Upozorňujeme, že tieto príležitosti predstavujú vhodné podmienky na šírenie nového koronavírusu - nakazení môžu byť bez príznakov ochorenia, ale infekční, ľudia sú v blízkom kontakte, často aj v uzavretých priestoroch s nedostatočným vetraním," uviedol Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na sociálnej sieti. Epidemiológovia pripomínajú, že súčasný výskyt ochorenia COVID-19 si vyžaduje dôsledné dodržiavanie nariadených a odporúčaných opatrení ÚVZ SR a príslušných regionálnych úradov verejného zdravotníctva a prijímanie vybraných opatrení na lokálnej úrovni. Ich rešpektovanie má prispieť k zamedzeniu šírenia COVID-19 na Slovensku.

V aktuálnej situácii epidemiológovia odporúčajú aj zvážiť nevyhnutnosť cestovania do zahraničia a pripomínajú povinnosť sa pri návrate z tzv. rizikovej krajiny hlásiť telefonicky alebo elektronicky na miestne príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva v SR. Možno sa prihlásiť napríklad vyplnením formuláru na stránke korona.gov.sk.

Ak sa u osôb po návrate zo zahraničia, bez ohľadu na to, z ktorej krajiny prišli, prejavia príznaky respiračného ochorenia, je potrebné telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára a oboznámiť ho s cestovateľskou anamnézou. Lekár následne určí ďalší postup diagnostiky a liečby. To isté platí aj pre osoby, u ktorých sa objavia príznaky respiračného ochorenia a vedia, že boli v kontakte s osobou, ktorá prišla zo zahraničia.

 

Výskyt ochorenia monitorujú regionálne úrady verejného zdravotníctva v súčinnosti so samosprávami či dotknutými inštitúciami a prijímajú protiepidemické opatrenia. "Naďalej pokračujú v aktívnom dohľadávaní kontaktov potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, čo znamená, že počet potvrdených prípadov môže narásť," uviedol ÚVZ SR.

Najviac pozitívne testovaných vo štvrtok (13. 8.) zaznamenali v okresoch Trenčín (11), Nové Mesto nad Váhom (11) a v bratislavských okresoch (10).

ÚVZ SR uviedol, že v územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne, ktorá zahŕňa okresy Trenčín a Nové Mesto nad Váhom, ide zväčša o výskyt ochorení v súvislosti s dvoma rodinnými oslavami, pričom niektoré osoby sa zúčastnili na oboch udalostiach. Epidemiológovia zabezpečujú všetky potrebné protiepidemické opatrenia, pokračujú v epidemiologickom vyšetrovaní, úzkym kontaktom nariaďujú izoláciu a testovanie na ochorenie COVID-19. V prípade Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave sa aktuálne vykonáva epidemiologické vyšetrovanie.

Štyri potvrdené prípady sa vyskytli v Dunajskej Strede. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Dunajskej Strede zaznamenal importy ochorenia zo zahraničia. Ide o členov spoločnej domácnosti, ktorí sú v izolácii. Rovnako aj v územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre, kde sa potvrdili tri prípady ochorení, ide zväčša o importy zo zahraničia. Jeden prípad je úzky kontakt už potvrdeného prípadu ochorenia COVID-19. Tri nové potvrdené prípady ochorenia COVID-19 v územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave sú v epidemiologickej súvislosti s pozitívnou osobou v okrese Vranov nad Topľou. V okrese Vranov nad Topľou pribudli tri nové prípady ochorenia COVID-19, ktoré sú v epidemiologickej súvislosti s doteraz potvrdenými prípadmi. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Košiciach eviduje sporadické prípady ochorenia COVID-19, epidemiologické vyšetrovanie stále pokračuje.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




ilustračné foto
Vážne varovanie Iránu: Odpoveď bude tvrdá, rozsiahla a BOLESTIVÁ! To sa Izraelu páčiť nebude
Ilustračné foto
Muž trpel neznesiteľnými bolesťami penisu: Okamžitá OPERÁCIA! Neuveríte, čo sa mu stalo
Fero zosmiešnil vo videu Evu Mázikovú.
Váš Tip
Fero Joke si vzal vo videu na paškál Evu Mázikovú: Verejný odkaz komikovi!
Ilustračné foto
Kolaps celého ekosystému? Odborníci sú v pozore! Koralové útesy môže postihnúť najhoršia katastrofa v histórii
Influencerka zomrela po páde z vyhliadkovej plošiny.
Smrť kvôli FOTKE! Známa influencerka († 39) zomrela po páde z vyhliadky: Všetko je na VIDEU
Historickú budovu v Kodani zachvátil požiar
Dánsko plače nad ikonou Kodane: Budova sa mení na popol a nik to nemôže zastaviť
Záplavy v Rusku.
Katastrofa v Rusku, 21 miest je ohrozených: Okamžitá evakuácia!
Ženu s nelegálnym tovarom v dodávke zadržali colníci dvakrát.
Foto
Žena sa po prvom prešľape nepoučila: Colníci ju opäť načapali! Neuveriteľné, čo všetko prevážala
Tibor odfotil kačičky užívajúce si "jazero" na sídlisku, ktoré vytvorili výdatné dažde.
FotoVáš Tip
Silné dažde zaplavili bratislavský Ružinov, Tibor zachytil poriadnu kuriozitu: Jeho FOTO baví slovenský internet!
Triangle AdvanteX TC101 bola diskvalifikovaná.
Foto
Prezúvanie pneumatík je v plnom prúde: Exkluzívny rebríček vám pomôže vybrať tie najlepšie
Na snímke slovenskí hokejisti sa tešia z gólu v zápase Rakúsko - Slovensko na hokejovom turnaji o Nemecký pohár.
Hokejoví fanúšikovia, spozornite: Neznámy páchateľ ponúka falošné lístky! Takýto trik používa
Filip Kuffa odmieta, že by porušil zákon.
Výbor neprijal uznesenie k preletu vrtuľníka nad národným parkom: Takto to Kuffa zdôvodnil